Olaf Scholz face luni prima vizită în Turcia de la preluarea mandatului de cancelar al Germaniei, transmite agenția de presă germană DPA, care observă că principalul subiect abordat cu această ocazie se așteaptă să fie războiul din Ucraina.
Scholz va fi primit de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara pentru discuţii în cursul după-amiezii, după care va fi oaspetele acestuia la un dineu, înainte de a reveni la Berlin în cursul serii.
Turcia se consideră un mediator în războiul din Ucraina, declanşat de invadarea acestei ţări de către Rusia în 24 februarie, notează Agerpres.
Joia trecută, miniştrii de externe ucrainean şi rus, Dmitro Kuleba, respectiv Serghei Lavrov, au discutat faţă în faţă în Antalya pentru prima oară de la începutul conflictului armat din Ucraina.
Deşi dialogul nu a dat rezultate notabile, simplul fapt că a avut loc a fost prezentat de Ankara drept un succes.
Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, i-a mulţumit lui Erdogan într-o convorbire telefonică, iar oficiali din Uniunea Europeană au apreciat, de asemenea, reuşita preşedintelui turc de a-i aduce alături pe reprezentanţii celor două părţi.
Totodată, războiul din Ucraina a apropiat Turcia de ţări cu care relaţiile au fost tensionate în ultimii ani.
Duminică, premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, s-a întâlnit cu Erdogan la Istanbul, iar săptămâna trecută, preşedintele Israelului, Isaac Herzog, a făcut pentru prima dată o vizită în Turcia.
Pentru Scholz, vizita de luni este a cincea în afara Uniunii Europene de când a preluat funcţia de cancelar de la Angela Merkel, în decembrie anul trecut. El a mai fost deja în SUA, Ucraina, Rusia şi Israel.
De altfel, cancelarul german şi preşedintele francez Emmanuel Macron au intensificat discuţiile telefonice cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, căruia i-au cerut în ultimele săptămâni de mai multe ori o încetare imediată a focului în Ucraina.
De partea cealaltă, Vladimir Putin a lansat acuzații absurde, în mijlocul distrugerilor provocate de armata sa. Soldații ucraineni ar fi cei care încalcă drepturile omului, le-ar fi spus liderul de la Kremlin, sâmbătă, lui Emmanuel Macron și lui Olaf Scholz, într-o nouă convorbire telefonică pe care au avut-o a doua zi după summitul UE de la Versailles. Toate aceste acuze au fost calificate de Palatul Elysee și guvernul de la Berlin drept „minciuni”.
O sesiune de negocieri prin videoconferinţă între Rusia şi Ucraina are loc luni, a confirmat duminică seara Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
„Rusia percepe acum mult mai adecvat lumea din jurul ei. Este mult mai sensibilă la poziția Ucrainei, care și-a arătat capacitățile pe câmpul de luptă, și la acțiunile Ucrainei în ceea ce privește protejarea intereselor sale.
Propunerile noastre sunt pe masă și sunt foarte ferme. În primul rând, se referă la retragerea trupelor, încetarea focului etc. În principiu, nu vom renunța la niciuna dintre pozițiile noastre. Rusia înțelege deja acest lucru. Rusia începe să discute constructiv”, a spus Podoliak.
La rândul său, Wendy Sherman, secretar de stat adjunct al SUA: Statele Unite pun o presiune enormă asupra lui Vladimir Putin pentru a-l determina să-și schimbe calculele, să pună capăt acestui război, pentru a fi de acord, în primă instanță, cu o încetare a focului, cu coridoarele umanitare și în cele din urmă să pună capăt invaziei. „Acea presiune începe să aibă un anumit efect. Observăm câteva semnale ale dorinței de a avea negocieri reale, serioase, dar trebuie să spun că, până acum Vladimir Putin a arătat că vrea să distrugă Ucraina. Trebuie să-i ajutăm pe ucraineni cu tot ce putem”, a declarat Wendy Sherman.
Citește și: LIVE TEXT - Război în Ucraina. Bombardamente în Kiev, Jîtomîr și Sumî, au fost lovite blocuri și fabrica de avioane Antonov
Editor : Marco Badea