Un fost șef din poliția nord-coreeană a făcut mai multe dezvăluiri sub protecția anonuimatului, într-un interviu oferit publicației NK News, despre aparatul de securitate și opresiune pe care l-a condus.
Bărbatul - evadat în Coreea de Sud - povestește care este traseul instituțional pe care trebuie să îl parcurgă un viitor polițist, de la facultatea de poliție, la Universitatea de Securitate Kim Jong-il și până la intrarea oficială în forțele de ordine.
Drumul ierarhic nu este lipsit și de traficul de influență: „Când superiorii mei plecau într-o călătorie de afaceri, trebuia să le procur combustibil. Un lucru ilegal, dar în felul acesta mi-am creat relații influente”.
Întrebat cine decide dacă oamenii trebuie trimiși în centre de reeducare, fostul polițist răspunde: „Poliția secretă și Comitetul de Securitate al partidului”.
Mai pe larg, cei care sunt implicați în conspirații „sunt executați”, iar familiile lor sunt trimise în centre de reeducare.
Cei însărcinați cu execuțiile nu sunt recompensați financiar sau cu o promovare în funcție, dar primesc înainte „alcool și ceva de mâncare”.
Legat de flagelul corupției în rândul poliției nord-coreene, fostul șef al forțelor de ordine spune că există polițiști care trăiesc „90% doar din venituri care provin din mită”. De cealaltă parte, polițiștii „care nu o fac” au un salariu la limita subzistenței.
Un alt subiect abordat în interviu vizează violența familială. Dacă un tată își bate fiul, acesta scapă nepedepsit. Singura situație în care poate ajunge sub incidența legii este omorul.
„În schimb, dacă fiul se întâmplă să rămână invalid în urma bătăilor”, polițiștii vor spune „că nu și-a ascultat tatăl”, că s-a revoltat împotriva educației paterne „în spiritul socialismului”. Mai mult, subliniază bărbatul, tatăl violent ar putea deveni chiar un model de educație socialistă.
Citiți aici interviul integral.