Video Polonia a mobilizat mii de soldați pentru a interveni în urma inundațiilor devastatoase din țară. Un oraș întreg urmează să fie evacuat

Data actualizării: Data publicării:
inundații în polonia
Foto: Captură Digi24

Un oraș întreg cu 13 mii de locuitori urmează să fie evacuat înainte să ajungă sub ape. Râul umflat care trece prin mijlocul localității a rupt două poduri, iar acestea au rămas acum în albie și s-au transformat în baraje. De aceea, viiturile au început să intre cu forță pe străzi, și printre locuințe. Apele au adus cu ele bușteni, scânduri și alte resturi. Torenții au trecut de ferestrele de la parterul clădirilor. Autoritățile poloneze se așteaptă la un nou rând de ploi abundente, astăzi. A fost înregistrat și primul deces, a anunțat premierul Donald Tusk, când vizita o zonă calamitată. Armata poloneză a mobilizat 4000 de soldați, care să intervină la inundații.

Jurnalist Digi24: N putem aștepta și în orele următoare la astfel de imagini, ca cele pe care le vedem de aproape 3 zile deja în întreaga regiune? 

Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme: Da, dar poate nu la aceeași intensitate. Poate în Polonia să fie la fel, dar în Austria și Cehia lucrurile sunt puțin mai bine acum, dar în continuare sunt precipitații în zona respectivă. Trebuie spus că nu numai inundațiile au fost importante în Polonia, au avut și câteva raportări de tornade asociate cu acest ciclon. 

Jurnalist Digi24: Ne puteți spune dacă în România, în Republica Moldova, ne putem aștepta ca în orele următoare să se repete ce s-a întâmplat în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru că am văzut inclusiv Administrația de Meteorologie a emis o serie de noi alerte pentru orele următoare.  Urmează să intre în vigoare de la ora 16:00. Vedem că și cei de la IGSUse mobilizează către județele deja afectate: Galați, vaslui. Cum arată hărțile, la ce să ne așteptăm? Și mai ales, să ne așteptăm la astfel de lucruri în perioada următoare, pentru că autoritățile guvernamentale spuneau că nu au ce face în astfel de situații și că perioada de încălzire globală, schimbările climatice pe care întreaga lume până la urmă le traversează în sunt principalele responsabile, să spunem așa, și pentru puterea care a stârnit această furtună. 

Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme: O să fie precipitații în continuare și în România, în zona de est și în Republica Moldova. Deci în continuare există un risc în zona respectivă. De altfel, și administrația, și ANM a dat o un cod galben pentru pentru România. 

Ați menționat impactul schimbărilor climatice. De data asta așa este. Există o influență puternică din partea schimbărilor climatice, iar în acest caz, practic tot acest sistem, care, în fine, este zona aceasta cu presiune scăzută, ciclonul, este o manifestare normală în această perioadă a anului în Europa.

A fost alimentat de faptul că avem o Mare Mediterană extrem de caldă și aceasta a funcționat ca un rezervor pentru pentru această furtună la scară mare. O Mare Mediterană mai caldă este asociată cu această parte de schimbări climatice. Pentru fenomenele acestea cu precipitații intense nu mai vorbim doar de variabilitate naturală, ci de o combinație: schimbări climatice, variabilitate naturală, iar parte de schimbări climatice influențează puternic cantitatea de precipitații. O atmosferă mai caldă se referă la mai mulți vapori de apă și atunci asta este exact efectul pe care îl vedem.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată mormântul Laurei Stoica la 18 ani de la moartea artistei. Cântăreața ar fi împlinit 57 de ani în...
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Școală distrusă de viitura din Galați: "Trei miliarde de lei investiți s-au dus pe apa sâmbetei". Mobilizare...
Newsweek
Care șoferi iau amendă de 1.000 lei pe loc dacă nu se odihnesc suficient înainte să urce la volan ?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei