Pe Kamala Harris a luat-o gura pe dinainte, în direct. ”Dacă cineva intră în casa mea, va fi împușcat. Probabil nu trebuia să spun”

Data publicării:
Kamala Harris, în timpul interviului pentru Oprah Winfrey. Foto: Profimedia Images
Kamala Harris, în timpul interviului pentru Oprah Winfrey. Foto: Profimedia Images

În timpul confruntării cu Donald Trump, contracandidatul său în alegerile prezidențiale, democrata Kamala Harris a făcut o mărturisire care a surprins. Ea a ținut să evidențieze că deține arme de foc pentru siguranța sa, nu din alte considerente. Joi seară, într-un interviu cu vedeta TV Oprah Winfrey, Kamala Harris a vorbit despre posibilitatea de a folosi o armă, dacă un necunoscut ar intra prin efracție la ea în casă, scrie BBC

Harris a spus în glumă: „dacă cineva va intra în casa mea, va fi împușcat”. „Probabil nu ar fi trebuit să spun asta, dar echipa mea se va ocupa de asta mai târziu”, a adăugat ea râzând, după ce a luat-o gura pe dinainte. 

Subiectul deținerii unei arme de către Kamala Harris a devenit unul de interes pentru americani, după dezbaterea cu Donald Trump. 

Fostul președinte a acuzat-o pe Harris că, dacă va ajunge la Casa Albă, atunci va interzice toate armele. Democrata a subliniat atunci că este o susținătoare al celui de al Doilea Amendament al SUA, care protejează dreptul de a deține arme și atât ea, cât și colegul său de campanie, Tim Walz au propriile arme de foc. 

Candidata democrată nu mai susține programul guvernamental de răscumpărare, prin care cetățenii erau încurajați să predea armele de asalt în schimbul unor compensații bănești. Informația a fost dezvăluită chiar de moderatoarea dezbaterii, Linsey Davis.

Pentru Harris, este o schimbare totală de politică, după ce în timpul alegerilor din 2020, a promovat respectivul program iar acum fără nici o explicație, îl abandonează.

Controlul armelor rămâne printre cele mai controversate subiecte din politica americană, iar candidații proînarmare vor avea mereu un ușor avantaj în timpul campaniilor electorale, relatează BBC.

Harris are o armă „pentru siguranță”

În interviul cu Winfrey ea a explicat că este împotriva armelor de asalt. Un astfel de tip de armă a fost „literalmente proiectat pentru a fi un instrument de război. Nu este o armă care să își aibă locul pe străzi”, a spus ea, amintind despre atacurile armate din școli.

Este „înfricoșător” pentru un copil să fie nevoit să treacă printr-un exercițiu care simulează astfel de incidente, a spus Harris. „Nu ar trebui să se întâmple așa ceva”. 

Întrebată de Winfrey dacă deține o armă de mai multă vreme, Harris a confirmat. Democrata a răspuns prima dată la această întrebare în 2019, când a spus că are nevoie de o armă „pentru siguranță”. „Dețin o armă probabil din același motiv ca mulți alții – pentru siguranță. Am fost procuror toată cariera mea”.

Totuși, Kamala Harris a declarat joi că dorește legi mai stricte pentru cei care dețin arme.  

Democrata și-a exprimat poziția și la un miting recent din Carolina de Nord. „Cei care cred în libertatea de a trăi în siguranță, fără violență armată, vor adopta în sfârșit o interdicție asupra armelor de asalt, verificări universale ale antecedentelor și legi «red-flag»”, a spus Harris. 

Legile „red-flag” permit oamenilor să ceară unui judecător confiscarea unei arme de foc de la o altă persoană, dacă aceasta este considerată un risc pentru ea însăși sau pentru cei din jur.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri