Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a avertizat cetățenii că țara va „rezista până la ultimul om” în cazul unui război cu Rusia, în contextul în care tensiunile la frontiera dintre cele două state cresc accelerat.
„Vrea Ucraina război? Nu! Este gata pentru asta? Da!”, a spus răspicat Volodimir Zelenski în timpul unui discurs pe care l-a susținut marți seară. „Principiul nostru este simplu: Ucraina nu începe niciodată un război, dar Ucraina rezistă până la ultimul om”, a mai spus președintele ucrainean, potrivit Newsweek.
Declarațiile lui Volodimir Zelenski au fost făcute chiar înainte de discursul anual despre starea națiunii al președintelui rus Vladimir Putin. Zelenski i s-a adresat direct și lui Putin, invitâdu-l să se întâlnească la un summit pentru pace în Donbas, o regiune devastată de război, în care armata ucraineană s-a luptat ani de zile cu separatiștii susținuți de ruși.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Este imposibil să aduci pacea cu un tanc”, a spus Zelenski în limba rusă.
SUA și NATO au semnalat „acțiuni provocatoare” care au implicat mai multe nave de război în Marea Neagră.
Rusia și-a mobilizat efective militari sporite la granita cu Ucraina
În ultimele zile, Rusia a avut cea mai mare concentrație de forțe la frontiera cu Ucraina, stârnind îngrijorarea că ar avea în plan o invazie. Pe acest fond, tensiunile dintre cele două națiuni au crescut și au atins nivelurile cele mai înalte din 2014, când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea și au au avut loc lupte crâncene în estul țării, conflict soldat cu aproape 14.000 de victime.
Trupele rusești numără un efectiv de cel puțin 40.000 în Crimeea, alți 40.000 de militari fiind mobilizați în regiunile de la frontiera cu Ucraina, ceea ce echivalează cu aproximativ 10% din întreaga forță militară a țării, potrivit NBC News.
Pe 15 aprilie, ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a avertizat că, dacă Rusia va trece „linia roșie”, va „avea de suferit”.
Secretarul de stat american Antony Blinken a spus, săptămâna trecută, că prezența Rusiei în zonă îngrijorează nu doar Ucraina, ci și statele din Occident.
„Vedem acum cea mai mare concentrație de forțe rusești la frontierele Ucrainei din 2014", a spus Blinken. „Aceasta este o preocupare profundă nu numai pentru Ucraina, ci și pentru Statele Unite și pentru mulți dintre aliații și partenerii noștri."
Mai târziu, în acea zi, președintele Joe Biden a cerut Rusiei să „de-escaladeze tensiunile”, în timpul unei convorbiri cu președintele rus Vladimir Putin. Biden „a subliniat angajamentul neclintit al SUA față de suveranitatea Ucrainei și integritatea ei teritorială".
Rusia a negat până acum planurile de a declanșa un conflict militar cu Ucraina și a acuzat în mass-media occidentală că a amplificat în mod fals tensiunile.
„Mass-media ucraineană și occidentală amplifică problema activității militare rusești lângă granița cu Ucraina", a declarat purtătoarea de cuvânt de la Kremlin Maria Zakharova, săptămâna trecută.
În timpul discursului de miercuri privind starea națiunii, Putin a acuzat țările occidentale că încearcă să „impună voința altora cu forța”.
„Sper că nimeni nu se va gândi să treacă „linia roșie” în raport cu Rusia, pe care noi înșine o vom defini”, a spus președintele Putin, adăugând că: „Răspunsul Rusiei va fi rapid și dur”.
Editor : D.C.