Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis miercuri Occidentului să nu „treacă linia roşie” în relaţiile cu Rusia, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Uniunea Europeană și SUA, relatează agențiile internaționale de presă citate de Agerpres. Ulterior, purtătorul său de cuvânt a detaliat la un post de radio care sunt liniile roșii dincolo de care Vladimir Putin nu permite nimănui să treacă.
„Sper că nimănui nu-i va veni ideea de a trece linia roşie cu Rusia”, a spus preşedintele rus, avertizându-i pe cei care vor lua „intenţiile bune drept slăbiciune”.
„Dar noi vom stabili singuri pe unde trece aceasta”, a adăugat Putin în discursul său anual din Parlament, făcând aluzie la numeroasele divergenţe cu Occidentul, însă fără a specifica despre ce limite este vorba.
El a avertizat Occidentul că va „regreta” orice provocare împotriva intereselor Rusiei şi a spus că răspunsul Moscovei va fi unul „rapid şi dur”.
În acelaşi timp, Putin a denunţat ceea ce el a numit „acte nefondate” şi „neprietenoase” continue la adresa Rusiei. Pentru unele ţări „a devenit un fel de sport să atace Rusie din nimic”, a spus el.
Cu toate acestea, Putin nu a făcut referiri precise la marile dosare asupra cărora Rusia are poziţii divergente faţă de SUA şi UE.
„Ne comportăm în ansamblu cu reţinere şi într-o manieră modestă, adeseori fără să răspundem acţiunilor neprietenoase sau chiar unor grosolănii flagrante”, a continuat el.
Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat totodată tăcerea Occidentului cu privire la ceea ce el a prezentat ca fiind drept o „tentativă de lovitură de stat” în Belarus, unde preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat anterior că a dejucat un asasinat împotriva sa.
Evocând această „tentativă de organizare a unei lovituri de stat şi de asasinare a preşedintelui belarus”, Putin a spus că în Occident „toată lumea pretinde că nimic nu s-a întâmplat”, adăugând că asupra Belarusului se pregătea un atac cibernetic de amploare.
Totuşi, preşedintele rus nu a spus niciun cuvânt despre disidentul Aleksei Navalnîi, aflat într-o stare critică în închisoare, potrivit apropiaţilor săi, şi nici despre comasarea a zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina sau acuzaţiile de spionaj şi ingerinţă în alegerile din SUA ori despre recentul scandal cu Cehia, după ce Praga a acuzat agenţi ai Serviciului militar de informaţii (GRU) de explozia provocată într-un depozit de muniţii de pe teritoriul său.
Care sunt liniile roșii ale lui Putin
"Liniile roşii" despre care a vorbit miercuri preşedintele rus Vladimir Putin "sunt evidente", iar printre ele se numără inclusiv tentativele de ingerinţă în procesele politice şi lezarea intereselor Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la postul de radio "Komsomolskaia Pravda", informează TASS.
"În ceea ce priveşte liniile roşii, acestea sunt evidente. În primul rând este vorba de interesele noastre naţionale, de interesele securităţii noastre externe, de interesele securităţii noastre interne şi de a nu admite vreo ingerinţă (...) în alegerile noastre sau în alte procese politice. Este vorba de neacceptarea unei discuţii jignitoare cu ţara noastră, de neacceptarea lezării intereselor economice ale ţării noastre", a precizat Peskov.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a precizat cui anume i-a adresat Vladimir Putin această atenţionare privind trecerea respectivelor "linii roşii".
Editor : Monica Bonea