Live Text Rușii câștigă teren după bombardamente intense la Mariupol. Nimeni nu a putut să plece sâmbătă din oraș

Data actualizării: Data publicării:
bombardamente in ucraina
Bombardamente in Ucraina. FOTO: Profimedia Images
Din articol
Ministrul israelian de externe, în vizită la București. El va merge duminică la Vama Siret Zelenski i-a cerut ajutorul premierului israelian pentru a obține eliberarea primarului din Melitopol Armata rusă a instalat un nou primar în Melitopol Cea mai mare parte a forțelor terestre rusești, la 25 de km de centrul Kievului Ministerul britanic al Apărării: 16.000 de voluntari din Orientul Mijlociu luptă alături de trupele ruse 13.000 de persoane au fost evacuate prin coridoare umanitare sâmbătă Ministerul rus al Apărării: Situația umanitară se degradează în Ucraina Noi imagini din satelit arată distrugerile din Mariupol Zelenski se adresează italienilor care manifestează: 79 de copii au fost uciși de la începutul conflictului Autoritatea nucleară din Ucraina: Centrala de la Zaporojie, considerată teritoriu rus, este sub controlul Rosatom Bursa de la Moscova nu se va deschide nici săptămâna viitoare Ucraina acuză că 7 civili au murit în regiunea Kiev după ce Rusia a tras asupra convoiului de evacuare. Apoi face o rectificare Rusia plănuieşte un „pseudo-referendum” pentru independenţă la Herson, acuză un oficial local Putin acuză forțele ucrainene de încălcarea drepturilor omului. Palatul Elysee reacționează: „Minciuni!” ONU: Bilanţul confirmat al civililor ucişi în Ucraina a urcat la 579 Scholz și Macron i-au cerut lui Putin un armistițiu imediat Aviația rusă a lovit ţinte în vestul Ucrainei, iar separatiştii câştigă teren la Mariupol Belarus a anunţat că desfăşoară unităţi de luptă la graniţa cu Ucraina Macron și Sholz discută din nou la telefon cu Putin Rusia: Convoaiele cu ajutoare militare destinate Ucrainei vor fi considerate „ţinte legitime” Zelenski: Am distrus 31 de batalioane rusești Renault rămâne în Rusia Loc de joacă bombardat în Nikolaev Ministerul ucranean de Externe: O moschee din Mariupol a fost bombardată Ministrul german de Externe: UE va primi 2.500 de refugiaţi ucraineni din cei peste 100.000 din Republica Moldova  Aproape 1,6 milioane de ucraineni au fugit în Polonia Mii de oameni cer la Melitopol eliberarea primarului arestat de ruși Incendiu la un depozit de alimente din Kiev Oficial: Se vor deschide coridoare umanitare la Sumî Joe Biden: SUA nu va duce un război împotriva Rusiei în Ucraina Oligarhul rus Andrey Melnichenko rămâne fără super-iahtul de peste jumătate de miliard de dolari Deutsche Bank face o mișcare surpriză și anunță că se retrage din Rusia SUA impun noi sancțiuni pentru un oligarh rus și familia purtătorului de cuvânt al lui Putin Se lucrează la liniile electrice avariate ale centralei nucleare de la Cernobîl  O nouă încercare de evacuare a civililor din Mariupol este planificată sâmbătă Zelenski, mesaj pentru mamele soldaților ruși

Rusia a continuat peste noapte bombardamentele la Kiev și Jîtomîr în nord, dar și la Nikolaev în sud, în timp ce Odessa se pregătește pentru un atac amfibiu. În zonele ocupate deja rușii au trecut la schimbarea administrației locale cu reprezentanți obedienți față de Moscova. La Melitopol, primarul a fost târât afară din clădire de bărbați înarmați. El este acuzat de separatiști de așa zise crime împotriva civililor, iar ucrainenii se tem că astfel de abuzuri vor continua dacă oficialii locali nu cooperează cu ocupanții. Răpirea lui a dus la un val de proteste în oraș. Între timp, preşedintele Volodimir Zelenski a postat un nou mesaj video în care le cere mamelor soldaţilor ruşi să împiedice trimiterea fiilor lor la război în Ucraina.

HARTA-RAZBOI-CNN
Harta care arată zonele din Ucraina atacate de trupele ruse - FOTO: CNN

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Ministrul israelian de externe, în vizită la București. El va merge duminică la Vama Siret

ACTUALIZARE 23:59 Ministrul israelian de externe, Yair Lapid, se află duminică în vizită în România, apoi va merge în Slovacia, în contextul crizei refugiaților ucraineni, unii dintre aceștia fiind evrei.

Peste 6.000 de evrei ucraineni au sosit în Israel de la începutul războiului, iar până la sfârșitul lunii martie sunt așteptate în total aproape 15.000 de persoane în Israel.

Yair Lapid va avea discuții cu premierul Nicolae Ciucă și cu ministrul de externe Bogdan Aurescu, va face declarații de presă și va vizita Vama Siret, principala poartă de intrare în România a refugiaților din Ucraina.

Potrivit unui comunicat al MAE de la București, miniștrii Bogdan Aurescu și Yair Lapid vor discuta despre modalităţile de gestionare a efectelor agresiunii ruse asupra Ucrainei, dar și despre modalităţi concrete de a acorda asistenţă umanitară Ucrainei, în contextul în care România găzduieşte, la Suceava, hub-ul regional ce facilitează şi asigură coerenţa eforturilor de direcţionare a ajutoarelor umanitare către Ucraina şi către alte state care primesc refugiaţi ucraineni, printre care şi Republica Moldova.

Discuţiile vor viza, totodată, situaţia regională de securitate, cei doi miniştri urmând aibă un schimb de opinii despre viitoarele evoluţii şi consecinţele acestora în plan securitar mai larg asupra Europei şi la nivel global.

Israelul este unul din principalii parteneri ai României din zona Orientului Mijlociu, relaţiile bilaterale, de natură strategică, dezvoltându-se constant în ultimii ani, subliniază MAE. Cei doi şefi ai diplomaţiilor vor evalua și stadiul pregătirii celei de-a treia ședinţe comune de guvern România-Israel, prevăzută pentru acest an.

La finalul consultărilor, cei doi miniştri de externe vor susţine declaraţii comune de presă.

Citiți și: O delegație de senatori americani a sosit la Varșovia. Kamala Harris a povestit în SUA despre vizitele în România și Polonia

Zelenski i-a cerut ajutorul premierului israelian pentru a obține eliberarea primarului din Melitopol

ACTUALIZARE 23:55 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat sâmbătă că a vorbit la telefon cu premierul israelian Naftali Bennett cu care a discutat despre „agresiunea rusă”, dar și despre perspectiva unor negocieri de pace pentru a pune capăt conflictului.

Zelenski a mai spus că i-a solicitat lui Bennett ajutorul pentru eliberarea „primarului captiv din Melitopol”.

Un purtător de cuvânt al lui Bennett a declarat pentru BBC că discuția a durat mai mult de o oră și „a abordat modalitățile de a opri luptele din Ucraina și eforturile pe care Israelul le face în această privință”.

Armata rusă a instalat un nou primar în Melitopol

Armata rusă a instalat un nou primar în orașul ocupat Melitopol, după ce fostul edil, Ivan Fedorov, a fost ridicat de către trupele Moscovei vineri după-amiază și pus sub acuzare pentru terorism.

Galina Danilcenko, fostă membră în Consiliul municipal, a apărut la televiziunea locală, unde a declarat că principala sa sarcină este construirea „mecanismelor de bază în cadrul noii realități”.

Danilcenko a spus că se pregătește să înființeze un „comitet de aleși ai poporului” pentru a conduce orașul și i-a îndemnat pe locuitori să nu ia parte la „acțiuni extremiste”.

Cea mai mare parte a forțelor terestre rusești, la 25 de km de centrul Kievului

ACTUALIZARE 23:50 Cea mai mare parte a forțelor terestre rusești se află în prezent la aproximativ 25 de kilometri de centrul capitalei ucrainene, a anunțat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării, aceasta fiind cea mai recentă evaluare a serviciilor de informații.

Au fost observate distrugeri semnificative în unele orașe și localități: în Mariupol, imaginile din satelit au arătat pagube și incendii în blocuri de locuințe și benzinării. Un coordonator al organizației Medici fără Frontiere a declarat pentru CNN că orașul se află acum în „faza de dezastru”.

În Makariv, o localitate aflată la 50 de kilometri vest de Kiev, loviturile aeriene rusești au distrus locuințe, școli și o unitate medicală.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat că „unele orașe mici pur și simplu nu mai există. Au dispărut, pur și simplu”.

Ministerul britanic al Apărării: 16.000 de voluntari din Orientul Mijlociu luptă alături de trupele ruse

Ministerul britanic al Apărării a postat pe Twitter o nouă actualizare a situației privind războiul din Ucraina - de data aceasta abordând modul în care Rusia înrolează trupe suplimentare pentru a-și întări forțele.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut public recrutarea a 16.000 de voluntari, majoritatea din Orientul Mijlociu. În plus, sunt informații că Rusia va recurge la mercenari de la companii militare private rusești.

Săptămâna aceasta, Rusia a recunoscut că a trimis și recruți în Ucraina.

Pe măsură ce pierderile Rusiei se vor accentua în Ucraina, Moscova va fi nevoită să apeleze la surse alternative pentru a-și întări trupele regulate suprasolicitate, subliniază Ministerul britanic al Apărării.

13.000 de persoane au fost evacuate prin coridoare umanitare sâmbătă

ACTUALIZARE 23:30 Aproximativ 13.000 de ucraineni au fost evacuați sâmbătă prin coridoarele umanitare, aproape dublu față de numărul celor care au reușit să plece vineri, a anunțat vicepremierul ucrainean.

Într-un mesaj online, Irina Vereșciuk a declarat însă că nimeni nu a reușit să părăsească orașul asediat Mariupol. Ea a învinovățit pentru asta forțele rusești.

Moscova a acuzase anterior forțele ucrainene că au blocat intenționat oamenii acolo.

Ministerul rus al Apărării: Situația umanitară se degradează în Ucraina

ACTUALIZARE 23:00 Ministerul rus al Apărării a afirmat sâmbătă că situaţia umanitară se degradează în Ucraina și este  chiar „catastrofală” în unele oraşe, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

„Situaţia în Ucraina, din nefericire, continuă să se degradeze rapid şi, în unele oraşe, ea a atins proporţii catastrofice”, a declarat generalul Mihail Mizinţev, citat de agenţiile de presă ruse. El i-a acuzat pe „naţionaliştii” ucraineni că minează zone rezidenţiale şi că distrug infrastructuri-cheie precum drumuri şi poduri, privându-i pe civili de căi de evacuare şi lăsându-i fără electricitate, fără apă, hrană şi medicamente.

Situaţia este în mod special gravă la Mariupol, port esențial din sudul Ucrainei, unde „sute de mii de persoane, printre care şi străini” sunt prinşi ca într-o capcană, a adăugat Mizinţev, acuzându-i tot pe „naţionaliştii” ucraineni pentru această situaţie.

Declarațiile sale se fac ecoul Kremlinului. Într-o convorbire telefonică avută sâmbătă la prânz cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz, Vladimir Putin acuzase Ucraina de abuzuri asupra civililor și de nerespectarea drepturilor omului, afirmații pe care Palatul Elysee le-a calificat drept „minciuni”.

Noi imagini din satelit arată distrugerile din Mariupol

ACTUALIZARE 22:45 Fotografii realizate din satelit puse la dispoziție de compania privată americană Maxar Technologies arată pagubele importante suferite de infrastructura rezidențială și civilă din orașul Mariupol din sud-estul Ucrainei.

mariupol imagini satelir - maxar via bbc
Distrugerile masive din Mariupol se văd din satelit Foto: Maxar Technologies via BBC

În partea vestică a orașului-port sunt vizibile incendii, în timp ce zeci de blocuri de locuințe au fost grav avariate de bombardamentele și obuzele rusești.

Cel puțin 1.582 de civili din Mariupol au fost uciși ca urmare a bombardamentelor rusești, a declarat vineri consiliul municipal, un bilanț care nu poate fi verificat din surse independente, precizează BBC.

Sâmbătă, Rusia a afirmat că a capturat zone de la periferia orașului, dar ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba susține că orașul rămâne sub controlul Kievului.

Mariupol se află într-o poziție strategică pe coasta Mării Negre, împiedicând forțele rusești din estul Ucrainei să aibă un culoar de legătură terestră cu trupele Moscovei care au invadat Ucraina dinspre peninsula anexată Crimeea.

Zelenski se adresează italienilor care manifestează: 79 de copii au fost uciși de la începutul conflictului

ACTUALIZARE 22:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat sâmbătă miilor de manifestanți din Italia, spunându-le că 79 de copii au fost uciși în Ucraina de la începutul conflictului.

În mai multe orașe, printre care Torino și Florența, au avut loc mitinguri pro-Ucraina. Florența este înfrățită cu Kievul încă din anii 1960, când capitala Ucrainei a trimis ajutoare orașului toscan pentru a-l ajuta să se refacă după o inundație devastatoare.

Demonstranții din oraș au fluturat steaguri ucrainene, iar clopotele emblematicei Basilica di Santa Croce au sunat de 17 ori, câte unul pentru fiecare zi a invaziei.

În discursul său, Zelenski a cerut mai multe sancțiuni împotriva Moscovei și i-a îndemnat pe liderii occidentali să impună o zonă de interdicție aeriană deasupra țării sale.

zelenski manifestanti florenta profimedia-0669182815
Președintele Zelenski s-a adresat printr-o legătură video italienilor care manifestau în favoarea Ucrainei în Florența, oraș înfrățit cu Kievul din 1960 Foto: Profimedia Images

Autoritatea nucleară din Ucraina: Centrala de la Zaporojie, considerată teritoriu rus, este sub controlul Rosatom

Reponsabili ai autorităţii nucleare ruse Rosatom au ajuns la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, bombardată pe 4 martie şi ocupată de trupele ruse. Ei au afirmat că au făcut deplasarea pentru a verifica nivelul de radiaţie, dar unul dintre ruşii care a venit la centrală împreună cu inginerii și care s-a prezentat drept noul responsabil al administraţiei locale militaro-civile a anunţat personalul că centrala este acum considerată teritoriu rus şi că este în subordinea agenţiei ruse Rosatom.

Informația vine de la agenția nucleară ucraineană Energoatom, care a transmis sâmbătă un comunicat.

Într-un comunicat separat, agenția rusă Rosatom a confirmat trimiterea de specialişti ruşi și a precizat că funcţionarea centralei de la Zaporojie, ca şi a celei de la Cernobâl, de asemenea ocupată de ruşi, rămâne asigurată de personal ucrainean. Specialiştii ruşi sunt acolo pentru a „consilia” echipele ucrainene, a adăugat sursa citată.

Potrivit Energoatom, însă, refuzul personalului ucrainean de a colabora cu ruşii ar fi unul dintre motivele venirii specialiștilor de la Rosatom.

Rusia a trimis la Zaporojie 11 ingineri de la centralele ruse de la Balakovo, de pe Volga, şi Rostov pe Don, a precizat Energoatom. Aceşti ingineri au comunicat personalului ucrainean că au fost trimişi pentru „a evalua nivelul de radiaţie” şi „a ajuta la repararea centralei”, după bombardamentele pe care le-a suferit la începutul lunii martie. Asta include „restabilirea alimentării cu energie electrică a centralei de la Cernobâl şi a sistemului de protecţie fizică al centralei de la Zaporojie”, potrivit operatorului rus Rosatom.

„Activităţile vizând garantarea siguranţei exploatării centralelor nucleare ucrainene sunt derulate în contact strâns cu conducerea AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică)”, susține Rosatom, în condițiile în care AIEA își exprimase în această săptămână îngrijorarea că nu mai poate comunica cu centrala de la Zaporojie, iar situl de la Cernobâl nu mai are alimentare cu energie electrică.

La întâlnirea organizată joi de Turcia între miniștii de externe din Rusia și Ucraina, în Antalya, a venit și directorul AIEA, Mariano Grossi.

lavrov cu directorul aiea grossi profimedia-0668885484
Ministrul rus de externe Sergei Lavrov s-a întâlnit joi în Antalya cu Rafael Mariano Grossi, directorul AIEA (dreapta) Foto: Profimedia Images

Bursa de la Moscova nu se va deschide nici săptămâna viitoare

ACTUALIZARE 21:23. Bursa de la Moscova va rămâne închisă și pe parcursul săptămânii viitoare a anunțat, sâmbătă, Banca Națională a Rusiei, relatează CNN. Bursa de la Moscova este închisă din 28 februarie, de când au intrat în vigoare primele sancțiuni împotriva Rusiei, ca urmare a războiului din Ucraina.

Bursa de la Moscova nu s-a mai deschis în 28 februarie, de când primele sancțiuni au început să lovească dur în economia rusă, iar de-atunci a rămas închisă, într-o încercare de a evita o prăbușire inevitabilă. Luni, se vor împlini două săptămâni de când Bursa de la Moscova nu s-a mai deschis.

Ucraina acuză că 7 civili au murit în regiunea Kiev după ce Rusia a tras asupra convoiului de evacuare. Apoi face o rectificare

ACTUALIZARE 20:40 Serviciul de informații ucrainean afirmă că șapte civili au murit după ce trupele rusești au tras asupra unui convoi de evacuare în regiunea Kiev.

Ucraina acuză Rusia că a deschis focul asupra unui convoi de civili care erau evacuați din satul Peremoha, relatează Reuters.

„După atac, ocupanții au forțat restul coloanei să se întoarcă la Peremoha, dar nu îi lasă să iasă din sat”, a transmis serviciul de informații ucrainean într-un comunicat.

Ulterior, după câteva ore, Ministerul ucrainean al Apărării a revenit asupra declarațiilor și a precizat că cei şapte civili, femei şi un copil, despre care informase sâmbătă că şi-au pierdut viaţa după ce forţele ruse au atacat un convoi în apropierea unui sat din regiunea Kiev, nu se aflau, de fapt, pe un coridor de evacuare agreat, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Potrivit precizărilor Ministerului Apărării, persoanele ucise făceau parte dintr-un convoi de civili care au încercat să scape singuri şi au încercat să o facă în afara coridorului agreat cu partea rusă. 

Rusia plănuieşte un „pseudo-referendum” pentru independenţă la Herson, acuză un oficial local

ACTUALIZARE ORA 19:22. Forţele ruse de ocupaţie plănuiesc să pună în scenă un „pseudo-referendum” pentru independenţă în oraşul port Herson pentru a crea o regiune separatistă, a declarat sâmbătă adjunctul şefului consiliului local, relatează Reuters, citat de Agerpres.

„Crearea unei republici va transforma regiunea noastră într-o gaură fără speranţă, fără viaţă şi fără viitor”, a postat Serghei Hlan pe o rețea socială.

Invadatorii ruși au cucerit oraşul Herson din sudul ţării după declanşarea invaziei din 24 februarie, dar locuitorii din oraş au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva rușilor.

Putin acuză forțele ucrainene de încălcarea drepturilor omului. Palatul Elysee reacționează: „Minciuni!”

ACTUALIZARE ORA 19:01. Vladimir Putin lansează acuzații absurdeîn mijlocul distrugerilor provocate de armata sa. Soldații ucraineni ar fi cei care încalcă drepturile omului, le-ar fi spus liderul de la Kremlin, sâmbătă, lui Emmanuel Macron și lui Olaf Scholz, într-o nouă convorbire telefonică pe care au avut-o a doua zi după summitul UE de la Versailles.

Liderul de la Kremlin îi acuză pe militarii Kievului că-i folosesc pe civili drept scuturi umane și că plasează armament greu lângă școli și spitale. În plus, ucrainenii sunt cei care întrerup operațiunile de evacuare a civililor și îi intimidează pe oamenii care vor să fugă din zonele de conflict, susține dictatorul rus.

Putin a invocat, în cursul convorbirii telefonice cu cei doi lideri occidentali, „asasinate extrajudiciare ale opozanţilor”, „luări de ostatici în rândul civililor”, „folosirea lor ca scuturi umane”, precum şi „desfăşurarea de armanent greu în zone rezidenţiale, în apropierea spitalelor, şcolilor şi grădiniţelor”, susține un comunicat al Kremlinului. El a acuzat, de asemenea, „batalioanele naţionaliste” ale ucrainenilor că „perturbă sistematic operaţiunile de salvare şi îi intimidează pe civilii care încearcă să evacueze” zonele de conflict.

„Vladimir Putin i-a îndemnat pe Emmanuel Macron şi Olaf Scholz să influenţeze autorităţile de la Kiev pentru ca acestea să pună capăt acestor acţiuni criminale”, adăugă Kremlinul.

Cei trei lideri - care au vorbit aproape o oră și jumătate - au convenit să rămână în contact, precizează comunicatul de la Moscova.

Toate aceste acuze au fost calificate de Palatul Elysee drept „minciuni”, scrie Le Parisien. „Președintele Putin ne datorează niște explicații”, a transmis Președinția franceză.

De fapt, potrivit versiunii Parisului, Emmanuel Macron i-a cerut lui Putin să înceteze imediat focul și să permită evacuarea civililor din Mariupol, oraș aflat sub un asediu de proporții. Discuția dintre Macron, Scholz și Putin a fost „francă” și „dificilă”, iar cei doi lideri occidentali au făcut presiuni asupra președintelui Putin ca să-și respecte angajamentele sale și să accepte negocieri, arată Palatul Elysée.

Sursele de la Elysee mai spun însă că în final, Vladimir Putin nu a dat niciun semn de flexibilizare. În consecință, „vom aplica noi sancțiuni și vom crește prețul pentru acest război” pe care trebuie să-l plătească Rusia, a transmis Președinția franceză.

Întotdeauna este loc de și mai rău, dar „lucrăm pentru ca acest lucru să nu se întâmple”, mai spune Palatul Elysée, potrivit Le Parisien.

ONU: Bilanţul confirmat al civililor ucişi în Ucraina a urcat la 579

ACTUALIZARE ORA 17:23 Numărul civililor care şi-au pierdut viaţa de la începutul invaziei Ucrainei, pe 24 februarie, a crescut la 579, potrivit unui bilanţ al Consiliului drepturilor omului al ONU, relatează DPA.

Printre morţi se află 42 de copii şi tineri. În plus, au fost confirmate 1.0002 de persoane rănite.

Vineri, bilanţul civililor ucişi în Ucraina de la începutul războiului era de 564. Consiliul înregistrează numai decesele pe care le poate confirma şi notează că bilanţul real probabil este mai mare.

„Cele mai multe victime civile au fost cauzate de utilizarea armelor explozibile cu o zonă de impact amplu, inclusiv a obuzelor de artilerie grea, sistemelor de rachete cu mai multe lansatoare şi loviturilor aeriene şi cu rachete”, se menţionează într-un comunicat.

Scholz și Macron i-au cerut lui Putin un armistițiu imediat

ACTUALIZARE ORA 16:44 Cancelarul german și președintele francez l-au îndemnat pe Putin, sâmbătă, într-un nouă conversație telefonică, să anunțe un armistițiu imediat și să „găsească o soluție diplomatică la conflict”, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, conform CNN.

El a spus că discuția între cei trei lideri a fost parte a eforturilor internaționale de a încheia războiul din Ucraina. Ei s-au pus de acord să nu dea mai multe detalii privind discuțiile, a adăugat Hebestreit.

Aviația rusă a lovit ţinte în vestul Ucrainei, iar separatiştii câştigă teren la Mariupol

ACTUALIZARE ORA 16:40 Aviația rusă a lovit ținte din vestul Ucrainei, în timp ce separatiștii din est, susținuți de trupele lui Putin, continuă să câștige teren în orașul Mariupol, puternic contestat. Informațiile au fost transmise de autoritățiel ucrainene. Cel puţin şase bombardiere Tupolev Tu-95 au folosit rachete aer-sol împotriva unor ţinte din Luţk şi Ivano-Frankivsk, a anunţat Ucraina.

Potrivit relatărilor din media de sâmbătă, o fabrică care repara motoare de avioane de luptă a fost lovită la Luţk, la fel ca şi centrul oraşului Dnipro.

Forţele armate ucrainene susţin că au avut zece misiuni cu avioane de luptă MiG-29 şi Su-27, inclusiv pentru a ataca aparatele de zbor inamice.

Niciuna dintre aceste informaţii nu a putut fi verificată independent.

Potrivit autorităţilor ucrainene, un depozit de muniţie şi unul de combustibil au fost lovite într-un atac rus asupra unui aerodrom militar din oraşul Vasilkov, aflat la sud de Kiev, în cursul nopţii. Aerodromul a fost complet distrus.

Tot potrivit autorităţilor ucrainene, oraşul Cernihiv, care a fost sub atac mai multe zile, a rămas în mare parte fără electricitate, apă, încălzire şi gaz.

Între timp, separatiştii ruşi, susţinuţi de trupe ruse, continuă să câştige teren în oraşul port Mariupol, potrivit informaţiilor furnizate de Kiev.

Armata ucraineană a anunţat că invadatorii au cucerit suburbia din est a oraşului. Mariupol, oraş port la Marea Azov cu 400.000 de locuitori, a fost asediat timp de mai multe zile, iar situaţia umanitară se deteriorează.

Potrivit unor surse ucrainene, circa jumătate din micul oraş Izium din zona Harkov, la frontiera cu regiunea Donbas, este deja sub control rus. Informaţia nu a putut fi verificată.

Potrivit Kievului, trupele ruse au încercat să lanseze o ofensivă în jurul oraşului Volnovaha din Donbas. De asemenea, au avut loc lupte dure în jurul satului Rubijne, din regiunea Luhansk.

Belarus a anunţat că desfăşoară unităţi de luptă la graniţa cu Ucraina

ACTUALIZARE ORA 15:50. Belarus a anunţat, sâmbătă, că desfăşoară cinci unităţi de luptă la frontiera sudică pentru a preveni intrarea în ţară a unor „formaţiuni naţionaliste armate” din Ucraina, relatează dpa.

„Mişcările de trupe nu sunt în niciun fel legate de orice pregătiri, ca să nu mai vorbim de vreo participare a soldaţilor belaruşi la operaţiunea specială de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat adjunctul ministrului apărării, Viktor Gulevici, într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă.

Macron și Sholz discută din nou la telefon cu Putin

ACTUALIZARE ORA 15:00. Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz discută la telefon, sâmbătă, cu președintele rus Vladimir Putin în legătură cu războiul din Ucraina, a anunțat sâmbătă președinția franceză, citată de Reuters.

De altfel, Macron a anunţat vineri, la summitul Uniunii Europene, că el şi Scholz vor avea o nouă convorbire telefonică cu Putin în următoarele ore după discuţia anterioară în trei joi.

Cei trei lideri au avut deja o discuţie telefonică joi, în timpul căreia Franţa şi Germania „au cerut Rusiei o încetare imediată a focului”.

De la întâlnirea lor din 7 februarie la Kremlin, Emmanuel Macron a avut nouă conversaţii telefonice, inclusiv cea de joi, cu Vladimir Putin, potrivit preşedinţiei franceze.

Rusia: Convoaiele cu ajutoare militare destinate Ucrainei vor fi considerate „ţinte legitime”

ACTUALIZARE ORA 14:40.Rusia a avertizat SUA asupra consecinţelor transferului de arme către Ucraina , iar convoaiele cu arme destinate luptătorilor ucraineni vor fi considerate „ţinte legitime”, a declarat, citat de agenţia rusă Interfax, ministrul adjunct de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Riabkov. 

„Nu există niciun fel de consultare sau proces de negociere cu Statele Unite în privinţa Ucrainei. Am avertizat Statele Unite că transporturile de arme, orchestrate de ei (americani) prin intermediul altor state nu reprezintă doar o mişcare periculoasă, dar e o acţiune care transformă acele convoaie în ţinte legitime”, a spus Riabkov în cadrul unei intervenţii la un post de televiziune din Rusia.

„I-am avertizat asupra consecinţelor unui transfer nesăbuit în Ucraina de arme precum sisteme portabile antiaeriene ori antitanc şi aşa mai departe”, a adăugat oficialul rus.

Riabkov a mai spus că SUA nu ia în serios avertizările Rusiei.

Zelenski: Am distrus 31 de batalioane rusești

ACTUALIZARE ORA 14:20. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că armata rusă a suferit cele mai mari pierderi din ultimele decenii. El a susținut că 31 de grupuri tactice formate din batalioane rusești  au fost scoase din luptă.

Volodimir Zelenski a făcut aceste declarații sâmbătă, într-o nouă înregistrare transmisă pe rețelele sociale.

Astfel, președintele ucrainean a spus că pierderile armatei ruse sunt cele mai mari din ultimele decenii, scrie BBC. În acest context, el a subliniat că 31 de batalioane ruse au fost aduse în incapacitatea de a mai lupta.

Pe de altă parte, el a spus că armata ucraineană respectă integral acordul de încetare a focului pentru coridoarele umanitare și a cerut Rusiei să facă același lucru.

Citește și: Bloggerița ucraineană acuzată de Rusia că a jucat rol de figurantă după bombardarea maternității din Mariupol a născut

ACTUALIZARE ORA 13.30.O mare coloană militară rusă este parţial dispersată la nord de Kiev, potrivit serviciilor secrete britanice, citate sâmbătă de DPA, scrie Agerpres.

„Aceasta este probabil în sprijinul unei încercări ruse de a încercui oraşul (Kiev). Ar putea fi de asemenea o încercare a Rusiei de a-şi reduce vulnerabilitatea la contraatacurile ucrainene, având un bilanţ semnificativ pentru forţele ruse”, a declarat Ministerul Apărării britanic într-o postare pe Twitter.

În timp ce luptele continuau la nord-vest de Kiev, cea mai mare parte a forţelor terestre ruse se află acum la aproximativ 25 de kilometri de centrul oraşului, a adăugat ministerul.

Renault rămâne în Rusia

ACTUALIZARE ORA 12:50. Grupul Renault rămâne în Rusia. Grupul auto francez Renault SA şi-a păstrat intacte legăturile cu Rusia, în ciuda războiului din Ucraina şi a faptului că peste 300 de companii occidentale s-au retras deja din această ţară.

Francezii se declară îngrijoraţi de costurile ridicate ale unei retrageri din societatea mixtă pe care Renault o are împreună cu un partener rus, informează Bloomberg.

Constructorul auto rus AvtoVaz, la care Renault deţine un pachet de 68% din acţiuni, este producătorul automobilelor marca Lada din perioada sovietică.

În total, Renault depinde de Rusia pentru aproximativ 10% din veniturile sale, ceea ce înseamnă că are cea mai mare expunere pe această piaţă comparativ cu alţi mari producători auto internaţionali. Renault controlează aproximativ 30% din piaţa auto din Rusia şi aproape 40.000 de angajaţi în această ţară.

Loc de joacă bombardat în Nikolaev

ACTUALIZARE ORA 12:20. Noi imagini au fost făcute publice din timpul bombardamentelor din Nikolaev. Atacurile ruse de sâmbătă au vizat zone rezidențiale, locuite de civili.

În imagini se vede cum este bombardat un loc de joacă, aflat între mai multe blocuri din oraș. 

Ministerul ucranean de Externe: O moschee din Mariupol a fost bombardată

ACTUALIZARE ORA 12:00.  Forţele ruse au bombardat o moschee în oraşul-port din sudul Ucrainei Mariupol, unde peste 80 de adulţi şi copii, inclusiv cetăţeni turci, s-au refugiat, a declarat sâmbătă Ministerul de Externe al Ucrainei, citat de Reuters.

„Moscheea Sultanului Suleiman Magnificul şi a soţiei sale Roxolana (Hurrem Sultan) din Mariupol a fost bombardată de invadatorii ruşi”, a declarat Ministerul de Externe într-o postare pe Twitter. „Mai mult de 80 de adulţi şi copii se ascund acolo de bombardamente, inclusiv cetăţeni ai Turciei”, adaugă ministerul.

Ministerul nu precizează dacă au fost persoane ucise sau rănite.

Ucraina a acuzat Rusia că refuză să permită oamenilor să iasă din Mariupol, unde blocada a lăsat sute de mii de persoane prinse în capcană. Rusia dă vina pe Ucraina pentru eşecul evacuării locuitorilor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Citește și: Coridoare umanitare deschise în mai multe orașe din Ucraina pentru evacuarea civililor. Vicepremier: Sper ca Rusia să înceteze focul

Ministrul german de Externe: UE va primi 2.500 de refugiaţi ucraineni din cei peste 100.000 din Republica Moldova 

ACTUALIZARE ORA 11:40. Uniunea Europeană va primi 2.500 de refugiaţi ucraineni din cei peste 100.000 din Republica Moldova, a declarat sâmbătă ministrul german de externe Annalena Berbock, într-o conferinţă de presă comună la Chişinău cu viceprim-ministrul moldovean şi ministru al afacerilor externe şi integrării europene Nicu Popescu.

„Republica Moldova nu este singură în această criză - UE şi ţara mea sunt solidare cu dumneavoastră. Ieri a fost luată decizia de a găzdui 2.500 de refugiaţi ucraineni sosiţi în ţara dumneavoastră. Înţelegem că acest lucru nu este suficient”, a declarat ea, citată de agenţia de presă TASS. Annalena Berbock a menționat de asemenea că aproape 300.000 de refugiaţi au ajuns în Republica Moldova, dintre care o treime au rămas pe teritoriul republicii, scrie Agerpres.

Ministrul german de externe a mai spus că în legătură cu afluxul de refugiaţi, guvernul Republicii Moldova va primi asistenţă de 5 milioane de euro de la UE şi 3 milioane de euro de la guvernul german, care se vor adăuga celor 37 de milioane de euro deja promise în acest an.

La rândul său, Popescu a subliniat că „autorităţile moldoveneşti vor continua să ajute refugiaţii din Ucraina care se află în ţară sau o tranzitează”, dar a cerut ajutor UE, întrucât republica se luptă să facă faţă acestui flux. În prezent, în ţară sunt 131.000 de refugiaţi, inclusiv 47.000 de copii, pentru care au fost deschise câteva zeci de puncte de primire în diferite regiuni, care asigură cazare temporară, alimente şi produse de igienă. Cu toate acestea, după un scurt răgaz, majoritatea oamenilor pleacă în România şi în alte ţări UE: două treimi dintre refugiaţi au făcut-o deja.

Aproape 1,6 milioane de ucraineni au fugit în Polonia

ACTUALIZARE ORA 11:20. Aproape 1,6 milioane de oameni au fugit din Ucraina în Polonia de la începutul războiului, a anunțat sâmbătă Poliția de Frontieră din Polonia. 

Din primele informații, se pare că în țară au rămas aproximativ un milion de refugiați, iar restul au plecat deja în alte țări.

Numărul persoanelor care trec granița a scăzut vineri, cu 12,5% față de joi, până la 76.200, potrivit sursei citate. 

Mulți dintre refugiați au plecat în orașele mari pentru o viață mai bună și locuri de muncă. Autoritățile locale din Varșovia și Cracovia spun că au atins limitele capacității lor de a primi acest val de refugiați.

Vineri, primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, a declarat că 320.000 de persoane care fugeau de războiul din Ucraina au trecut prin oraș și că au mai rămas aproximativ 230.000, adică echivalentul a 10% din populația Varșoviei. El a spus că 95% dintre cei care au ajuns în oraș au mers la început să stea cu familia sau prietenii, dar că proporția a scăzut apoi la aproximativ 70%.

ACTUALIZARE ORA 10:50. Rușii au bombardat din nou un aerodrom militar, în Vasilkov, localitate aflată la sud de capitala Kiev unde se află un aerodrom militar.

Cel puțin 6 rachete au lovit zona în această dimineață și au provocat explozia mai multor rezervoare de combustibil.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Acum, pompierii ucraineni încearcă să controleze flăcările și să împiedice propagarea incendiului la alte cisterne sau mai departe, în cartierele din apropierea aerodromului.

Citește și: Imagini dramatice cu blindate distruse şi militari mitraliaţi în timp ce încearcă să scape dintr-o ambuscadă

Mii de oameni cer la Melitopol eliberarea primarului arestat de ruși

ACTUALIZARE ORA 10:20. Mii de oameni protestează în Melitopol și cer eliberarea primarului Ivan Fedorov, care a fost răpit de soldații ruși, pe motiv că a refuzat să coopereze cu invadatorii.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În zonă a fost întrerupt accesul la internet, pentru ca oamenii care protestează să nu poată lua legătura între ei, iar amploarea manifestației să fie împiedicată.

Oamenii au ieșit să protesteze după ce au aflat că primarul a fost luat pe sus de ocupanții ruși și dus într-un loc necunoscut.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

El e acuzat de separatiști că ar fi autorul unor crime contra comunității rusofone. În fapt, primarul primarului Ivan Fedorov a încercat să păstreze funcționarea administrației locale, chiar dacă orașul a fost ocupat săptămâna trecută de trupele ruse.

Incendiu la un depozit de alimente din Kiev

ACTUALIZARE ORA 10:10 Un depozit pentru alimente congelate din regiunea Kiev a luat foc sâmbătă în urma bombardamentelor, potrivit unei postări a Serviciilor de Stat de Urgență (SES) din Ucraina.

Bombardamentele au avut loc sâmbătă dimineața la 3:40 AM (01:40 GMT), potrivit surselor citate de BBC.

În imaginile publicate de SES se văd pompieri care intervin să stingă un incendiu de proporții care a cuprins depozitul cu un singur etaj, în timp ce în aer sunt nori groși de fum.

SES a spus că incendiul a fost localizat începând cu ora 07:54 și că pompierii încă lucrează pentru a stinge flăcările.

Nu au fost raportate victime până acum.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Oficial: Se vor deschide coridoare umanitare la Sumî

ACTUALIZARE ORA 10:00 Dmitri Zhyvytsky, reprezentant al administrația militare regionale din Sumî a transmis într-o postare pe Telegram că sâmbătă se vor deschide coridoare umanitare pentru evacaurea din Sumî.

Potrivit lui Zhyvytsky, evacuarea se va face cu mijloace de transport care vor pleca spre șase destinații din regiune.

Toate convoaiele se îndreaptă către orașul central Poltava și sunt așteptate să sosească între orele 13:00 și 14:00.

ACTUALIZARE ORA 9:50.Trupele ruse au bombardat un spital regional de oncologie din orașul Nikolaev din sudul Ucrainei, se arată într-un mesaj transmis pe Facebook de șeful Institutului Regional de Sănătate al orașului, Maksym Beznosenko, scrie BBC.

„Doar un tâmpit îi poate ataca pe cei slabi. Acei slabi sunt pacienții noștri. Chiar acum, acești monștri au bombardat spitalul de oncologie. Un spital care oferă îngrijiri pacienților cu cancer din toată regiunea Mykolayiv”, a transmis el într-o postare din 11 martie.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Dacă Rusia vede pacienții cu cancer ca pe un adversar egal care reprezintă o amenințare – înseamnă că este deja în agonie. Și acesta este singurul lucru asta ne poate bucura în astfel de circumstanțe”, a adăugat el.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Potrivit lui Beznosenko, bombardarea nu a provocat pagube semnificative. „Continuăm să muncim”, a spus el.

Joe Biden: SUA nu va duce un război împotriva Rusiei în Ucraina

ACTUALIZARE ORA 9:40. O confruntare directă între forţele americane şi ruse în conflictul din Ucraina trebuie evitată întrucât ar putea conduce la un Al Treilea Război Mondial, a avertizat preşedintele Statelor Unite Joe Biden, citat sâmbătă de agenţia DPA.

„Vreau să fiu clar: vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO cu toată puterea unui NATO unit şi galvanizat”, a scris Biden vineri pe Twitter, informează Agerpres.

„Dar nu vom duce un război împotriva Rusiei în Ucraina”, a adăugat el.

„O confruntare directă între NATO şi Rusia este Al Treilea Război Mondial. Şi este ceva ce trebuie să ne străduim să prevenim”, a explicat preşedintele SUA.

Oligarhul rus Andrey Melnichenko rămâne fără super-iahtul de peste jumătate de miliard de dolari

ACTUALIZARE ORA 9:30. Autoritățile italiene au confiscat vineri mega-iahtul oligarhului rus Andrey Melnichenko, potrivit unui comunicat al poliției financiare a Italiei, scrie CNN.

În comunicat se transmite că nava – numită „SY A” – valorează aproximativ 530 de milioane de euro (578 de milioane de dolari) și a fost dusă în portul din nord-estul Trieste.

Este unul dintre cele mai mari superyacht-uri din lume, potrivit producătorului său, Nobiskrug.

Melnichenko a fost sancționat de Uniunea Europeană pe 9 martie, ca parte a sancțiunilor extinse împotriva oligarhilor ruși. Potrivit UE, el deține principalul producător de îngrășăminte EuroChem Group și compania de cărbune SUEK.

Deutsche Bank face o mișcare surpriză și anunță că se retrage din Rusia

ACTUALIZARE ORA 9:00. Cea mai mare bancă din Germania, Deutsche Bank, care a fost intens criticată de investitori și politicieni pentru legăturile sale permanente cu Rusia, face o mișcare surprinzătoare și anunță că se retrage din Rusia, scrie Reuters.

„Suntem pe cale să ne reducem activităţile restante în conformitate cu cerinţele legale şi de reglementare”, a anunţat vineri seară Deutsche Bank, la două săptămâni după invadarea Ucrainei de către armata rusă. „În paralel, ne ajutăm clienţii internaţionali care nu sunt ruşi să îşi reducă activităţile în ţară. Nu mai facem afaceri noi în Rusia”, a adăugat Deutsche Bank, care a precizat că „şi-a redus substanţial angajamentul şi prezenţa în Rusia din 2014”.

Grupul german a explicat săptămâna aceasta că expunerile sale directe în Rusia sunt „foarte limitate”.

SUA impun noi sancțiuni pentru un oligarh rus și familia purtătorului de cuvânt al lui Putin

ACTUALIZARE ORA 8:30. Statele Unite au impus vineri sancţiuni care îi vizează pe miliardarul rus Viktor Vekselberg, trei membri ai familiei purtătorului de cuvânt al preşedintelui Putin şi o serie de parlamentarilor ruşi. Este cea mai recentă serie de sancțiuni pentru invazia Ucrainei de către armata rusă, transmite Reuters.

Printre cele mai afectate de aceste sancţiuni se află zece persoane din consiliul de administraţie al VTB Bank, al doilea cel mai mare creditor din Rusia, şi 12 membri ai Dumei, camera inferioară a parlamentului rus, se arată într-un comunicat al Departamentului Trezoreriei al SUA.

„Trezoreria continuă să tragă la răspundere oficiali ruşi pentru că au permis războiul nejustificat şi neprovocat al lui Putin”, a declarat secretarul Trezorerie, Janet Yellen.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, a fost vizat de sancţiuni încă de pe 3 martie. Măsurile de vineri se extind asupra soţiei sale şi a celor doi copii adulţi.

Aceştia duc „stiluri de viaţă luxoase care sunt incongruente cu salariul de funcţionar public al lui Peskov”, a afirmat Trezoreria într-un comunicat.

Citește și: VIDEO EXCLUSIV. Ce urmează după vizita Kamalei Harris? Expert: Relațiile SUA cu Polonia sunt foarte reci, cele cu România sunt la un maxim istoric

Se lucrează la liniile electrice avariate ale centralei nucleare de la Cernobîl 

ACTUALIZARE ORA 8:10. Tehnicienii lucrează pentru a repara liniile electrice avariate care deservesc centrala nucleară de la Cernobîl, potrivit instituției de supraveghere nuclear al ONU, citat de CNN.

Autoritățile ucrainene au spus că liniile au fost tăiate în întregime la începutul acestei săptămâni în urma bombardamentelor rusești.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a transmis că generatoarele diesel furnizează energie de rezervă începând de miercuri, iar surse suplimentare de combustibil au fost livrate instalației controlate acum de Rusia.

Fabrica, care de miercuri se bazează pe generatoare diesel pentru energie de rezervă, se află sub controlul Rusiei, cu peste 200 de angajați care trăiesc și lucrează efectiv acolo în condiții dificile.

Citește și: VIDEO Reportaj BBC la Harkov. Cum se vede războiul din interior? Militar: Rușii luptă ca soldații din 1941. Atacă doar în față

ACTUALIZARE ORA 8:00. Și la Cernăuți s-au auzit sirenele sâmbătă dimineață.

În ultimele 24 – 48 de ore, armata rusă a început să atace și zone din vestul Ucrainei, iar ieri două aerodromuri militare au fost distruse de rachete ale forțelor ruse.

Cele mai grele lupte se dau la această oră în Nikolaev.

O nouă încercare de evacuare a civililor din Mariupol este planificată sâmbătă

ACTUALIZARE ORA 7:50. Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereșciuk, a declarat că bombardamentele au împiedicat evacuările din Mariupol, unde o maternitate a fost bombardată săptămâna aceasta, și din capitala Kiev. Ea subliniat însă că unele evacuări planificate au avut succes, printre ele fiind și 1.000 de persoane care au fost scoase Vorzel din regiunea Kiev.

Vereșciuk a afirmat că o nouă încercare de evacuare a oamenilor din Mariupol va avea loc sâmbătă și că un convoi umanitar ar urma să ajungă la Mariupol.

Mai multe încercări de evacuare a civililor din Mariupol au eșuat la începutul acestei săptămâni, după ce au fost încălcate acordurile privind pauzele temporare în luptă.

ACTUALIZARE ORA 7:20. Noi imagini din satelit au arătat că unităţile militare ruse continuă să se desfăşoare mai aproape de capitala Kiev şi să tragă focuri de artilerie spre zone rezidenţiale, transmite sâmbătă Reuters.

Compania privată americană Maxar Technologies a spus că mai multe case şi clădiri erau în flăcări şi că sunt vizibile pagube pe scară largă şi cratere în localitatea Moschun, situată la nord-vest de Kiev.

Zelenski, mesaj pentru mamele soldaților ruși

ACTUALIZARE ORA 7:00. „Nu vă trimiteţi copiii la război într-o ţară străină”, spune liderul de la Kiev. 

„Verificaţi unde este fiul dumneavoastră. Şi dacă aveţi cea mai mică bănuială că fiul dumneavoastră ar putea fi trimis la război împotriva Ucrainei, acţionaţi imediat pentru a împiedica uciderea sau capturarea lui”, a mai spus Volodimir Zelenski. 

Mesajul președintelui ucrainean vine după ce, zilele trecute, Rusia a recunoscut pentru prima dată prezenţa recruţilor în Ucraina şi a anunţat că unii dintre ei au fost luaţi prizonieri.

Citește șiDoi angajați ai unei grădini zoologice din Harkov au murit într-un bombardament în timp ce mergeau să hrănească animalele

ACTUALIZARE ORA 6:50. După ora 06:00, sirenele care avertizează cu privire la atacuri aeriene au sunat în peste 15 regiuni și în mai multe orașe din Ucraina, a transmis BBC Ukrainian.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Sirenele au sunat în capitala Kiev, dar și în orașe cheie precum Odessa în sud, Sumî în nord, Harkov în est și Dnipro în sud-est.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Imagini din satelit dezvăluie o navă misterioasă construită de chinezi pregătită să...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani