Incursiunea în Kursk a slăbit apărarea ucrainenilor în regiunea Donețk. „Am primit și mai puține muniții decât înainte”

Data publicării:
militar ucrainean lângă o mitralieră
Militar ucrainean pe frontul din Donețk. Foto. Profimedia Images

În timp ce trupele ucrainene avansează în Kursk, rușii reușesc să cucerească mai mult teritoriu în jurul regiunii Donețk. Căpitanul Ivan Sekach de la Brigada 110 a Ucrainei a declarat pentru POLITICO că incursiunea Ucrainei în Rusia a slăbit apărarea în alte părți ale frontului. „Am primit și mai puține muniții decât înainte”, se plânge acesta. 

De când Ucraina a lansat ofensiva de la Kursk, „aș spune că lucrurile s-au înrăutățit în partea noastră de front”, a declarat căpitanul Ivan Sekach de la Brigada 110 a Ucrainei, care este desfășurată în prezent în districtul Pokrovsk din regiunea Donețk. „Am primit și mai puține muniții decât înainte, iar rușii forțează”, a declarat el pentru sursa citată.

În ultimele 24 de ore, Rusia a ocupat satele Zhelanne și Orlivka și a făcut progrese în New York, Krasnohorivka, Mikolaivka și Zhuravka din Donețk, potrivit unei actualizări postate de DeepState, un proiect de cartografiere a războiului apropiat de Ministerul Apărării al Ucrainei.

Statul Major al Forțelor Armate ucrainene nu a confirmat sau infirmat raportul, spunând doar că în aceste zone au loc lupte intense și că Kievul își concentrează eforturile asupra orașului Pokrovsk din regiunea Donețk.

Rusia și-a continuat, de asemenea, atacul aerian asupra Ucrainei, lansând noaptea trecută trei rachete și 29 de drone din Kursk, precum și din alte două regiuni. Toate dronele au fost doborâte de apărarea ucraineană, dar una dintre rachetele balistice a lovit portul Odesa, rănind trei persoane, a declarat guvernatorul orașului, Oleh Kiper.

Citește și: Analiză OSINT Digi24.ro: Patru baze aeriene ruse, atacate de drone ucrainene. Imagini NASA din satelit arată incendii la două baze

Zelenski: „Ne atingem obiectivul strategic”

La 6 august, forţele Kievului au pătruns în regiune, surprinzând trupele ruse cu garda jos şi efectuând cea mai mare incursiune a unei armate străine pe teritoriul rus de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Continuăm să avansăm în regiunea Kursk. De la începutul zilei, am parcurs între unul şi doi kilometri în diferite zone”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram, relatând totodată că „peste 100 de soldaţi ruşi au fost capturaţi” miercuri.

Seara, el a repetat că militarii ucraineni fac „progrese bune”. „Ne atingem obiectivul strategic”.

În a opta zi de atac, armata rusă a declarat că a zădărnicit „încercările” grupurilor mobile ucrainene de a pătrunde în adâncime în apropierea a cinci localităţi din regiunea Kursk, dintre care una, Levchinka, se află la 35 km de Ucraina.

Sprijinită de avioane, drone şi artilerie, aceasta a afirmat că a provocat pierderi grele ucrainenilor.

De asemenea, a difuzat imagini cu cinci persoane prezentate drept soldaţi ucraineni luaţi prizonieri şi alte imagini cu patru cadavre de soldaţi.

O „zonă tampon” în Rusia

Guvernatorul regiunii Kursk, unde peste 120.000 de persoane au fost deja evacuate în ultimele zile, a anunţat miercuri seară că a fost evacuat încă un district, Glushkovski.

La rândul lor, forţele ucrainene au folosit drone cu rază lungă de acţiune pentru a ţinti patru aerodromuri din centrul şi vestul Rusiei - Kursk, Voronej, Savasleika şi Borissoglebsk, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul serviciilor de securitate de la Kiev.

Ministrul ucrainean de Interne, Igor Klymenko, a explicat că Ucraina încearcă să creeze o „zonă tampon” în regiunea Kursk pentru a-şi proteja populaţia de frontieră de bombardamentele ruseşti, potrivit AFP, citată de News.ro.

În luna mai, Vladimir Putin a prezentat, de asemenea, ofensiva Kremlinului împotriva regiunii ucrainene Harkov (nord-est) drept o măsură menită să creeze o „zonă tampon” pentru a opri, în cele din urmă fără succes, atacurile ucrainene în regiunile de frontieră ale Rusiei.

În regiunea rusă Belgorod, vecină cu Kursk, starea de urgenţă a fost declarată miercuri din cauza bombardamentelor ucrainene. Evacuarea a 11.000 de persoane a fost anunţată luni seara.

Cel puţin 12 civili au fost ucişi şi peste o sută au fost răniţi de la începutul ofensivei ucrainene, au anunţat luni autorităţile din regiunea Kursk, fără a furniza de atunci noi cifre.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Iluzia optică ce face furori printre români. Clipește de câteva ori și vezi cine este personajul din imagine
Digi FM
Fiica Andreei Marin vrea să plece din România. "O susțin cu tot sufletul, dar nu-mi e ușor"
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Cu ce se ocupă Octavian Bellu, la 8 ani după ce a renunțat la lotul național de gimnastică. În ce țară s-a...
Newsweek
Casa de Pensii refuză pe bandă rulantă adeverințe pentru o pensie mai mare la Mica Recalculare. Cum?
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Ce i-a răspuns Sebastian Stan unui reporter care l-a numit „monstru” pe colegul său din „A Different Man”...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei