Reprezentantul diplomatic special al Chinei pentru „afaceri euroasiatice”, Li Hui, a declarat, vineri, că este de părere că nici Ucraina, nici Rusia „nu au renunțat încă ferm” la ideea discuțiilor de pace, în ciuda dificultăților care stau în calea deschiderii negocierilor, relatează Reuters.
Li, care a fost trimis de guvernul de la Beijing în turneu în Europa luna trecută, a spus că Rusia „apreciază dorința și eforturile Chinei de a promova o rezolvare pașnică la criza ucraineană”.
În mai, Li a mers într-un turneu de 12 zile la Kiev, Varșovia, Paris, Berlin, Bruxelles și Moscova, într-o presupusă încerccare de a găsi un compromis pentru o rezolvare politică a războiului din Ucraina.
„Riscul escaladării în războiul dintre Rusia și Ucraina rămâne foarte ridicat”, a spus Li, adăugând că ambele părți trebuie să ia măsuri concrete pentru a „calma situația” și pentru a asigura siguranța instalațiilor nucleare în pericol (n. red. – precum Zaporojie).
„Atâta vreme cât ajută la ameliorarea situației, China este dispusă să facă orice”, a mai spus oficialul chinez.
Turneu diplomatic fără prea multe rezultate
Li a fost ambasadorul Chinei la Moscova între 2009 și 2019 și este diplomatul cu cel mai ridicat rang care vizitează Ucraina de când Rusia a invadat-o în februarie 2022.
Vizita lui vine în contextul contraofensive ucranene așteptată de mai multe luni și în cadrul căreia, guvernul de la Kiev speră să recucerească teritoriile ocupate de invadatori.
Totuși, mult-mediatizata sa călătorie nu pare că a dus la vreo reușită diplomatică și nici nu pare că a detensionat vreun pic situația din Ucraina.
La sfârșitul lui mai, șeful diplomației regimului criminal de la Kremlin, Serghei Lavrov, a spus că în calea păcii în Ucraina „sunt obstacole serioase”, tot într-o întâlnire cu emisarul chinez.
La rândul său, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a insistat pentru „respectarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”. Kuleba i-a spus atunci lui Li că nu va accepta nico propunere care să implice cedarea de teritorii către statul agresor.
Editor : Adrian Dumitru