POLITICO: Opt state UE, între care România, nu au făcut încă propunerea de comisar european. Termenul-limită expiră în curând

Data actualizării: Data publicării:
Ursula von der Leyen
Mai sunt doar câteva zile până când propunerile pot fi făcute. Foto: Profimedia

Dintre cele 27 de state membre ale UE, doar opt, între care România, nu au înaintat încă propuneri pentru funcția de comisar european, în condiţiile în care termenul-limită este 30 august, relatează POLITICO, citat de News.ro.

Ţările care încă nu au nominalizat oficial un comisar sunt: Belgia, Bulgaria, Danemarca, Italia, Lituania, Luxemburg, Portugalia şi România.

În plus, în ciuda cererii Ursulei von der Leyen ca ţările să propună, fiecare, câte un bărbat şi o femeie, mai multe ţări, inclusiv Irlanda, Republica Cehă şi acum Cipru, au propus public doar un bărbat. (În România, a fost vehiculat numele europarlamentarului PSD Victor Negrescu, ceea ce a dat naştere unor polemici între social-democraţi şi liberali - n.r.)

Ţările membre ale UE trebuie să îşi desemneze comisarii până la 30 august, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a obţinut luna trecută votul Parlamentului European pentru un al doilea mandat de cinci ani ca preşedinte al Comisiei Europene, puternicul organism executiv al UE.

Parlamentarii europeni au votat pentru reconfirmarea ei în funcţie cu 401 voturi pentru, 284 împotrivă şi 15 abţineri, în condiţiile în care avea nevoie de minimum 361 de voturi pentru a trece.

După ce a obţinut postul pentru încă cinci ani, prima sarcină a Ursulei von der Leyen este de a-şi aduna echipa.

Cunoscut sub numele de "Colegiu", acest grup de 27 de membri include un comisar din fiecare ţară UE, câte unul propus de fiecare dintre statele membre. Între comisarii UE din ultima Comisie Europeană s-au numărat foşti parlamentari, diplomaţi, miniştri şi directori de companii. 

Odată ce numele de comisari sunt prezentate Ursulei von der Leyen, UE începe un proces - care poate dura luni de zile - de verificare a candidaţilor în ceea ce priveşte conflictele de interese, înainte ca deputaţii europeni să le pună întrebări în cadrul unor audieri ce pot dura ore întregi cu privire la planurile lor pentru funcţia de comisar ce le va fi repartizată.

Noua Comisie Europeană ar trebui să fie funcţională până la sfârşitul anului, cel mai devreme în octombrie.

 

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri