Care este strategia din spatele operațiunii militare ucrainene în Kursk. Rusia a impus regim antiterorist în regiune

Data actualizării: Data publicării:
vehicule rusesti de lupta distruse pe marginea drumului
Pe rețelele sociale au apărut imagini cu coloane de vehicule rusești distruse în regiunea Kursk. Sursă foto: X

Moscova a trimis întăriri militare și a impus sâmbătă un regim de securitate cuprinzător în trei regiuni de frontieră, după ce trupele ucrainene au invadat și cucerit mai multe localități din regiunea Kursk, la granița sudică a Rusiei. Kievul păstrează în continuare tăcerea asupra misiunii care, potrivit unor surse, implică circa 10.000 de militari. Experți militari consultați de Deutsche Welle avansează mai multe ipoteze privind strategia pe care o urmărește Ucraina prin această lovitură îndrăzneață.

Până pe 9 august, Ucraina a avansat peste 35 de kilometri pe teritoriul rus, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului din Statele Unite, într-o ofensivă care a luat prin surprindere Rusia.

Există rapoarte despre luptele din zonă, însă nu pot fi verificate din surse independente. Informațiile provin, în mare parte, de pe rețelele sociale, de la bloggerii militari ruși și autoritățile din zonă. 

Rusia a impus regim antiterorist

Rusia a impus sâmbătă un regim de securitate cuprinzător în trei regiuni de frontieră, în timp ce Moscova şi-a mobilizat forţele pentru a contracara cel mai mare atac al Ucrainei asupra teritoriului suveran rus de la începutul războiului din 2022.

Aleksandr Bortnikov, directorul Serviciului Federal rus de Securitate (FSB), a ordonat impunerea unui regim antiterorist în regiunile Kursk, Briansk şi Belgorod - care au o suprafaţă totală de aproape 92.000 km pătraţi.

„Regimul de la Kiev a făcut o încercare fără precedent de a destabiliza situaţia într-o serie de regiuni ale ţării noastre”, a declarat Comitetul Naţional Antiterorism, adăugând că au existat victime civile, potrivit Reuters, preluată de News.ro.

În esenţă, măsurile conferă serviciilor de securitate puteri extinse pentru a închide o zonă, inclusiv controlul asupra comunicaţiilor şi limitarea unei serii de libertăţi obişnuite. Mii de civili au fost evacuaţi din regiunea Kursk.

Preşedintele Vladimir Putin a catalogat incursiunea drept o provocare majoră şi, deşi generalul de top al Rusiei, Valeri Gherasimov, a declarat miercuri că incursiunea Ucrainei a fost oprită, Rusia nu a reuşit până acum să împingă forţele ucrainene înapoi peste graniţă.

„Inamicul a fost oprit până acum - dar asta nu înseamnă că totul este liniştit acolo: se duc lupte serioase acolo”, a declarat Andrei Guruliov, un general locotenent care a servit în forţele sovietice şi ruse şi care este acum deputat al partidului de guvernământ.

Localități ruse cucerite de ucraineni

Bloggerii militari ruşi au declarat că situaţia s-a stabilizat după ce Rusia a trimis în grabă forţe pentru a opri avansul ucrainean surpriză, deşi au spus că Ucraina îşi consolidează rapid forţele şi că au loc lupte intense.

Atacul ucrainean asupra Rusiei i-a determinat pe unii de la Moscova să se întrebe de ce Ucraina a reuşit să pătrundă atât de uşor în regiunea Kursk.

Ucraina nu a comentat direct atacul, însă o înregistrare video postată de mass-media ucraineană ar arăta soldaţi ucraineni care controlează o instalaţie de măsurare a gazului din oraşul de frontieră Sudja, unde gazul natural rusesc intră în Ucraina pentru a-şi continua drumul spre Europa.

Reuters nu a putut verifica înregistrarea video, dar şi relatări din surse ruseşti au afirmat că Ucraina deţine controlul asupra unor zone din Sudja.

Și în localitatea Poroz din regiunea Belgorod a fost semnalată prezența militarilor ucraineni.

Unele surse au afirmat că forţele ucrainene se îndreaptă spre centrala nucleară Kursk, care furnizează o mare parte din energia electrică din sudul Rusiei. Aceasta are în total şase reactoare, două oprite, două în construcţie şi două operaţionale.

Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, a declarat că resturi de dronă au căzut pe o substaţie electrică de lângă Kurceatov, oraşul care deserveşte centrala nucleară Kursk.

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a ONU a remarcat „activitatea militară semnificativă” din zonă şi a făcut apel la reţinere. Diplomaţii ruşi de la Viena au spus AIEA că au fost găsite fragmente, posibil de la rachete doborâte, deşi nu există nicio dovadă a unui atac asupra centralei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ce se află în spatele operațiunii ucrainene

Ucraina vrea să cucerească cât mai mult teritoriu rusesc și astfel să exercite presiuni asupra Moscovei. Avansarea în spațiul rusesc ar întări poziția Ucrainei în eventualele negocieri de pace purtate cu Rusia, au declarat experții militari pentru Deutsche Welle.

Astfel, terenul ucrainean ocupat de Rusia ar putea fi schimbat cu pământul rusesc cucerit de Ucraina.

Dintr-o perspectivă strategică, avansul pe teritoriul rus ar putea crea și o zonă tampon pentru populația din zonele contestate ale Ucrainei.

Mai mult, înaintarea Ucrainei are și scopul de a slăbi armata rusă.

Operațiunea ar putea determina Rusia să trimită mai multe trupe în regiunea de frontieră aflată în conflict, slăbind astfel armata rusă de-a lungul liniei principale a frontului din Ucraina. În ciuda măsurilor de recrutare, Rusia nu are forța de muncă necesară pentru a compensa pierderile de pe front, arată sursele citate de DW. 

Ucraina și-a asumat însă un risc înaintând pe teritoriul Rusiei și ar putea ajunge să piardă și mai multe trupe decât Rusia.

Pe de altă parte, Ucraina a dobândit o nouă putere de luptă datorită sprijinului militar continuu din partea Occidentului, a explicat expertul militar ucrainean Oleh Zhdanov, după cum relatează Deutsche Welle.

El a adăugat că, avansarea în zona sudică a Rusiei a fost un succes politic pentru Ucraina, care pune presiune asupra conducerii de la Moscova.

Experții cred că operațiunea a fost planificată cu mult timp în urmă

Deși președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a comentat în mod explicit avansul armatei ucrainene în Rusia, experții cred că operațiunea militară a fost planificată de luni de zile și că sprijinul militar occidental a influențat avansarea în teritoriul rusesc.

În prezent, evaluările inițiale sugerează că eforturile Ucrainei se dovedesc relativ reușite, pentru că teritoriul a fost slab apărat de Rusia. Se estimează însă că armata ucraineană nu va putea să dețină tot teritoriul rusesc pe care a avansat. Rezistența Ucrainei în regiune va depinde în cele din urmă de Occident și de sprijinul său militar.

Prețurile la gaz, influențate direct de operațiunea de la Kursk

Regiunea Kursk din Rusia joacă un rol important în lanțul de aprovizionare cu gaze. Ultima stație de tranzit prin care circulă gazul rusesc către Europa prin Ucraina este situată în apropierea orășelului Sudzha. Până la momentul de față, gazul a continuat să curgă neîntrerupt.

Cu toate acestea, importanța exporturilor rusești de gaze către Europa a scăzut de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Editor : Rebeca Manea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri