Papa Francisc a numit, luni, prima femeie în funcția de conducător al unui important departament din Vatican, relatează The Independent. Astfel, călugărița italiană, sora Simona Brambilla, a ajuns prefectul departamentului responsabil cu toate ordinele religioase ale Bisericii Catolice, ca urmare a inițiativelor Papei de a acorda femeilor un rol mai important în guvernare.
Deși femeile au fost numite în funcții de „numărul 2” în unele birouri ale Vaticanului, niciodată până acum nu a fost numită o femeie lider al unui departament important sau al unei congregații din Curia Sfântului Scaun, organul principal de conducere al Bisericii Catolice.
Natura istorică a numirii surorii Brambilla a fost confirmată de mass-media Vaticanului, cu titlul: „Sora Simona Brambilla este prima femeie prefect în Vatican”.
Acest departament este unul dintre cele mai importante din Vatican. Cunoscut oficial sub numele de Dicasterul pentru Institutele Vieții Consacrate și Societățile Vieții Apostolice, acesta se ocupă de toate ordinele religioase, de la iezuiți și franciscani până la mișcările mai mici și mai recente.
Ca o dovadă a noutății acestei numiri și a implicațiilor teologice, Papa Francisc a numit simultan și un cardinal, Ángel Fernández Artime, un salesian (face parte din comunitatea religioasa Ordinul Salesian n.r.), în funcția de „pro-prefect”.
Numirea surorii Brambilla este remarcabilă, deoarece ea apare prima ca „prefect”, iar cardinalul Fernández este al doilea, ca „co-lider”. Această structură este necesară din motive religioase, deoarece prefectul trebuie să poată celebra Liturghia și să facă alte activități religioase, care pot fi făcute doar de bărbați.
Brambilla, în vârstă de 59 de ani, este membră a Ordinului Misionarilor Consolata și a ocupat funcția de „numărul 2” în departamentul pentru ordinele religioase din anul trecut. Ea o înlocuiește pe Cardinalul Joao Braz de Aviz, în vârstă de 77 de ani, care se pensionează.
Papa Francisc a făcut posibilă această numire prin reforma din 2022 a constituției fundamentale a Sfântului Scaun, care a permis ca laicii, inclusiv femeile, să poată ocupa funcții de conducere.
Cine este Bambilla
Brambilla, o fostă asistentă medicală, a lucrat ca misionară în Mozambic și a condus Ordinul Consolata între 2011 și 2023, când Papa Francisc a numit-o secretar al departamentului pentru ordinele religioase.
Numirea sa este o nouă dovadă a angajamentului Papei Francisc de a arăta prin exemplu cum femeile pot ocupa roluri de conducere în Biserica Catolică, chiar dacă preoția rămâne rezervată bărbaților.
Femeile catolice joacă un rol esențial în viața Bisericii, lucrând în școli, spitale și în transmiterea credinței către noile generații. Totuși, ele s-au plâns de mult timp de statutul lor secundar.
Papa Francisc a menținut interdicția privind preoția feminină și a temperat speranțele privind posibila hirotonire a femeilor ca diaconi.
Ce spun cifrele
Totuși, în timpul papalității sale, procentajul femeilor care lucrează în Vatican a crescut semnificativ, inclusiv în funcții de conducere, de la 19,3% în 2013 la 23,4% în prezent, conform statisticilor prezentate de Vatican News. În Curia Sfântului Scaun, procentajul femeilor este de 26%.
Printre femeile care dețin funcții de conducere se numără sora Raffaella Petrini, prima femeie secretar general al Statului Vatican, responsabilă pentru sistemul de sănătate, poliția și principalele surse de venit ale Vaticanului, inclusiv Muzeele Vaticanului, care sunt conduse de o laică, Barbara Jatta.
O altă călugăriță, sora Alessandra Smerilli, este „numărul 2” în biroul de dezvoltare al Vaticanului, iar mai multe femei au fost numite în funcții de sub-secretar, inclusiv sora Nathalie Becquart, călugărița franceză, în biroul Sinodului Episcopal.
Editor : Andreea Stanciu