Cu exact o lună înainte de alegerile generale cruciale pentru speranțele sale de a rămâne la putere, partidul de guvernământ polonez, PiS, este zguduit de un scandal masiv care pare doar că se va amplifica în zilele următoare, relatează Politico. Oficiali au fost demiși, iar alții arestați după un scandal masiv de corupție, dezvăluită fiind o schemă prin care oficialii ofereau vize la schimb pentru șpăgi, în ciuda discursului agresiv al extremiștilor polonezi la adresa imigrației ilegale.
Guvernul PiS din Polonia a fost vreme de ani de zile adversarul retoric al Uniunii Europene în ce privește imigrația, însă scandalul în care este învăluit acum arată că, la fel ca alți extremiști de dreapta europeni, și cei polonezi sunt mai degraba atașați de profiturile lor din corupție decât de așa-zisele „valori” pe care le susțin cu o retorică agresivă.
Acuzațiile la adresa guvernului polonez sunt că oficialii săi diplomatici, mai ales în Africa și în Asia, primeau sume consistente de bani pentru a da ilegal vize de Polonia și, prin extensie, de Uniunea Europeană, celor interesați să plătească.
Conform presei poloneze, în jur de 250.000 de astfel de vize au fost acordate din 2021, iar la schimb au fost plătiți zeci de mii de euro pentru fiecare. Conform unor informații, migranții foloseau vize cu intrare multiplă pentru a călători din Polonia în Mexic, iar de acolo în Statele Unite.
Liderul opoziției poloneze, Donald Tusk, revenit în politica națională pentru a încerca să elimine monopolul extremiștilor PiS la putere, a profitat de ocazia oferită de situație, numind-o „cel mai mare scandal al secolului 21 în Polonia”.
Ministerul de externe de la Varșovia și-a anulat, vineri, toate contractele cu terți pentru procesarea vizelor, l-a concediat pe șeful departamentului său juridic, Jakub Osajda, și a promis să efectueze un „audit extraordinar” al departamentului său consular de la Varșovia și al consulatelor poloneze din toată lumea.
Printr-un comunicat, ministerul polonez a încercat să dea vine pe Radoslaw Sikorski, un politician de opoziție care l-a condus ultima oară în 2014, înainte de venirea la putere a PiS.
De asemenea, ministrul adjunct de externe, însărcinat cu probleme consulare, Piotr Wawrzyk, a fost demis în mod neașteptat pe 31 august și scos de pe listele parlamentare pentru alegeri. Conform informațiilor din presa de la Varșovia, el a fost spitalizat începând de joi seară și nu a fost încă pus sub acuzare.
PiS, disperat să stingă scandalul, Tusk încearcă să-l amplifice
Autoritățile poloneze spun că șapte persoane au fost inculpate și că alte trei sunt arestate pentru faptele comise.
După demiterea lui Wawrzyk, ziarul Gazeta Wyborcza a relatat că investigația se concentrează pe schema prin care cetățeni non-UE ar fi plătit până la 5.000 de dolari pentru o viză poloneză.
Unor cetățeni indieni li s-au acordat inclusiv vize de intrare multiplă, folosite pentru călătorii în Mexic. Ulterior, aceștia au trecut granița în SUA. Unii dintre cei care au obținut astfel de vize s-au dat drept echip de film la Bollywood.
Scandalul reprezintă o problemă majoră pentru Partidul Lege și Justiție, care și-a construit din nou campania pe mesaje anti-imigrație și pe referendumuri absurde privind problema migrației și a zidului de la granița cu Belarusul. Totuși, guvernul insistă că are situația sub control.
„Nu avem o problemă cu imigranții ilegali în Polonia”, a declarat prim-ministrul Mateusz Morawiecki, vineri seară, dând din nou vina pe Tusk pentru „crearea unei false realități alternative”.
„Nereguli în legătură cu câteva sute de vize – și repet – cu câteva sute de vize – au fost identificate de noi ca parte a procedurii de inspecție. Serviciile poloneze au luat măsurile adecvate, iar cei suspectați că au încălcat legea au fost identificați”, a mai spus el.
Totuși, opoziția vede în acest scandal o șansă de a reuși să câștige alegerile generale, unele care conform sondajelor par că vor fi foarte strânse.
Tusk i-a întrebat pe oficialii guvernamentali, joi: „De cât timp cunoașteți această situație? Cât de mare este ea? Cine sunt colaboratorii voștri și oficialii care au obținut beneficii materiale de pe urma ei?”.
O zi mai târziu, el a criticat din nou PiS spunând: „Vor încerca să ascundă adevărul pentru polonezi să nu afle despre această mânărie. Vor, ca deobicei, să întoarcă adevărul și evenimentele la 180 de grade”.
Sondajele făcute înaintea apariției acestor informații arătau că PiS ar obține 38%, în timp ce Platforma Civică a lui Tusk se bucura de 30% din intențiile de vot. Niciunul dintre partide nu ar putea să formeze de unul singur guvernul cu aceste rezultate, ceea ce ar însemna că dacă lucrurile rămân la fel, va fi nevoie de un guvern de coaliție după alegerile din 15 octombrie.
Editor : Adrian Dumitru