Xi Jinping își trimite un „emisar de pace” în turneu în Ucraina, Rusia și mai multe țări occidentale

Data publicării:
Președintele chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va lipsi, cel mai probabil, de la summitul G20, care va avea loc săptămâna viitoare, în India. Foto: Profimedia Images

Reprezentantul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice din 2019 şi fost ambasador în Rusia, Li Hui, începe luni un turneu în Ucraina, în Rusia şi în mai multe oraşe europene. Beijingul afirmă că prin acest turneu urmăreşte să discute o „reglementare politică” a crizei din Ucraina.

Li Hui urmează să efectueze vizite şi în Polonia, Franţa şi Germania în cadrul acestui turneu de mai multe zile, a anunţat Ministerul de Externe chinez vineri, fără să ofere un calendar detaliat.

„Această vizită este o dovadă a eforturilor Chinei de a promova discuţiile de pace şi demonstrează pe deplin angajamentul ferm al Chinei faţă de pace”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, în cadrul unei conferinţe de presă zilnice, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Li Hui - care vorbeşte fluent limba rusă - este oficialul chinez cu cel mai înalt rang care vizitează Ucraina de când Rusia a invadat-o în februarie 2022, iar călătoria sa ar putea coincide cu începutul mult aşteptatei contraofensive ucrainene pentru recucerirea teritoriului ocupat de Rusia.

Zelenski a discutat cu Xi

Vizita vine la câteva săptămâni după ce preşedintele chinez Xi Jinping a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski la sfârşitul lunii aprilie, în cadrul primelor discuţii între cei doi lideri de la începutul războiului.

Zelenski a calificat această convorbire drept „lungă şi semnificativă” într-o postare pe Twitter, în timp ce Xi a declarat că Beijingul se va concentra pe promovarea păcii, deşi propunerile Chinei pentru a pune capăt conflictului au suscitat un anumit grad de scepticism în Occident, având în vedere legăturile acestei ţări cu Rusia.

Cu toate acestea, mai mulţi lideri europeni, între care preşedintele francez Emmanuel Macron şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-au îndemnat pe Xi să discute cu Zelenski şi să joace un rol mai intens pentru descurajarea acţiunilor Moscovei în cursul unei serii de vizite în capitala chineză începând cu luna martie.

Planul de pace al Chinei

Începând din februarie, Beijingul a promovat intens o iniţiativă din 12 puncte pentru o soluţionare politică a crizei ucrainene.

Dar acest plan, lansat la un an de la invazia Rusiei în Ucraina - la 24 februarie 2022 - reprezintă în mare parte o reiterare a liniilor anterioare ale Chinei cu privire la războiul din Ucraina. Beijingul a îndemnat ambele părţi să accepte o detensionare graduală şi a avertizat împotriva folosirii armelor nucleare.

Kievul a exclus ideea oricăror concesii teritoriale în faţa Rusiei şi a declarat că doreşte să recupereze fiecare centimetru din teritoriul ocupat anterior de Rusia. Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea în 2014, iar din septembrie trecut a proclamat că a anexat alte patru regiuni ucrainene (Doneţk, Lugansk - în est, Herson şi Zaporojie - în sud), pe care Moscova le numeşte de acum „pământ rusesc”.

China, apropiată Rusia

De la începutul războiului, China s-a abţinut să condamne Moscova - aliatul său strategic - sau să califice acţiunile acesteia în Ucraina drept „invazie”, suscitând critici din partea ţărilor occidentale şi a SUA, care au pus la îndoială credibilitatea Chinei ca potenţial mediator al conflictului.

Oricare ar fi mesajul adus de Li, acesta va fi examinat cu atenţie având în vedere neliniştea statelor occidentale faţă de întâlnirea din luna martie între preşedintele chinez Xi Jinping cu „prietenul său drag”, omologul său rus Vladimir Putin şi angajamentul celor două ţări pentru un parteneriat „fără limite” cu trei luni înainte de invazia Kremlinului în Ucraina, pe care Moscova o numeşte „operaţiune militară specială”.

Li şi-a petrecut întreaga carieră diplomatică ocupându-se de Uniunea Sovietică, apoi de Rusia şi statele care au apărut după destrămarea acesteia, de când s-a alăturat Departamentului pentru afaceri sovietice şi est-europene din cadrul Ministerului de Externe chinez, în 1975, conform media ruse.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...