Noul parlament polonez a început anchetarea fostului guvern naționalist pentru vânzarea de vize Schengen în Asia și Africa

Data publicării:
Andrzej Duda privește dintr-o lojă marcată cu stema Poloniei
Președintele polonez, Andrzej Duda, (venit din rândurile PiS), privește în timp ce Donald Tusk este numit noul premier al guvernului polonez de Parlamentul de la Varșovia. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

O comisie de anchetă numită de noul parlament polonez a început, miercuri, investigarea „scandalului vizelor”, respectiv presupusa vânzare a unor vize Schengen de către diplomaţi polonezi aflaţi la post la ambasade şi consulate din Asia şi Africa în timpul guvernării precedente, a partidului reacționar și naționalist PiS.

Informațiile cu privire la schema de corupție a guvernului PiS au apărut în luna septembrie. Atunci, partidul de guvernare a fost acuzat de opoziție (actuala coaliție de guvernare) că vinde vize Schengen unor cetățeni străini din Africa și Asia, în ciuda retoricii sale anti-imigranți.

Unele surse din presa polonezeă susţin că începând din noiembrie 2019 au fost vândute sute de mii de vize de lucru Schengen în schimbul unor sume cuprinse între 3.000 şi 5.000 de euro, printr-o reţea la care au participat diplomaţi polonezi în ţări precum Irak, India, Pakistan, Siria, Egipt, Nigeria sau Bangladeș.

Tot conform presei, numai în anul 2021 ar fi solicitat şi obţinut vize poloneze de lucru în jur de 152.000 de persoane şi alte încă aproximativ 82.000 în anul următor, dar, practic, niciunul dintre aceşti solicitanţi nu s-a înregistrat pentru a se angaja în Polonia, şi ei au ajuns de fapt în alte ţări din UE.

Fluxul de migranţi cu viză poloneză sosiţi în alte state a determinat guvernele acestora să ceară explicaţii Poloniei, ceea ce a contribuit la declanşarea scandalului, în urma căruia un ministru adjunct de externe polonez, Piotr Wawrzyk, a demisionat, iar şapte angajaţi din ministerul de externe de la Varșovia au fost deferiţi justiţiei.

Potrivit presei, Piotr Wawrzyk trimitea zilnic diferitelor ambasade mesaje e-mail în care erau menţionate zeci de nume ale unor persoane care au plătit pentru obţinerea vizei fără să îndeplinească cerinţele pentru acordarea acesteia, dar care urmau să primească în câteva zile permisele de lucru procesate de companii subcontractate de ministerul de externe polonez.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...