Nouă înregistrare video cu românul Iulian Gherguţ, răpit de doi ani de jihadiști

Data actualizării: Data publicării:
ghergut iulian

Aripa al-Qaida din Mali a dat publicității o înregistrare video cu șase ostatici străini, între care românul Iulian Gherguț, care a fost răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso. Anunțul a fost făcut de SITE, centrul american specializat în monitorizarea online a mișcărilor jidhadiste.

ACTUALIZARE 13:00  Reacţia MAE în cazul înregistrării cu românul răpit: Celula de criză din MAE instituită în urmă cu doi ani lucrează în permanență și ține legătura cu familia și autoritățile competente în acest caz, inclusiv din străintate.

Spre deosebire de alte situații, când MAE menționa în comunicate că verifică autenticitatea înregistrării, de data aceasta nu este făcută această mențiune, ceea ce ar putea însemna că înregistrarea este autentică.


Înregistrarea video de 16 minute și 50 de secunde, nedatată, a fost publicată sâmbătă prin aplicația de mesagerie Telegram de către "Grupul de sprijinire a islamului și musulmanilor", o grupare jihadistă, informează Agerpres.

Cetățeanul român Iulian Gherguț, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, era agent de securitate la o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali.

Ostaticii sunt prezentați separat în această înregistrare video de un bărbat care afirmă că nu au existat până în prezent negocieri pentru eliberarea lor. La sfârșitul înregistrării video, fără a formula vreo cerere, acest bărbat asigură familiile ostaticilor că "nicio negociere veritabilă nu a început" pentru eliberarea lor, afirmând totodată că discuții sunt "în continuare în curs".

Potrivit SITE, Iulian Gherguț spune în înregistrare că speră ca președintele Klaus Iohannis să intervină pentru a se negocia eliberarea sa.

„Salut, numele meu este Iulian Gherguţ. Sunt din România. Am fost capturat în Burkina Faso la 4 aprilie 2015. (...) Sper că președintele român va ajuta în încercarea de a  găsi o modalitate directă sau indirectă pentru negocierea eliberării mele. Sper, de asemenea, că guvernul din Burkina Faso va încerca să ajute. Le spun părinților mei, soției, fraților și surorilor: mulțumesc pentru toate rugăciunile voastre, le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru mine. Mă gândesc la ei și mă rog împreună cu ei”, spune Gherghuț. Declarația lui este înreruptă de o voce din off care precizează: „capturat în Burkina Faso, el cere guvernului său și oricărei organizații sau fundații să ajute la eliberarea sa. Îi e dor de familie și speră să se întoarcă acasă curând”. 

Este pentru a treia oară când românul Iulian Gherguț, acum în vârstă de 41 de ani, apare cu un mesaj într-o înregistrare video. Precedenta înregistrare data din 21 septembrie 2016. Bărbatul spunea atunci că este în stare bună și de asemenea transmitea membrilor familiei că se gândeşte zi de zi la ei. Ministerul Afacerilor Externe a transmis la vremea respectivă că face verificări pentru a stabili dacă înregistrarea este autentică. Detalii AICI. Poziția oficială a României este că nu plătește răscumpărări pentru cetățenii răpiți. 

Iulian Gherguț, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali, a fost răpit pe 4 aprilie 2015 de către persoane înarmate, care făceau parte din organizația Al Mourabitoune. La acel moment, autoritățile române au constituit o celulă de criză și au transmis că poartă negocieri pentru eliberarea românului. 

La patru luni după ce a fost răpit au apărut imagini cu el pe internet însoțite de un mesaj în care se cerea ajutorul autorităților române pentru eliberarea sa.  „Numele meu e Iulian Gherguţ. Provin din România. Astăzi e 18 august 2015. Am fost răpit în Tambao de grupul al-Mourabitoune. Cer familiei mele să mă ajute să scap cât mai repede cu putinţă. Îi salut pe părinţii mei. Cer directorului companiei Pan African, domnul Souleyman, guvernului din Burkina Faso şi din România să mă elibereze cât mai repede şi să asiste la negocieri”, se arăta în mesajul de atunci.

Ceilalți cinci ostatici care apar în înregistrarea difuzată acum sunt sud-africanul Stephen McGown, răpit de Al Qaida în nordul Mali în noiembrie 2011, misionara elvețiană Béatrice Stockly, răpită în ianuarie 2016 de gruparea jihadistă Al Qaida din Magrebul islamic (Aqmi), călugărița columbiană Gloria Cecilia Narvaez Argoti, răpită în februarie 2017 în Mali, australianul Arthur Kenneth Elliott, în vârstă de 82 de ani, franțuzoaica Sophie Pétronin. 

Chirurgul Arthur Kenneth Elliott și soția sa Jocelyn Elliott au fost răpiți în Burkina Faso în ianuarie 2015. Jocelyn Elliott a fost eliberată în februarie 2016. Franțuzoaica Sophie Pétronin, aflată la conducerea unei asociații de ajutor pentru copii, a fost răpită în decembrie 2016 de bărbați înarmați la Gao, în nordul Mali. Nicio grupare nu a revendicat până în prezent răpirea sa.

Sud-africanul Stephen McGown, primul care apare în înregistrare, declară: "Acum noi facem o nouă înregistrare video, dar nu știu ce să zic. Totul a fost spus deja în trecut. Totul a fost spus în înregistrările video precedente pe care le-am făcut", potrivit transcriptului dat publicității de SITE.

Cu privire la Sophie Petronin, se precizează că ea speră că președintele francez Emmanuel Macron, care a sosit în Mali în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru a susține lupta împotriva grupărilor jihadiste, va ajuta la revenirea sa în familie, potrivit SITE.

Nordul Mali căzuse în martie-aprilie 2012 sub controlul grupărilor jihadiste legate de Al Qaida. Jihadiștii au fost în mare parte alungați din această regiune printr-o intervenție militară internațională, lansată în ianuarie 2013 la inițiativa Franței, care continuă și în prezent. Dar zone întregi scapă de sub controlul forțelor maliene și străine, vizate regulat de atacuri sângeroase, în pofida semnării în mai—iunie 2015 a unui acord de pace, destinat să-i izoleze definitiv pe jihadiști.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri