Guvernul Ungariei a anunţat că votul din Parlamentul European, care sancţionează derapajele ţări de la statul de drept, nu este valabil. Iar decizia de demarare a procedurilor care ar urma să ducă la interzicerea dreptului de vot în Uniunea Europeană va fi contestată în justiţie.
Citiţi şi: De ce îl detronează baronii pe Dragnea
„Deputaţii au stat la coadă ca să-i strângă mâna şi să facă selfie cu premierul ungar. Dar succesul premierului nu s-a oprit aici. Miercuri, pagina de socializare a lui Viktor Orban a fost inundată de comentarii de susţinere. Nenumărate comentarii din străinătate au fost postate pe pagina lui, de germani, polonezi şi italieni. Cineva a scris: Domnule Orban, dumneavoastră sunteţi adevăratul politician european”, a relatat postul de televiziune Tenyek.
Executivul de la Budapesta strânge rândurile în jurul premierului şi anunţă că votul de miercuri nu este valid, din cauza unor vicii de procedură.
Gergely Gulyas, șeful de cabinet al lui Orban: Guvernul ungar consideră că Parlamentul European, pe baza majorităţii prevăzute în Acordul de la Lisabona, nu a adoptat raportul Sargentini. De aceea, până la clarificarea acestei chestiuni juridice, nu poate avea alte repercusiuni.
Următorul pas pentru Ungaria este atacarea votului din Parlamentul European în justiţie.
Balazs Barabas, jurnalist Digi24: Guvernul ungar a avut o şedinţă în care a analizat votarea din Parlamentul Europei asupra raportului Sargentini. Guvernul ungar va analiza, luni, măsurile pe care le va lua în acest caz şi e probabil să se adreseze Curţii Europene de Justiţie. Polonia şi Cehia şi-au anunţat imediat susţinerea pentru Ungaria, în urma votului de miercuri din Parlamentul
European. Anul trecut, în decembrie, Comisia Europeană de această dată, a decis, printr-o măsură unică în istoria UE, activarea articolului 7, la adresa Poloniei.
Citiți: Eurodeputata care l-a învins pe Viktor Orban în PE: Românii care au ieșit în stradă sunt foarte curajoși