Care sunt obiectivele Ucrainei după incursiunea militară de amploare în regiunea rusă Kursk

Data publicării:
Kursk
Ofensiva ucraineană continuă în zona Kursk Foto: Profimedia

Ucraina contraatacă. Mii de soldați sunt implicați într-o operațiune fără precedent în regiunea rusă Kursk, după ce au trecut granița și au preluat controlul asupra a aproximativ treizeci de localități pe o suprafață de câteva sute de kilometri pătrați, scrie FranceInfo.

Kievul nu a dat niciun detaliu cu privire la situația operațională, iar trupele ucrainene operează în modul "tăcere radio". Cu toate acestea, Volodimir Zelenski a recunoscut sâmbătă seara că țara sa încearcă să "mute războiul pe teritoriul agresorului". La începutul săptămânii, Casa Albă explicase că va contacta Kievul pentru a afla mai multe despre "obiectivele" acestei incursiuni pe teritoriul rus.

După luni de retragere ucraineană pe frontul de est, această ofensivă a luat în orice caz Rusia prin surprindere. Potrivit unui oficial ucrainean intervievat de AFP, incursiunea a avut inițial ca scop devierea forțelor ruse de la regiunile ucrainene Harkov și Donbass pentru a reduce presiunea acestora asupra armatei ucrainene. Dar, pentru moment, "presiunea lor în est continuă. Ei nu își retrag trupele din această zonă", chiar dacă "intensitatea" atacurilor rusești a "scăzut puțin". Acest oficial ne-a asigurat că aliații occidentali ai Ucrainei au fost avertizați cu privire la această incursiune, "deoarece armamentul occidental este utilizat în mod activ" în această operațiune, care este cea mai mare ofensivă a unei armate străine pe teritoriul Rusiei de la al doilea război mondial.

Ministerul rus al Apărării a anunțat transferul unora dintre unitățile care luptă în regiunea Kharkiv. Dar, pentru moment, nicio unitate care luptă în regiunea Donețk nu pare să fi fost redistribuită la Kursk, după cum subliniază și Conflict Intelligence Team (CIT), un grup independent de analiști ruși. "Nu a existat nicio încetinire vizibilă a ofensivei ruse, dar acesta este obiectivul cel mai evident și realizabil al acestei operațiuni."


Destabilizarea adversarului rus într-o zonă strategică

"Pentru moment, este vorba de o operațiune limitată, a cărei consecință directă va fi reducerea stabilității grupării ruse care atacă sau dă târcoale Harkovului", afirmă analistul militar Oleksiï Kopitko pe rețelele de socializare. "Judecând după amploarea și intensitatea operațiunii ucrainene, mai devreme sau mai târziu inamicul va fi forțat să retragă trupele din alte teatre de operațiuni", notează observatorul ucrainean Kostiantin Mahovets pe Facebook. Precedentele incursiuni pe teritoriul Rusiei, revendicate de corpurile de voluntari ruși, nu au obținut astfel de rezultate, dar au fost la o scară mult mai mică.

Incursiunea armatei ucrainene "nu este o cucerire teritorială", a declarat pentru FranceInfo generalul Jérôme Pellistrandi, redactor-șef al Revue défense nationale. Regiunea Kursk este o "bază logistică extrem de importantă" și o "răscruce de căi ferate", explică el. Ea "nu este protejată așa cum se poate vedea în Donbass". Jérôme Pellistrandi subliniază că armata ucraineană a reușit "să producă suficiente pagube pentru a-i forța pe ruși să își revizuiască strategia" și "să recheme, de exemplu, trupe de pe linia frontului pentru a acoperi golurile" din regiune.

Și pe bună dreptate: de aproape o săptămână, 28 de localități din regiunea Kursk se află sub control ucrainean, a recunoscut guvernatorul local rus interimar, Alexei Smirnov, care a vorbit luni prin videoconferință. Mai important, Smirnov a declarat că operațiunea ucraineană pe teritoriul rus acoperă o zonă de 40 de kilometri lățime și 12 kilometri adâncime. La rândul său, armata ucraineană menționează o zonă și mai largă. "Continuăm să desfășurăm operațiuni ofensive în regiunea Kursk. În acest moment [luni după-amiază], controlăm aproximativ 1 000 km2 din teritoriul Federației Ruse", a declarat comandantul armatei ucrainene, Oleksandre Syrski, la o întâlnire cu președintele Volodimir Zelensky.

Conform unor observatori independenți, suprafața de 1.000 km2 nu este neapărat cunfirmată, însă, cu siguranță, putem vorbi de 800 km2.

"Cred că unul dintre obiectivele [Kievului] este de a retrage rezervele [rusești], de a simplifica acțiunile armatei noastre în sectorul Harkov și poate și în alte regiuni", a declarat pentru AFP expertul militar ucrainean Serguiï Zgourets. Geografia acestei zone din Rusia face ca "acest tip de acțiune de descurajare a inamicului să poată fi realizată în mod eficient cu o forță mică și probabil asta face armata ucraineană".

Conflicts continue between Russian and Ukrainian forces in Kursk region
Foto: Profimedia

O potențială monedă de schimb?

Atacul ar putea avea, de asemenea, un efect psihologic, ridicând moralul ucrainenilor care își văd armata luptând în altă parte, destabilizând în același timp Rusia. "Un alt scop este acela de a arăta societății ruse cum se simte atunci când teritoriul tău este ocupat", a declarat pentru AFP Serguiï Solodki, înalt funcționar la think-tank-ul New Europe Centre din Kiev.

În sfârșit, unii susțin că, dacă Ucraina reușește să păstreze aceste teritorii, le-ar putea folosi împotriva Rusiei în cadrul unor negocieri de pace ipotetice. Pentru Kiev este esențial să pună toate atuurile de partea sa înainte de alegerile prezidențiale americane, care l-ar putea instala din nou pe scepticul Donald Trump la Casa Albă. CIT nu este convins de acest argument, deoarece presupune că forțele ucrainene reușesc să păstreze controlul asupra acestor teritorii până la alegerile programate pentru noiembrie. O sarcină considerată "extrem de dificilă", potrivit acestor analiști.

Mai devreme sau mai târziu, Rusia va "opri" unitățile ucrainene din regiunea Kursk, dar, dacă "după un anumit timp, nu reușește să recucerească aceste teritorii, ele ar putea fi utilizate în scopuri politice", afirmă oficialul ucrainean intervievat de AFP.

Între timp, potrivit mai multor analiști pro-ruși, soldații ucraineni încearcă să își consolideze câștigurile teritoriale prin construirea de apărări. "Principala sarcină a Ministerului Apărării este, fără îndoială, expulzarea inamicului de pe teritoriile noastre", a reacționat Vladimir Putin luni, în cursul unei reuniuni transmise la televiziune. "Inamicul caută să își îmbunătățească poziția de negociere în viitor", a comentat președintele rus, acuzând Kievul că "execută voința" Occidentului.

Această ofensivă nu este lipsită de consecințe pentru populația civilă rusă. "Până în prezent, 121.000 de persoane "au părăsit sau au fost evacuate" din regiunea Kursk, a anunțat guvernatorul Alexei Smirnov, menționând cel puțin 12 civili uciși și alți 121 răniți. Un motiv în plus pentru a stârni probleme la Kremlin.

După alte surse, ar putea fi vorba deja de 180.000 de persoane evacuate.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un copil de 12 ani, fără ezitare, a luat arma și a tras pentru a-și salva tatăl din...
Digi FM
Petra, tânăra nevăzătoare care știe 6 limbi străine, s-a căsătorit în Grecia: „Nu-mi vine să cred că sunt...
Pro FM
Cea mai mare temere a lui Miley Cyrus după ce a fost acuzată că a plagiat o piesă a lui Bruno Mars. Legătura...
Film Now
Au trei copii și se iubesc de peste 25 de ani. Ce a răspuns Don Johnson când a fost întrebat care sunt...
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
Newsweek
Anca Agemolu, diva muzicii, sacrificiu din iubire. Gestul crud făcut de comuniști la adresa ei
Digi FM
Fiica Andreei Marin vrea să plece din România. "O susțin cu tot sufletul, dar nu-mi e ușor"
Digi World
Care sunt alimentele și băuturile care ar putea reduce riscul de apariție a demenței. Nu sunt dificil de...
Digi Animal World
O vulpe și un bursuc, prietenii neobișnuiți ai unui câine. Imaginile adorabile te vor topi
Film Now
Cum arată și ce face astăzi Frances Fisher, mama lui Rose din „Titanic”. Actrița are o fiică împreună cu...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei