Probleme pentru Putin și pe frontul de acasă. Numeroși soldați se întorc din Ucraina cu tulburări de stres posttraumatic

Data publicării:
Soldar război Rusia Ucraina
Din ce în ce mai multe incidente în spatele frontului Foto: Profimedia

Kremlinul este îngrijorat de creșterea numărului de infracțiuni violente comise de soldații care s-au întors în Rusia după ce au luptat în Ucraina, potrivit unui nou raport al site-ului rus independent de știri Meduza citat de The DailyDigest/MSN.

Andrey Pertsev de la Meduza a dezvăluit într-un raport recent că „politica Kremlinului de a trimite sute de mii de bărbați ruși, inclusiv mulți prizonieri, la război cu o pregătire sau un echipament redus sau inexistent a avut efecte previzibile pe frontul de acasă”.

Publicația rusă de știri a afirmat că numeroși soldați au comis infracțiuni violente după ce s-au întors acasă și a adăugat că Rusia se confruntă cu o lipsă critică de psihologi pregătiți să ajute la tratarea tulburărilor de stres posttraumatic.

Moscova este conștientă de problemele pe care soldații care se întorc de la conflictul din Ucraina le pun societății și, chiar dacă președintele Vladimir Putin a făcut apel la acești soldați să devină noua elită a Rusiei, cei de la putere sunt îngrijorați.

Pertsev a citat surse anonime din echipa prezidențială care erau, după cum a explicat el, „foarte conștiente de riscurile pe care le prezintă cei care se întorc și de temerile societății ruse care nu este pregătită să îi accepte”. Să vedem ce a descoperit corespondentul special al Meduza.

„Cel mai mare factor de risc politic și social al Rusiei"

Pertsev a raportat că primul adjunct al șefului de cabinet al Administrației Prezidențiale a Rusiei, Serghei Kiriienko, a declarat unui grup de viceguvernatori ai țării, în timpul unei reuniuni din iulie 2024, că soldații care se întorceau din război erau „cel mai mare factor de risc politic și social” al Rusiei, potrivit surselor sale.

Kiriienko ar fi declarat, de asemenea, că unii dintre soldații care s-au oferit voluntari să lupte în Ucraina ca mijloc de a ieși din închisoare - și care s-au întors, de asemenea, în țară - comit noi infracțiuni, inclusiv crime și agresiuni.

„Au spus clar [la reuniune] că ne putem aștepta la mult mai mulți dintre acești oameni”, a declarat un participant anonim despre reuniunea viceguvernatorului, potrivit Meduza. Dar asta nu a fost tot ce a avut de spus participantul anonim despre problemă.

„Acest lucru ar putea duce la nemulțumirea publicului, la teamă sau, dimpotrivă, la agresivitate față de toți militarii, pe care oamenii îi vor percepe ca pe un singur grup. O creștere a criminalității. Aceasta este o problemă”, a continuat sursa anonimă.

Una dintre surse a explicat că Kiriienko a comparat invazia Ucrainei cu invazia sovietică din Afganistan și cu cel de-al Doilea Război Mondial, concluzionând în cele din urmă că societatea nu era pregătită să înțeleagă și să accepte soldații care se întorceau din război.

„Ei au fost în situații extreme și au văzut cum arată atunci când legile nu sunt aplicate. Societatea nu este pregătită să îi înțeleagă și să îi accepte”, și-a amintit un participant neidentificat la reuniune despre comentariile lui Kiriienko.

Meduza a relatat, de asemenea, că, în conversații private, unii oficiali ruși au început să îi numească pe soldații care se întorc din Ucraina „noii afgani” și că sunt îngrijorați că acești soldați ar putea să fie dezamăgiți de primirea din țară și ar putea forma grupuri criminale.

„Cei doi participanți la întâlnire au adăugat că au concluzionat din declarațiile lui Kiriienko că autoritățile ruse nu înțeleg pe deplin amploarea riscurilor cu care țara s-ar putea confrunta după război”, a raportat Pertsev.

Pertsev a adăugat: „O sursă apropiată administrației Putin a declarat pentru Meduza că obținerea unei înțelegeri mai largi a acestei situații este unul dintre principalele obiective ale Kremlinului pentru primul an al noului mandat al președintelui”.

100.000 de soldați, voluntari din coloniile penale

Brendan Cole de la Newsweek a preluat povestea de la Meduza și a adăugat un context la raport care ar putea ajuta observatorul obișnuit al situației în curs de desfășurare să înțeleagă mai bine amploarea problemei „criminalității violente” din Rusia.

Cole a citat rapoarte anterioare ale Newsweek care au dezvăluit că Moscova a recrutat până la 100.000 de voluntari din coloniile penale rusești, toți aceștia urmând să fie eliberați pentru a servi pe frontul din Ucraina.

Cole a menționat, de asemenea, un raport din aprilie 2024 al postului independent de știri rusesc Verstka, care a afirmat că veteranii războiului din Ucraina au ucis cel puțin 107 persoane și au rănit cel puțin alte 100.

Este greu de știut dacă sursele citate de Pertsev și Meduza spun sau nu adevărul, dar din alte rapoarte reiese clar că Moscova are o problemă legată de violență cu unii veterani întorși din războiul din Ucraina.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri