Planul lui Robert Fico pentru a-și salva prietenii acuzați de corupție. Furie în opoziție și proteste masive în Slovacia (Politico)

Data publicării:
Robert Fico
Foto: Robert Fico, premierul Slovaciei / Sursa foto: Profimedia Images

Premierul Robert Fico a prezidat distrugerea sistematică a capacității Slovaciei de a combate corupția, iar rivalii săi politici sunt furioși. Guvernul de la Bratislava a luat mai multe măsuri în timpul verii pentru a desființa în continuare instituțiile de luptă împotriva corupției, declanșând indignarea personalităților de rang înalt din opoziție și a publicului slovac, scrie Politico.

Acești pași au inclus transformarea postului public într-un canal TV de stat și un război împotriva culturii, inclusiv concedierea politică a doi directori de artă populară, care a stârnit proteste masive.

Dar revizuirea disputată a codului penal este cea care a avut până acum cele mai vizibile consecințe, infractorii condamnați fiind eliberați din închisoare. Fico, care a supraviețuit unei tentative de asasinat în mai, este văzut de opoziție că ar fi orchestrat întregul proces pentru a-și ajuta prietenii politici care se confruntau cu urmărirea penală sau pedepse cu închisoarea.

Modificarea codului penal, introdusă în februarie, dar care a intrat în vigoare abia în august, a redus pedepsele pentru un spectru larg de infracțiuni, precum corupția și frauda.

De asemenea, a dus la desființarea parchetului special, instituția care s-a ocupat de cazurile sensibile de corupție, inclusiv cele legate de oficiali din partidul populist de guvernământ Smer, al lui Fico.

Guvernul slovac nu numai că a renunțat la lupta împotriva corupției, ci creează în mod direct condițiile ideale pentru aceasta”, a declarat pentru Ľudovít Ódor, fost prim-ministru și proaspăt deputat în Parlamentul European pentru partidul de opoziție Slovacia Progresivă. „Prin reducerea pedepselor, intimidarea și sancționarea anchetatorilor curajoși și desființarea forțelor de poliție.”

Ulterior, Curtea Constituțională a Slovaciei a suspendat unele dintre modificări, cum ar fi reducerea termenului de prescripție pentru viol, dar nu a anulat decizia de a desființa procuratura.

Guvernul a fost nevoit să modifice în grabă amendamentul în iulie, după ce Comisia Europeană a publicat raportul său privind statul de drept și a subliniat că Slovacia ar putea pierde accesul la finanțarea UE din cauza unor elemente ale schimbărilor, care riscă să diminueze capacitatea țării de a urmări cazuri de corupție.

Erik Kaliňák, un europarlamentar nou ales de Smer, a declarat că „reformele au fost realizate într-un mod care nu contravine legislației UE sau standardelor juridice internaționale” și că este „convins că aceste reforme au fost acceptate de Comisia Europeană și nu mai sunt percepute ca o problemă pentru retragerea fondurilor UE sau planul de redresare.”

Comisia Europeană a declarat pentru Politico că este într-un dialog strâns cu autoritățile slovace și și-a exprimat îngrijorările cu privire la modificările codului penal „foarte clare”. De asemenea, Parchetul European și Parlamentul European și-au exprimat nemulțumirea.

Niciuna dintre reacții nu l-a descurajat însă pe Fico.

Remanierea poliției și desființarea NAKA

Pe 30 august, guvernul Slovaciei a desființat agenția națională de criminalitate (NAKA), o forță de poliție aflată în fruntea anchetării crimelor precum corupția sau terorismul, înlocuind-o cu trei organizații separate. Procuratura specială desființată a supravegheat anterior anchetele NAKA.

De-a lungul anilor, NAKA a investigat unele dintre cele mai proeminente cazuri de crimă organizată și corupție sub guvernele anterioare conduse de Smer, inclusiv cazul la care a ucis jurnalistul de investigație Ján Kuciak.

NAKA se apropie de sfârșit, iar odată cu acest lucru se va sfârși și cu abuzul politicienilor. Din 2020, NAKA a servit în primul rând ca instrument de răzbunare politică”, a declarat ministrul de Interne Matúš Šutaj Eštok pe Facebook, arătând cu degetul către un fost procuror general și trei foști premieri.

La sfârșitul lunii iulie, procurorul Michal Šúrek și fostul șef al NAKA, Ľubomír Daňko, au fost acuzați de departamentul de afaceri interne al poliției din țară împreună cu doi foști anchetatori de poliție de abuz de putere.

Toți au lucrat anterior la un caz de corupție cu numele de cod „Purgatoriu”, în care Fico, ministrul Apărării Robert Kaliňák, fostul șef al poliției naționale Tibor Gašpar și alți oficiali de rang înalt au fost suspectați de corupție și manipulare a investigațiilor poliției.

Daňko, care lucrează acum pentru ONG-ul Zastavme korupciu (Oprirea corupției), a declarat că acuzațiile împotriva lui sunt total lipsite de temei.

Acuzațiile sunt complet inventate și absurde. Neg că eu sau colegii mei am săvârși vreo infracțiune. Cred că aveau nevoie doar să îndepărteze un procuror dintr-unul dintre cazurile mari și nu l-au putut acuza doar pe el, pentru că ar fi prea evident”, a spus el.

Cei 23 de anchetatori de la NAKA care și-au apărat colegii acuzați au fost redistribuiți în diferite secții de poliție.

„Fico și prietenii săi nu vor fi afectați de sancțiunile UE”

Statisticile sumbre de la Transparency International Slovakia dezvăluie că până la 88% din public consideră că instanțele slovace sunt corupte; și doar 33% dintre oameni au încredere în sistemul de justiție.

Unul dintre cei eliberați din închisoare conform noii legi este Dušan Kováčik, fostul procuror special și aliat al lui Fico, a cărui pedeapsă a fost suspendată de ministrul Justiției Boris Susko în urmă cu câteva săptămâni, ceea ce a dus la proteste care cer demisia ministrului.

Tribunalul Penal specializat a confirmat recent vinovăția lui Kováčik de a accepta o mită de 50.000 de euro din partea mafiei pentru a anula o anchetă în diferite cazuri. Verdictul nu este definitiv, iar Kováčik a făcut recurs la Curtea Supremă.

Mă îngrijorează faptul că un politician interferează cu ramura judiciară a puterii într-un caz atât de important și expus politic”, a spus politologul Radoslav Štefančík de la Universitatea de Economie din Bratislava.

Fico, la rândul său, a spus în august că cazul Kováčik a fost „un exemplu de manual al unui proces manipulat”.

Peter Košč, un om de afaceri care a făcut obiectul unui mandat internațional de arestare în cadrul unei anchete mai ample de corupție asupra lui Kováčik, a anunțat, de asemenea, că se întoarce în Slovacia. El poate face acest lucru după ani de fugă după ce instanța a pus capăt urmăririi sale penale după intrarea în vigoare a amendamentului care scurtează termenul de prescripție pentru diferite infracțiuni.

Kaliňák, europarlamentarul Smer, a declarat că decizia lui Susko de a suspenda pedeapsa lui Kováčik este „pe deplin conformă cu legea”.

Ministerele de justiție și de interne din Slovacia nu au comentat acuzațiile, și nici biroul premierului.

Ódor, fostul prim-ministru, a spus că UE știa „foarte bine” ce se întâmplă în Slovacia și că este doar o chestiune de timp până va trebui să reacționeze.

Regret că atunci când se va întâmpla asta, Fico și prietenii săi nu vor fi afectați de sancțiunile UE”, a spus el. „Recent au adoptat anuități pe viață și se vor bucura de pensii generoase. La rândul lor, slovacii fără subvenții europene vor plăti pentru asta cu o calitate mai proastă a vieții.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...