Video Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat organizației japoneze Nihon Hidankyo, a supraviețuitorilor bombelor atomice

Data actualizării: Data publicării:
Nobel Peace Prize - Announcement
Medalia pentru Premiul Nobel pentru Pace (față/spate). Foto: Profimedia Images

Mult-așteptatul Premiu Nobel pentru Pace a fost decernat vineri unei organizații japoneze: Nihon Hidankyo. Mișcarea populară a supraviețuitorilor bombelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki primește premiul pentru eforturile sale de a obține o lume fără arme nucleare, a declarat Comitetul Nobel.

Mișcarea populară a supraviețuitorilor bombei atomice de la Hiroshima și Nagasaki, cunoscută și sub numele de Hibakusha, primește Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile sale de a obține o lume fără arme nucleare și pentru că a demonstrat prin mărturii că armele nucleare nu trebuie să mai fie folosite niciodată.

Eforturile extraordinare ale Nihon Hidankyo și ale altor reprezentanți ai Hibakusha au contribuit în mare măsură la instituirea unui tabu nuclear, se mai arată în comunicat.

„Aceşti martori istorici au contribuit la generarea şi consolidarea unei opoziţii pe scară largă faţă de armele nucleare în întreaga lume, bazându-se pe poveştile personale, creând campanii educaţionale bazate pe propria lor experienţă şi lansând avertismente urgente împotriva răspândirii şi utilizării armelor nucleare. Hibakusha ne ajută să descriem indescriptibilul, să gândim inimaginabilul şi să înţelegem cumva durerea şi suferinţa de neînţeles cauzate de armele nucleare”, se arată în comunicatul Comitetului Nobel.

Comitetul Nobel norvegian recunoaşte un fapt încurajator: nicio armă nucleară nu a fost folosită în război în aproape 80 de ani.

Eforturile extraordinare ale Nihon Hidankyo şi ale altor reprezentanţi ai Hibakusha au contribuit enorm la stabilirea tabuului nuclear. Prin urmare, este alarmant faptul că astăzi acest tabu împotriva utilizării armelor nucleare este sub presiune, continuă mesajul.

Potrivit Comitetului norvegian, „puterile nucleare îşi modernizează şi îşi îmbunătăţesc arsenalele; noi ţări par să se pregătească să dobândească arme nucleare; şi se fac ameninţări cu utilizarea armelor nucleare în războaie continue. În acest moment din istoria omenirii, merită să ne reamintim ce sunt armele nucleare: cele mai distructive arme pe care le-a văzut vreodată lumea”.

Preşedintele comitetului, Jørgen Watne Frydnes, a descris Nihon Hidankyo drept „o mişcare de bază a supravieţuitorilor bombei atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, cunoscuţi şi sub numele de Hibakusha”.

Comitetul Nobel norvegian a primit un total de 286 de candidaţi pentru Premiul Nobel pentru Pace 2024. Dintre aceştia, 89 sunt organizaţii. Deşi cei eligibili pentru nominalizare pot dezvălui pe cine au propus, Comitetul păstrează secrete numele candidaţilor timp de 50 de ani, ceea ce înseamnă că nu există nicio certitudine cu privire la lista completă.

Printre nominalizaţii cunoscuţi din acest an s-au numărat agenţia ONU pentru refugiaţi UNHCR, Papa Francisc şi naturalistul britanic David Attenborough.

În ce constă premiul

Premiul Nobel pentru Pace - care constă într-o medalie de aur, o diplomă şi suma de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 980.000 de euro) - este acordat de un comitet format din cinci membri, aleşi pentru un mandat de şase ani de parlamentul norvegian (Stortinget), şi singurul care se decernează la Oslo, premiile pentru celelalte categorii fiind acordate la Stockholm.

Candidaturile pentru Nobelul pentru Pace au putut fi prezentate până la 31 ianuarie. Institutul Nobel norvegian a înregistrat 286 candidaturi pentru distincţia din acest an, dintre care 197 de persoane şi 89 de organizaţii. Cel mai mare număr de candidaturi (376) au fost primite în anul 2016. Potrivit statutelor Nobel, lista candidaturilor este ţinută secretă timp de cel puţin 50 de ani.

Anul trecut, distincţia i-a fost acordată iraniencei Narges Mohammadi ''pentru lupta sa împotriva oprimării femeilor în Iran şi lupta pentru promovarea drepturilor şi libertăţilor omului pentru toţi''. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cea mai veche stațiune montană din România atrage anual mii de turiști. Peisajul îți taie respirația
Digi FM
Două femei au fost date jos dintr-un avion pe motiv că au refuzat să-și acopere bustul: „Ne-au tratat ca pe...
Pro FM
CRBL nu-și mai ascunde sentimentele pentru iubita tinerică. Dovezile publice de iubire pentru Olga, aflată la...
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Al Pacino a renunțat la alcool și droguri: „Nu știam ce se întâmplă cu mine!”
Adevarul
Personalitatea mai puțin știută a lui Vlad Țepeș: „Vorbea șase limbi, avea maniere alese și le fermeca pe...
Newsweek
Cine a primit, deja, 250 lei pe cardul de alimente? În ce zile intră banii la ceilalți beneficiari?
Digi FM
Povestea celui mai periculos deținut din „Beciul Domnesc”: „În acea pungă cu portocale am găsit un pistol și...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Ridley Scott, către Paul Mescal, înainte de începerea filmărilor la „Gladiatorul 2”: Nervii tăi nu-mi fac...
UTV
Pepe contesta acuzatiile Ralucai Pastrama: Batalia pentru custodia fetelor ajunge in instanta. „Daca ii dau...