Deputați europeni: Candidatura lui Ruben Vardanyan, „omul lui Putin”, la Nobelul pentru Pace, instrument al războiului hibrid al Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
Ruben Vardanyan
Ruben Vardanyan este considerat „omul lui Putin”. Foto: Profimedia

Deputați din Ucraina, Germania și Danemarca spun că nominalizarea la Premiul Nobel pentru Pace a lui Ruben Vardanyan, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, face parte din războiul hibrid al Rusiei împotriva Uniunii Europene.

Declarația a fost făcută în timpul unei conferințe de presă desfășurate la Bruxelles, pe fondul publicațiilor periodice din mass-media despre intensificarea eforturilor ruse în încercările de a influența alegerile pentru Parlamentul European, rapoarte despre campanii de propagandă rusă, spionaj și mită dată parlamentarilor din mai multe țări.

Potrivit presei și instituțiilor internaționale, Moscova desfășoară campanii de dezinformare și destabilizare în Țările Baltice, Balcani, precum și în Armenia, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Republica Moldova și Serbia.

Deputații au abordat și cazul lui Ruben Vardanyan, un oligarh de origine armeană considerat „omul lui Putin”, care, potrivit presei ruse, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace în primăvara acestui an.

Acesta este un exemplu al noilor tehnologii pentru un război hibrid împotriva Ucrainei și a lumii occidentale în ansamblu, prin „albirea” reputației apropiaților Kremlinului cu ajutorul instituțiilor internaționale respectate.

Vardanyan este cunoscut pentru faptului că companiile lui transferau în secret bani apropiaților lui Putin. În perioada 2006-2013, peste 4,6 miliarde de dolari au trecut prin conturile rețelelor offshore ale lui Vardanyan, potrivit unei investigații jurnalistice a Proiectului de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În 2020, liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi, care a murit anul acesta într-o închisoare din Rusia, l-a acuzat pe Vardanyan de luare de mită în valoare de aproximativ 50 de milioane de dolari.

Ruben Vardanyan a fost inclus pe lista de sancțiuni a SUA și UE.

Vardanyan, declarat oficial de Kiev „complice la crimele autorităților ruse împotriva Ucrainei”, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace pentru „dezvoltarea inițiativelor de pace”. Prima agenție care a anunțat candidatura pentru acest premiu a fost Sputnik, unul dintre principalii purtători de cuvânt ai propagandei Kremlinului din afara Rusiei.

Luna trecută, un grup de 18 deputați ucraineni a semnat o scrisoare colectivă către Comitetul Nobel, cerând respingerea candidaturii lui Ruben Vardanyan pentru Premiul Nobel pentru Pace.

„Considerăm inacceptabil și absurdul grotesc al nominalizării la Premiul pentru Pace a unei persoane care susține terorismul și separatismul, este implicată în scandaluri de corupție, este sponsorul agresiunii rusești în teritoriile post-sovietice și este dușmanul Ucrainei”, se arată în scrisoarea deputaților ucraineni.

Anterior, în perioada aprilie-mai a acestui an, alți 123 de deputați din 4 țări, inclusiv Ucraina, au semnat scrisori colective și au făcut apel la Comitetul Nobel să respingă candidatura lui Vardanyan în 2024 și în anii următori.

Printre aceștia se numără 18 deputați ai Radei Supreme a Ucrainei, 71 deputați ai Seimas al Republicii Lituania, 21 deputați ai Saeima Letoniei și 12 parlamentari ai Camerei Deputaților a României, precum și un membru al Parlamentului European din România. Adică, reprezentanții celor mai înalte organe legislative din 6 țări solicită Comitetului Nobel să prevină încercările de a folosi prestigiosul premiu pentru a albi reputația complicilor agresiunii Kremlinului împotriva Ucrainei. Comitetul Nobel în sine nu a comentat încă situația.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Top 6 expresii din limba greacă pe care trebuie să le știi în vacanță. Cuvinte utile pentru un concediu de...
Digi FM
“Prima oară când am văzut-o, nu mi-a plăcut deloc de ea”. Iubirea de poveste, de 67 de ani, a Ilenei Stana...
Pro FM
Dana Marijuana trăiește dintr-o pensie de boală, dar face eforturi să-și crească veniturile. Din ce câștigă...
Film Now
De 15 ani, Liam Neeson se plimbă cu aceeași femeie în parc. Acum, actorul și-a făcut curaj și i-a transmis un...
Adevarul
Cine îl poate convinge pe Joe Biden să se retragă din cursa pentru prezidențiale?
Newsweek
Recunoașteți personajul? Actorul ce a rămas profesor de română toată viața. A murit uitat de public
Digi FM
Ileana Stana Ionescu, în 3 scenete de neuitat, alături de Radu Beligan, Nicu Constantin și Ștefan...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Adevărul despre cea mai fierbinte scenă din "Wolf of Wall Street". Ce s-a aflat despre Margot Robbie
UTV
Cleopatra Stratan si Edward Sanda au vorbit despre problemele cu care se confrunta in casnicia lor: „Am fost...