Scandalul din Polonia legat de schema prin care oficiali diplomatici vindeau vize pe zeci de mii de euro afectează și relațiile germano-poloneze - marți, Germania l-a convocat la explicații pe ambasadorul polonez, iar ministra de interne germană, Nancy Faeser, a discutat cu omologul de la Varșovia despe situație, conform Reuters.
Guvernul polonez condus de formațiunea extremistă PiS este acuzat de opoziţie de complicitate cu un sistem în care migranţii primeau vize în procedură accelerată, fără verificări corespunzătoare, după ce plăteau intermediari, în ciuda retoricii agresive anti-imigranți a formațiunii.
Germania solicită lămuriri urgente cu privire la câte vize au fost emise şi la cetăţenia beneficiarilor lor, şi doreşte să ştie, de asemenea, ce contramăsuri ia guvernul polonez, conform unor surse familiarizate cu problema, citate de Reuters.
Guvernul cancelarului Olaf Scholz doreşte o „clarificare rapidă şi completă a acuzaţiilor serioase de posibilă fraudă cu vize”, spune una dintre surse, sub rezerva anonimatului.
Solicitat să comenteze cu privire la măsurile Germaniei, ministrul adjunct de externe polonez, Arkadiusz Mularczyk, a declarat pentru agenţia de presă poloneză, PAP: „Este vorba despre clarificarea acuzaţiilor pe care unele surse de presă poloneze şi germane le fac împotriva Poloniei - într-un mod complet nejustificat - în contextul crizei migranţilor. Ambasadorul a explicat că acestea sunt acuzaţii nejustificate. Cred că i-a liniştit pe partenerii noştri germani şi cred că întâlnirea a avut acest scop”.
Comisia Europeană se implică în problemă
Într-o scrisoare către ministrul de externe polonez, Zbigniew Rau, comisara europeană pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a cerut lămuriri cu privire la scandalul legat de cele până la 350.000 de vize de muncă pentru spaţiul Schengen cumpărate, scrie Bild în ediţia de miercuri.
Johansson a fixat data de 3 octombrie ca termen limită pentru a primi răspunsuri la întrebările adresate. Alegerile din Polonia vor avea loc 12 zile mai târziu și este de așteptat ca acest scandal să fie o temă principală exploatată de opoziția condusă de Donald Tusk.
Comportamentul autorităţilor poloneze ar putea însemna „o încălcare a legislaţiei UE şi, în particular, a Codului de Vize al UE”, spune Ylva Johansson în scrisoare. Germania şi-a exprimat deja în mod public preocuparea legată de acest subiect şi a desfăşurat sute de poliţişti de frontieră suplimentari la graniţa cu Polonia.
Poziția PiS în alegeri ar putea să fie slăbită de acest scandal
Scandalul a izbucnit într-un context în care partidul Lege şi Justiţie (PiS) încearcă să îşi asigure un al treilea mandat la guvernare la alegerile de la 15 octombrie, cu o poziţie mai dură împotriva imigraţiei ilegale ca temă importantă de campanie.
Ministerul de externe polonez a informat, vineri, că şeful departamentului său juridic a fost destituit şi că a anulat toate contractele de externalizare a depunerii cererilor de viză.
Joi, şapte persoane au fost reţinute şi acuzate de presupuse nereguli în acordarea de vize de muncă şi, după două săptămâni de investigaţii, ofiţerii anticorupţie au efectuat percheziţii la minister, iar un ministru adjunct a fost demis.
PiS a acuzat opoziţia că exagerează amploarea problemei şi a sugerat că unele dintre probleme datează de pe vremea când opoziţia actuală se afla la guvernare.
Editor : Adrian Dumitru