La Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi la foarte multe facultăţi nu au fost ocupate nici măcar locurile la buget. Este şi cazul Facultăţii de Inginerie, unde doar la specializarea autovehicule rutiere au fost ocupate toate locurile. La celelalte cinci specializări sunt încă locuri bugetate.
Lipsa unei oferte pe piaţa muncii în acest domeniu este considerat principalul vinovat pentru aceast rezultat.
Locuri neocupate la Facultatea de Inginerie Galaţi
Inginerie Mecanică 34 de locuri la buget
Ingineria Industrială 17 de locuri la buget
Ingineria Mediului 37 de locuri la buget
Ingineria Management 16 de locuri la buget
Ingineria Materialelor 39 de locuri la buget
Cătălin Fetecău, decan Facultatea de Inginerie: "Dacă la Piteşti, de exemplu, la Universitatea din Piteşti, la tehnologia constucţiilor de maşini este concurenţă la taxă, având în vedere că în zonă sunt cel puţin 200 de întreprinderi care lucrează pentru Dacia, în zona noastră ocupăm locurile la această specializare destul de greu".
Iar statisticile celor de la AJOFM Galaţi confirmă această teorie. De la începutul anului şi până în prezent, dintre cele peste 8.000 de locuri de muncă scoase la concurs, doar 151 au fost în domeniul ingineriei mecanice.
Nicoleta Harţegan, director adjunct AJOFM: "Avem şi un top al meseriilor. Meseria de inginer mecanic se regăseşte pe locul 26. Primele locuri sunt meseriile de şofer, meseria de agent de securitate şi meseria de vânzător. Deci în servicii putem spune că avem cele mai căutate locuri de muncă".
La Facultatea de Inginerie au fost ocupate 157 de locuri bugetate, din cele 263 puse la bătaie. Aici au mai rămas şi 123 de locuri la taxă.
Nici la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Sociologie situaţia nu este mai bună - 87 de locuri ocupate din 305 disponibile.
Cea mai puţin atractivă specializare a fost cea de Filosofie, acolo unde în prima etapă de admitere s-au înscris doar doi candidaţi.
reporter: Georgiana Ciurea
operator: Gelu Mormoloc