Ofensiva din Kursk i-a luat prin surprindere chiar și pe soldații ucraineni. Au crezut că ordinul să invadeze Rusia este o glumă

Data actualizării: Data publicării:
tanc ucrainean în apropiere de Kursk
Pentru mulți dintre soldații ucraineni, invadarea teritoriului rusesc părea o operațiune greu de imaginat. Foto: Profimedia Images

Planurile Ucrainei de a ataca regiunea Kursk din Rusia au fost păstrate secrete atât de bine încât nici soldații ucraineni nu au crezut că o să se întâmple cu adevărat, relatează The Economist.

Ucrainenii au început să suspecteze că un atac asupra Rusiei este iminent după ce au primit căști și puști de asalt noi, la începutul lunii.

Soldații au luat parte la exerciții militare în care au folosit machete ce erau foarte asemănătoare cu satele rusești.

Chiar și așa, pentru mulți dintre soldați, invadarea teritoriului rusesc părea o operațiune greu de imaginat.

„Am râs”, a spus Serhii, un soldat ucrainean, despre planurile de invazie, atunci când i-au fost dezvăluite pentru prima dată, într-un interviu pentru The Economist.

„Am glumit că nu este 1 aprilie. Comandantul doar a zâmbit, știind că noi nu avem nicio idee ce ne așteaptă”, a spus Serhii, soldat din brigada 80 de asalt aerian a armatei ucrainene.

Sudzha
Soldații ucraineni și-au dat seama că vor porni o nouă ofensivă, după ce au primit căști și puști de asalt noi. Foto: Profimedia Images

Faptul că planurile de invazie au fost ascunse până în ultimul moment s-a dovedit a fi strategia câștigătoare pentru Kiev, ceea ce le-a permis trupelor ucrainene să îi prindă pe nepregătite pe soldații ruși care apărau granița, scrie Business Insider.

Comandatul-șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a spus săptămâna trecută că Ucraina a cucerit 1.000 de kilometri pătrați din teritoriul rus în doar câteva zile – la fel de mult teritoriu cât Rusia a cucerit din Ucraina în tot acest an.

Un rol important l-a jucat și lipsa de reacție a Rusiei. Andrei Guruliov, un deputat rus și fost general de armată, a spus într-un interviu televizat că armata știa despre planurile Ucrainei de a ataca regiunea Kursk cu o lună înainte de declanșarea operațiunii.

„Dar de sus a venit ordinul să nu ne panicăm și că superiorii știu mai bine”, a spus Guruliov, potrivit The New York Times.

ucraina-ofensivă-kursk
Ucrainenii au cucerit zeci de localități rusești din regiunea Kursk, inclusiv orășelul Sudja (în poză). Foto: Profimedia Images

Războiul din Ucraina a ajuns într-un moment critic: Kievul vrea să își continue atacurile în interiorul Rusiei și să schimbe conturul liniei frontului și scenariul unui conflict înghețat în care negocierile reprezintă ultima salvare.

De partea cealaltă, Rusia vrea să zdrobească incursiunea ucraineană și să exploateze o posibilă epuizare a resurselor armatei ucrainene, punând și mai mare presiune în Donbas, în special în direcția Pokrovsk și Niu-York, acolo unde rușii au înaintat destul de mult în ultima perioadă.

Soldații ucraineni care luptă în Rusia sunt mai vulnerabili, dar rămân încrezători în șansele lor. „Nemernicii și-au dat seama cum să lupte și au înțeles tacticile noastre”, a spus Serhii.

„Dar asta nu înseamnă că noi nu înțelegem tacticile lor – sau că nu vom continua să îi vânăm.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
3 nereguli în recalcularea pensiei. Ce perioade de muncă și care contribuții au fost ignorate?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...