Putin va lansa o contraofensivă, pentru a prelua controlul în regiunea Kursk. ”Lupta va fi dificilă”, crede ajunctul șefului CIA

Data publicării:
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin va organiza o contraofensivă pentru a încerca să recucerească teritoriul din regiunea Kursk capturat de trupele ucrainene, dar forțele ruse vor întâmpina „o luptă dificilă”, a declarat miercuri directorul adjunct al CIA, David Cohen.

Cohen a declarat la o conferință a informațiilor și securității naționale că semnificația incursiunii ucrainene rămâne de văzut, scrie Reuters.

“Având în vedere că ucrainenii construiesc linii de apărare, lupta va fi dificilă”

David Cohen, directorul-adjunct al CIA, a declarat că rușii vor fi puși în fața unei lupte grele pentru a recupera teritoriul din Kursk ocupat în prezent de ucraineni. La trei săptămâni de la declanșarea operațiunilor în Kursk, militarii au ocupat o suprafață de circa 1.300 de kilometri pătrați. 

Săptămânile trecute, diplomația ucraineană a informat că Ucraina nu are intenția de a anexa zona capturată, dar Cohen a punctat că ucraineniii construiesc linii defensive, ceea ce sugerează că intenționează să controleze “o parte din acel teritoriu pentru o anumită perioadă de timp. Putem fi siguri că Putin va cere o contraofensivă pentru a încerca să recucerească teritoriul. Evaluările noastre sunt că va fi o luptă dificilă pentru ruși”.

Putin, a spus el, „nu numai că va trebui să se confrunte cu faptul că acum există o linie de front pe teritoriul Rusiei cu care va trebui să se confrunte, dar va trebui să se confrunte și cu resentimentele în propria sa societate, care a pierdut o bucată din teritoriul Rusiei”.

Succesul Ucrainei în Kursk „are potențialul de a schimba dinamica” conflictului „un pic mai departe”, a continuat el fără a elabora.
Ucraina a revendicat capturarea a 100 de așezări în incursiunea sa în regiunea rusă Kursk, în timp ce forțele ruse continuă să avanseze în regiunea Donețk din est.

Cohen a declarat că Rusia a făcut aceste progrese „cu un cost extraordinar” în trupe și echipamente și „ar putea sau nu” să captureze orașul Pokrovsk, centru logistic ucrainean cheie.

Agenția Reuters amintește că Volodimir Zelenski a declarat, marți, că războiul se va încheia prin dialog și că, până la acel moment, Ucraina trebuie să se afle într-o poziție avantajoasă. Vladimir Putin, în schimb, a transmis că orice discuție de pace trebuie să înceapă cu o Ucraina care recunoaște “situația din teren”, cu referire la teritoriul ucrainean controlat în prezent de Armata Rusă.

”Situație extrem de dificilă” în apropiere de Pokrovsk

Situaţia este „extrem de dificilă” pentru armata ucraineană în apropierea oraşului Pokrovsk, a declarat miercuri seară preşedintele Volodimir Zelenski, în timp ce trupele ruse se apropie din ce în ce mai mult de acest important centru logistic din estul ţării, relatează agențiile France Presse și Agerpres.

În ceea ce priveşte „Pokrovsk şi alte zone din Donbas, este extrem de dificil. Principalele eforturi şi cele mai mari forţe ale Rusiei sunt concentrate acolo”, a declarat Zelenski în discursul său zilnic, dând asigurări că ofensiva ucraineană în regiunea rusă Kursk împiedică Moscova să „pună mai multă presiune” în estul Ucrainei.

„Rezilienţa fiecăreia dintre unităţile noastre şi capacitatea noastră de a distruge ocupantul sunt foarte mari în prezent. Vreau să mulţumesc fiecărui soldat, fiecărui comandant aflat la post”, a continuat el.

Armata rusă a afirmat marţi că a cucerit o nouă localitate, Orlivka, în estul Ucrainei, la circa 15 km de oraşul Pokrovsk, un important nod logistic pentru trupele ucrainene.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Antonia, criticată de fani după ce și-a vopsit părul blond: „Nu e ce trebuie, erai mai frumoasă brunetă!” Cum...
Film Now
Liz Hurley, decolteu abisal la petrecerea fostului ei iubit, Hugh Grant. Au rămas în relații bune, chiar dacă...
Adevarul
Un primar din județul Constanța cere plaje gratuite pentru localnici și turiști: „Vrem ca plajele să fie cu...
Newsweek
Care pensionari se vor trezi cu pensie tăiată lunile viitoare? Au luat la recalculare prea mult!
Digi FM
Ce riști dacă vinzi terenuri cu valoare mare? Experiența unui român verificat de ANAF
Digi World
Ce a declanșat vibrații de 9 zile, care au zguduit Pământul, și valuri tsunami înalte cât Statuia Libertății...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Helen Mirren, dezvăluiri despre filmarea scenelor intime cu Harrison Ford: „A trebuit să pretind că sunt...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...