NASA: Astronauții blocați pe Stația Spațială Internațională s-ar putea întoarce pe Pământ abia în 2025

Data actualizării: Data publicării:
astronauți
Astronauții americani Butch Wilmore și Suni Williams s-au pregătit inițial pentru o misiune de 8 zile la bordul SSI. Foto: Profimedia Images

Cei doi astronauți americani care au ajuns pe Stația Spațială Internațională (SSI) în capsula Boeing Starliner pentru o misiune de 8 zile ar putea rămâne blocați pe SSI până anul viitor, în cazul în care defecțiunile apărute la capsulă nu vor putea fi remediate, a anunțat NASA, conform The Guardian.

Oficialii NASA au precizat că astronauții Butch Wilmore și Suni Williams, care au format primul echipaj uman care a zburat cu capsula Boeing Starliner s-ar putea întoarce pe Pământ abia în februarie 2025 în capsula Crew Dragon a companiei SpaceX, în cazul în care se va ajunge la concluzia că zborul de întoarcere cu Starliner e nesigur.

NASA a discutat cu SpaceX despre eventualitatea ca la viitorul zbor Crew Dragon „să lase două locuri goale”.

Un purtător de cuvânt al companiei Boeing a declarat că „va lua toate acțiunile necesare pentru a programa capsula Starliner pentru o revenire pe Pământ fără echipaj”, în cazul în care NASA decide să apeleze la SpaceX pentru a-i readuce pe astronauți pe Pământ.

Capsula Starliner e în prezent andocată la Stația Spațială de 2 luni și poate rămâne andocată cel mult 90 de zile. Starliner e cuplată la SSI în același punct de andocare pe care urmează a-l folosi capsula Crew Dragon a celor de la SpaceX.

Defecțiunile la capsula Boeing Starliner, care a dus pe ISS doi astronauți la începutul lunii iunie, au transformat misiunea care trebuia să dureze o săptămână într-un coșmar logistic. NASA e forțată să amâne acum și trimiterea de noi astronauți pe Stația Spațială Internațională (ISS) ce trebuiau să îi înlocuiască pe cei patru membri Crew-8 programați să se întoarcă acasă cu SpaceX în luna august.

Capsula Starliner, care a transportat doi astronauţi NASA la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la începutul lunii iunie, trebuia iniţial să petreacă puţin peste o săptămână în spaţiu, dar a fost necesară efectuarea unor teste după ce au fost detectate mai multe anomalii în timpul zborului.

Sunita Williams și Butch Wilmore sunt la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) din 6 iunie, după prima andocare cu echipaj a navei spațiale de nouă generație. De atunci, misiunea s-a prelungit şi data de întoarcere a devenit din ce în ce mai incertă.

Următoarea misiune cu echipaj uman a SpaceX este o rotaţie regulată a echipajului ISS. Cei patru membri ai acestei misiuni, numiţi Crew-9, erau iniţial programaţi să decoleze la jumătatea lunii august, pentru a-i înlocui pe cei patru membri ai Crew-8 aflaţi în prezent la bordul laboratorului zburător.

Crew-9 ar putea pleca în cele din urmă cu doar doi astronauţi în loc de patru, pentru a-i putea aduce înapoi pe cei doi naufragiaţi spaţiali ai Boeing la întoarcere, potrivit presei de specialitate. Decolarea Crew-9 a fost acum amânată pentru 24 septembrie cel mai devreme, a precizat NASA.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată mormântul Laurei Stoica la 18 ani de la moartea artistei. Cântăreața ar fi împlinit 57 de ani în...
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. Hidroelectrica: Porțile de Fier pot prelua viitura
Newsweek
Care șoferi iau amendă de 1.000 lei pe loc dacă nu se odihnesc suficient înainte să urce la volan ?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei