Paul Whelan, fostul pușcaș marin închis în Rusia pentru spionaj, cere administrației Biden să ia „măsuri decisive” pentru a fi eliberat

Data publicării:
paul whelan fotografiat înainte de a ajunge în închisoarea rușilor
Fotografie cu Paul Whelan făcută publică de familia acestuia în anul 2019. Sursa foto: Profimedia Images

Paul Whelan cere administrației Biden să ia „măsuri decisive” pentru a-i asigura eliberarea, după 2.000 de zile de încarcerare în Rusia. Acesta spune că a stat „o perioadă incredibil de lungă de timp” în detenție „pentru o crimă care nu a avut loc niciodată” și face un apel din închisoare pentru ca el și jurnalistul american Evan Gershkovich să se întoarcă acasă.

„Când te gândești la 2.000 de zile, cât de lungă este perioada asta de fapt, câți ani, câte luni, este un număr incredibil”, a spus Whelan, care a dat o declarație vineri pentru CNN, în exclusivitate, din colonia penală din Mordovia, Rusia.

"Te duci la universitate ca să obții o diplomă - asta înseamnă patru ani. În general, ești la liceu trei sau patru ani. Chiar și oamenii care merg în armată, servesc patru ani. Deci, când te gândești la cinci ani și jumătate în închisoare, este o perioadă incredibilă de timp”, a spus el.

Whelan, care a fost declarat deținut pe nedrept de Departamentul de Stat al SUA, a fost arestat la Moscova în decembrie 2018 și condamnat la 16 ani de închisoare în 2020, sub acuzația de spionaj pe care le-a negat în mod constant și vehement.

Deși crede că guvernul SUA i-a luat cazul în serios, fostul pușcaș marin a spus pentru CNN că vrea să fie luat „mai în serios”.

Ar trebui luate măsuri decisive. SUA trebuie să iasă și să facă ceva – să umple Guantanamo Bay cu oficiali ruși, să aresteze spioni ruși, să facă ceva care să facă Kremlinul să spună da, bine, acum este timpul să vi-i dăm înapoi pe Evan și Paul și apoi vrem înapoi ce aveți de la noi.

„Până când se iau măsuri decisive, până când va exista un răspuns puternic la acest tip, rușii vor continua să închidă oameni precum Trevor (Reed) și Brittney (Griner) și Evan și alții”, a spus el. O mulțime de alți americani – Gordon Black, Alsu Kurmasheva și Ksenia Karelina – au fost arestați în ultimele luni, dar nu au fost desemnați ca deținuți pe nedrept de Departamentul de Stat al SUA.

Whelan a spus că știe că procesul lui Gershkovich este programat să înceapă cu ușile închise în orașul rus Ekaterinburg săptămâna viitoare. Gershkovich, care a fost declarat reținut pe nedrept, a fost, de asemenea, acuzat de spionaj, ceea ce el neagă.

Whelan a speculat că „ar putea fi o piatră de hotar importantă în cazul lui, la fel ca și al meu” deoarece „rușii și-au dorit în general condamnări în aceste cazuri, astfel încât să poată revendica legitimitatea deciziilor, indiferent de fapte”.

Oamenii de aici nu spun ca va fi o judecată. Nu spun ca se face dreptate. Ei spun ca vor primi o sentinta, vor fi condamnati. Și acesta nu este un sistem de justiție penală. Este doar un sistem prin care guvernul te trimite în închisoare pentru tot felul de acuzații dubioase, și în cazul meu, și sunt sigur că și în cazul lui Evan, este 100% așa. Oamenii merg la proces aici și sunt automat vinovați, apoi li se dă o sentință, și asta este.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller a declarat că guvernul SUA „va continua să lucreze în fiecare zi pentru a-i aduce acasă pe Evan Gershkovich și Paul Whelan”.

„Este ceva la care lucrăm în mod constant și urmărim constant”, a spus el la un briefing al Departamentului de Stat săptămâna trecută. „Am pus pe masă o ofertă substanțială pentru a asigura eliberarea lui Evan și Paul Whelan în urmă cu câteva luni, așa cum am spus public; continuăm să lucrăm pentru a asigura eliberarea lor. Nu vorbim despre detalii în mod public, așa cum a fost întotdeauna cazul, dar este una dintre cele mai mari priorități ale secretarului și președintelui.”

Un oficial al Departamentului de Stat a declarat vineri pentru CNN că „2.000 de zile sunt mult prea multe pentru ca Paul să fie reținut pe nedrept în Rusia”, adăugând: „Inimile noastre sunt alături de Paul și familia lui, care simt durerea separării într-un mod în care foarte puțini oamenii au experimentat.”

Între timp, Whelan rămâne reținut într-un lagăr de prizonieri îndepărtat din Mordovia - la aproximativ opt ore distanță de Moscova - unde lucrează manual într-o fabrică de îmbrăcăminte.

"Totul este prafuit, murdar și urât. Și faci tot ce poți, doar pentru a-ți păstra calmul și doar pentru a rămâne curat", a descris el pentru CNN. „Mâncarea care ni se servește este oribilă. Ne bazăm într-adevăr pe achizițiile personale pentru a rămâne sănătoși. Medical, totul este zero. Nu există nicio îngrijire dentară.”

„Este cel mai prost mediu pe care ți-l poți imagina. Adică, este de necrezut că cineva ar putea chiar să ia în considerare că există drepturi ale omului. Nu este nimic aici cu care un om se poate obișnui”, a spus Whelan.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Top 6 expresii din limba greacă pe care trebuie să le știi în vacanță. Cuvinte utile pentru un concediu de...
Digi FM
“Prima oară când am văzut-o, nu mi-a plăcut deloc de ea”. Iubirea de poveste, de 67 de ani, a Ilenei Stana...
Pro FM
Dana Marijuana trăiește dintr-o pensie de boală, dar face eforturi să-și crească veniturile. Din ce câștigă...
Film Now
De 15 ani, Liam Neeson se plimbă cu aceeași femeie în parc. Acum, actorul și-a făcut curaj și i-a transmis un...
Adevarul
Cine îl poate convinge pe Joe Biden să se retragă din cursa pentru prezidențiale?
Newsweek
Recunoașteți personajul? Actorul ce a rămas profesor de română toată viața. A murit uitat de public
Digi FM
Ileana Stana Ionescu, în 3 scenete de neuitat, alături de Radu Beligan, Nicu Constantin și Ștefan...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Adevărul despre cea mai fierbinte scenă din "Wolf of Wall Street". Ce s-a aflat despre Margot Robbie
UTV
Cleopatra Stratan si Edward Sanda au vorbit despre problemele cu care se confrunta in casnicia lor: „Am fost...