Orban face campanie împotriva Comisiei Europene la alegerile europarlamentare: „Luați-vă pălăria și plecați”

Data publicării:
Viktor orban
Viktor Orban. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul guvernului Ungariei, Viktor Orban, a început campania pentru europarlamentare a partidului său, Fidesz, cu noi critici la adresa instituțiilor europene, cerându-le liderilor acestora „să-și ia pălăriile și să plece”, relatează Reuters.

„Sunt necazuri la Bruxelles, necazuri mari. Leadership-ul UE a eşuat”, a susținut prim-ministrul ungar în faţa simpatizanţilor săi.

„Dacă aţi performat prost pe parcursul mandatului, v-aţi pus alegătorii în pericol şi ei nu mai aşteaptă nimic de la voi, atunci vă mai rămâne un singur lucru de făcut: «Luaţi-vă pălăria şi plecaţi!»”, i-a îndemnat el pe oficialii instituţiilor UE. Există temerea că liderii extremiști de teapa lui Orban vor obține un scor mai consistent la aceste noi alegeri.

Orban se află, însă, şi el, în faţa celor mai dificile alegeri în cei 14 ani de când este la putere. Cu mare parte din fondurile europene suspendate de Comisia Europeană pentru încălcarea normelor statului de drept, cu o economie în recesiune şi, mai nou, cu un fost aliat devenit adversar politic înverşunat după divorţul acestuia de soţia fostă ministră a justiţiei şi susţinătoare politică a lui Orban, acesta din urmă riscă, la rândul lui, să-şi vadă popularitatea diminuată la alegerile europene.

„Ungaria a oprit migraţia ilegală la graniţă, a interzis propaganda de gen în şcoli şi insistă pentru pace (în Ucraina - n. red.) fără compromisuri”, şi-a rezumat Orban, luna trecută, politica ce l-a adus în conflict cu Comisia Europeană. În decembrie, CE a deblocat aproximativ o treime din fondurile europene ce revin Ungariei.

Executivul european a încercat, astfel, să-l determine, atunci, pe Orban să nu se mai opună ajutorului financiar şi militar european oferit Ucrainei în războiul cu Rusia, premierul ungar acceptând, în final, în februarie, un ajutor al UE de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, fără a obţine însă deblocarea completă a fondurilor europene pentru Ungaria.

„Bruxelles-ul are acum o majoritate pro-război, există o atmosferă de război în Europa şi politicienii sunt conduşi de logica războiului (...) Liderii europeni au alunecat în război şi ei consideră războiul ca fiind al lor”, s-a plâns Orban la evenimentul de campanie.

El a mai susținut că în Europa de Vest există o „reprimare a opiniei” şi libertatea de exprimare se află într-o „formă proastă”.

„În societăţile liberale, instituţiile care modelează opinia publică - presa, universităţile, institutele de cercetare, fundaţiile şi politicienii - au devenit omogene şi spun mai mult sau mai puţin acelaşi lucru”, a susținut Orban, într-un interviu anterior.

„Dacă avem oricare două ziare germane, indiferent că sunt de stânga sau de dreapta, veţi citi aceleaşi lucruri în ce privește chestiunilor importante”, a continuat el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri