O descoperire „din întâmplare” a unor manuscrise timpurii ar putea schimba modul în care este înțeles filosoful german Hegel

Data publicării:
Georg Wilhelm Friedrich Hegel. Foto: Profimedia Images
Georg Wilhelm Friedrich Hegel. Foto: Profimedia Images

Un biograf care efectua cercetări asupra filosofului german Hegel a descoperit o cantitate considerabilă de prelegeri ale acestuia nedocumentate anterior, documente ce ar putea aduce noi informaţii despre această personalitate marcantă a filosofiei moderne occidentale, relatează marţi The Guardian.

Peste 4.000 de pagini de note despre prelegerile lui Georg Wilhelm Friedrich Hegel au fost găsite de Klaus Vieweg în biblioteca arhidiecezei din Munchen şi Freising, scrie Agerpres.

Descoperirea acestor manuscrise este comparabilă cu găsirea unei noi partituri de Beethoven sau a unui tablou de Constable nemaivăzut înainte, a declarat Vieweg, profesor la Universitatea Friedrich Schiller din Jena, Germania.

O primă lectură a notelor sugerează o nouă perspectivă despre modul în care Hegel şi-a format ideile influente despre estetică - ramură a filosofiei ce explorează frumuseţea şi arta -, dar şi asupra modului în care filosoful a analizat piesele lui Shakespeare pentru a-şi dezvolta ideile, potrivit lui Vieweg.

Stenogramele ar fi fost scrise de Friedrich Wilhelm Carové, unul dintre primii studenţi de la Universitatea Heidelberg care ar fi luat lecţii de la Hegel în perioada în care filosoful a predat acolo, între 1816 şi 1818.

Ideile şi lucrările lui Hegel se remarcă prin deosebita lor dificultate. Filosoful britanic Bertrand Russell l-a descris drept cel mai greu de înţeles dintre marii filosofi. Vieweg şi-a exprimat speranţa că descoperirea sa ar putea oferi mai multă claritate.

Documentele urmează să fie compilate într-o ediţie adnotată de o echipă de experţi internaţionali, condusă de Vieweg şi Christian Illies, profesor de filosofie la Universitatea din Bamberg.

Secţiuni importante din opera lui Hegel sunt cunoscute doar prin intermediul prelegerilor sale, aşa că oamenii de ştiinţă au încercat de mult timp să găsească transcrieri, a spus Illies. 

Câteva au fost găsite şi publicate în secolele al XIX-lea şi XX însă, de-a lungul anilor, descoperirea de noi materiale a devenit din ce în ce mai puţin probabilă, a mai adăugat acesta.

Descoperirea lui Vieweg este probabil cea mai importantă reuşită de acest gen, scrie The Guardian. 

A fost realizată după ce un cititor al recentei sale biografii despre Hegel l-a îndrumat către arhiva lui Friedrich Windischmann, fost profesor de teologie catolică la Munchen. 

Tatăl său, Karl Joseph Hieronymous Windischmann, a fost filosof şi prieten cu Hegel. Conform unei corespondenţe între Hegel şi Karl Windischmann, Carové i-a făcut cadou acestuia din urmă setul de manuscrise.

Deşi studiul acestor documente este abia la început, a fost realizată deja o descoperire semnificativă: cutiile conţin o transcriere a uneia dintre primele prelegeri pe care Hegel le-a susţinut despre estetică.

În prezent, orice informaţie referitoare la ceea ce gândea Hegel în domeniul esteticii provine din prelegerile susţinute de filosof, mult mai târziu, la Berlin. 

Acestea au fost publicate postmortem de către studentul său Heinrich Gustav Hotho pe baza unei combinaţii de transcrieri ale prelegerilor şi note ale lui Hegel. 

Neexistând alte surse cu care acestea puteau fi comparate, au apărut întrebări cu privire la contribuţia lui Hotho asupra acestui material. Prin urmare, descoperirea unor prelegeri anterioare ar putea ajuta, în cele din urmă, la clarificarea acestei incertitudini.

Hegel a ţinut prima dată prelegeri despre estetică la Heidelberg. Până la prelegerile sale de la Berlin el şi-a reelaborat în mod semnificativ ideile, a precizat Illies. Este prima dată când a fost găsită o transcriere a acestor prelegeri originale de la Heidelberg, a mai adăugat expertul internaţional Christian Illies.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un bărbat și-a cumpărat cea mai ieftină mașină din lume. Ce poate să facă această la nici 2.500 de euro
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Fotografie articol RM_main photo
A rămas însărcinată la trei luni după îndepărtarea unui fibrom uterin de 13 cm
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...