Piloții ruși abia așteaptă înfruntarea cu F-16. Există și un premiu, cine doboară primul un avion

Data actualizării: Data publicării:
Avion F-16
Avionul F-16 devine o miză uriașă pentru războiul din Ucraina Foto: Profimedia

Armatei lui Putin i-a lipsit gloria. Oricât au vrut să cosmetizeze prin manevre de propagandă unele acțiuni, mai mult sau mai puțin reușite, rezultatul nu a fost până acum, de departe, satisfăcător. Tocmai de aceea aviația rusă așteaptă sosirea pe front a noilor aparate F-16. Pentru ei este o oportunitate.

Să spunem mai întâi că o luptă SU-35 vs F-16 este una inegală, avionul rusesc având capabilități clar mai bune, aparatele fiind mai noi. Piloții de F-16 vor avea prea puțină experiență pe acest avion. Dar – hei – aviatorii trăiesc pentru un „dog fight” adică o confruntare 1-1 exact cum ați văzut prin filme.

Chiar dacă piloții americani nu se vor afla la comanda unor avioane F-16, acestea fiind operate de piloți ucraineni, pierderea unuia stfel de avion deasupra Ucrainei ar fi un eșec semnificativ pentru Forțele Aeriene americane.

Acest lucru a fost subliniat într-un interviu acordat Ukraina.ru de Vasili Prozorov, un fost angajat al Serviciului de Securitate al Ucrainei, despre care se crede că lucra și pentru FSB (Serviciul Rus de Informații) și preluat de Bulgaria Military.

Anterior, o companie rusă a anunțat o primă de 15 milioane de ruble (aproximativ 170.000 de dolari) pentru militarii ruși care ar reuși să doboare avioane de luptă americane F-16. „Am văzut personal soldați ruși dornici să fie primii care doboară Leopards, Abrams și Bradleys. Era entuziasm și nicio teamă față de tehnologia occidentală. Același entuziasm va fi văzut și în cazul avioanelor de luptă F-16”, a declarat fostul oficial SBU.

„ Pierderea unui singur avion de vânătoare deasupra Ucrainei ar fi un semnal de alarmă puternic pentru Forțele Aeriene americane”, a subliniat Prozorov. „În ceea ce privește piloții ucraineni, chiar și cu 100 de ore de zbor pe echipamente necunoscute, este puțin probabil să devină un as”.

Este clar că avioanele F-16 vor servi în primul rând ca transportoare pentru arme cu rază lungă de acțiune. În plus, piloții vor fi probabil instruiți să evite luptele libere, deoarece orice avion doborât ar avea un impact asupra industriei americane de apărare, a concluzionat expertul.

F-16, în curând

Statele Unite, împreună cu Danemarca și Țările de Jos, au declarat că intenționează să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16. Piloții ucraineni ar trebui să înceapă să opereze aceste avioane avansate încă din această vară, procesul de transfer fiind în curs de desfășurare.

Lotul inițial de F-16 destinat Ucrainei este așteptat să sosească în curând. Deși detaliile specifice sunt ținute secrete pentru a asigura siguranța transportului, există o mare posibilitate ca aceste avioane să fi ajuns deja la destinație.

Previziunile sugerează că Ucraina ar putea primi până la 20 de avioane de luptă F-16 până la sfârșitul anului, în mai multe transporturi. În lunile următoare, se anticipează că numărul acestora va crește semnificativ, rapoartele indicând că peste 100 de F-16 ar putea fi pe drum.

 

 

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale