NATO a acuzat, miercuri, Rusia, că a trimis și mai multe trupe pe lângă numărul masiv deja desfășurat la granițele Ucrainei, în condițiile în care Moscova susține că a retras o parte dintre forțele sale și că este deschisă spre diplomație, relatează Reuters.
Separat, un oficial din serviciile de informații occidentale a avertizat că exercițiile militare ruse au ajuns la apogeu și că riscul unei agresiuni rusești împotriva Ucraina va rămâne ridicat pentru tot restul lunii februarie.
La începutul celor două zile de discuții între miniștrii apărării ai guvernelor țărilor NATO, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, s-a arătat convins că amenințarea unei invazii rusești rămâne ridicată.
„Nu am observat vreo retragere a forțelor ruse. Desigur, acest lucru contrazice mesajele Rusiei prin care face apel la diplomație. Ce vedem acum este că și-au accentuat numărul de militari dar și că și mai mulți soldați urmează să fie desfășurați. Până acum, nu putem vorbi de dezescaladare”, a spus Stoltenberg.
Citește și: Dacă e miercuri, e Ucraina. Cronica unui război anunţat
Președintele Statelor Unite a avertizat, marți, într-un discurs susținut la Casa Albă, că peste 150.000 de militari ruși sunt concentrați la granițele Ucrainei.
Conform oficialului occidental, care a cerut să rămână anonim, informațiile serviciilor arată că exercițiile militare ruse vor continua activ de-a lungul lunii februarie.
„Suntem într-o perioadă de vârf în care exercițiile sunt în fazele lor active”, a spus el, susținând și că Rusia va lansa, cel mai probabil, rachete balistice ca parte a exercițiilor.
„Nu avem, în acest moment, semne credibile că va exista orice fel de dezescaladare. Rusia ar putea ataca Ucraina fără niciun avertisment”, a mai adăugat el.
Luni, Volodimir Zelenski a spus că există informația că invazia rusească ar începe din 16 februarie. El a spus că a decretat ca această zi să fie declarată „Ziua Unității”.
Editor : Adrian Dumitru