Cabinetul de securitate al Israelului a aprobat redeschiderea trecerii de la Erez, dintre Israel şi nordul Fâşiei Gaza, pentru prima dată de la atacurile Hamas din 7 octombrie, a declarat un oficial israelian pentru CNN. Astfel, mai multe ajutoare umanitare vor putea ajunge "temporar" în Gaza, a spus oficialul.
Cabinetul a aprobat, de asemenea, folosirea portului israelian Ashdod pentru a ajuta la transferul mai multor ajutoare în enclavă.
Trecerile terestre în Gaza, prin care în mod obişnuit a ajuns pe teritoriu cea mai mare parte a ajutoarelor vitale, rămân sub restricţii severe din partea Israelului. Agenţiile umanitare au acuzat Israelul de încetinirea intrării ajutoarelor în teritoriul devastat de război, deşi Israelul a afirmat că nu are ”vreo limită” privind cantitatea de ajutoare care pot fi introduse.
Înainte de începerea războiului, Israelul a restricţionat tot accesul maritim şi aerian spre şi dinspre Gaza, iar trecerile terestre erau ţinute sub control strict. Existau două treceri funcţionale spre enclavă: Erez, pentru mişcarea persoanelor, şi Kerem Shalom, pentru mărfuri.
Gaza mai are şi o trecere spre Egipt, la Rafah, care este controlată de autorităţile egiptene. Deşi Israelul nu are un control direct asupra acestei treceri, monitorizează toată activitatea din sudul Gaza.
Deschiderea trecerii ar fi ”o veste binevenită” şi ”cu siguranţă în concordanţă” cu ceea ce premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a spus, joi, preşedintelui Joe Biden, a declarat pentru CNN consilierul de securitate naţională de la Casa Alba, John Kirby.
Preşedintele SUA, un susţinător ferm al Israelului până în prezent, a cerut joi într-o discuţie telefonică de aproximativ 30 de minute cu premierul Benjamin Netanyahu o încetare imediată a focului, în urma unui atac israelian asupra unui convoi umanitar al ONG-ului World Central Kitchen, care s-a soldat cu moartea a şapte voluntari.
De asemenea, liderul american a subliniat că aşteaptă din partea Israelului "aplicarea de măsuri specifice, concrete şi tangibile pentru a răspunde suferinţei civililor, crizei umanitare şi pentru siguranţa lucrătorilor umanitari", potrivit unei scurte relatări a discuţiei telefonice dată publicităţii de Casa Albă.
Editor : G.M.