O treime din suprafața cultivată cu orez din provincia Soc Trang din Vietnam a fost afectată de salinizare în ultimii ani. Anul trecut, din această cauză, 160 de mii de hectare au fost impracticabile pentru culturile de orez. Mai mult, 80 de mii de hectare destinate livezilor au fost afectate.
Într-un raport al Băncii Mondiale, Vietnamul a fost plasat pe locul 5 alături de alte state afectate de schimbările climatice care au ridicat salinitatea apei. Banca estimează că aceste modificări vor reduce PIB-ul național cu până la 3,5% până în 2050.
Apele extrem de sărate au pătruns în zonele fertile ale Deltei de altădată și au forțat fermierii să-și abandoneze plantațiile de orez în favoarea iazurilor destinate creveților.
De la orez, la creveți
În fiecare zi, muncitorii se trezesc și au grijă de creveți în această imensă fermă din sudul provinciei Soc Trang din Vietnam. Creveții trebuie hrăniți de trei ori pe zi, se măsoară salinitatea apei și nivelul pH-ului, pentru a menține condițiile optime de creștere.
Bazinele sunt deținute de Ta Thi Thanh Thuy, în vârstă de 52 de ani, și 5 frați. Cu toții se ocupau de plantații de orez în trecut. Însă plantațiile au fost afectate de salinizarea excesivă a apelor. Acum, au transformat acest dezavantaj într-o oportunitate, transformând afacerea lor într-o fermă de creveți, ceea ce este mult mai profitabil.
„Înainte, când plantam orez, eram foarte săraci, pentru că nu obțineam profit. Plantația de orez a fost inundată de apă sărată, cu un pH foarte ridicat și nu aveam niciun ban. Însă acum, după ce am modificat plantațiile în bazine pentru a crește creveți, suntem mult mai bine. Unii dintre noi chiar au bani în depozite la bancă sau pentru o casă”, spune Ta Thi Thanh Thuy.
„Plantam orez, dar nu recoltam nimic. Orezul crește în apă proaspătă. Dar cum apele au devenit tot mai sărate și au inundat culturile, nu aveam nici ce să mâncăm. Am fost nevoiți să schimbăm cu ferme de creveți la scară largă”, povestește și Ta Thanh Long.
Schimbările climatice, transformate într-un avantaj
Vietnamul este unul dintre cele mai vulnerabile state în față schimbărilor climatice, însă vrea să schimbe dezavantajul unei crize generate de salinizarea excesivă din Delta Mekong, pentru a dezvolta industria de miliarde de dolari a creșterii de creveți. Țara poate să rămână astfel printre cei mai mari exportatori de creveți din lume.
Este un trend pe care mizează și guvernul, care estimează că exportul de creveți va crește de la 3,78 miliarde de dolari anul trecut la 10 miliarde până în 2025.
Veniturile din exportul de creveți sunt estimate să crească între 5 și 10 la sută în următorii zece ani, potrivit Asociației din Vietnam pentru Export de Fructe de Mare. Statul va concura în acest mod alți mari exportatori în sector, precum India, Ecuador, China sau Indonezia.
Schimbările climatice modifică, așadar, și mediul de afaceri. În Vietnam, crește sectorul de ferme de creveți, în locul plantațiilor de orez tradiționale. Și asta aduce și un profit mai bun.
Editor : Luana Pavaluca