Naufragiați în spațiu. Situația astronauților care au ajuns pe ISS cu capsula Boeing Starliner este din ce în ce mai incertă

Data actualizării: Data publicării:
NASA and Boeing Adjust Timeline for Starliner Return Amid Propulsion Issues
După decolarea spre ISS, capsula Starliner a întâmpinat probleme cu sistemul de propulsie şi scurgeri de heliu. Sursa foto: Profimedia Images

Defecțiunile la capsula Boeing Starliner, care a dus pe ISS doi astronauți la începutul lunii iunie, au transformat misiunea care trebuia să dureze o săptămână într-un coșmar logistic. NASA e forțată să amâne acum și trimiterea de noi astronauți pe Stația Spațială Internațională (ISS) ce trebuiau să îi înlocuiască pe cei patru membri Crew-8 programați să se întoarcă acasă cu SpaceX în luna august.

Capsula Starliner, care a transportat doi astronauţi NASA la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la începutul lunii iunie, trebuia iniţial să petreacă puţin peste o săptămână în spaţiu, dar a fost necesară efectuarea unor teste după ce au fost detectate mai multe anomalii în timpul zborului, conform News.ro.

Sunita Williams și Butch Wilmore sunt la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) din 6 iunie, după prima andocare cu echipaj a navei spațiale de nouă generație. De atunci, misiunea s-a prelungit şi data de întoarcere a devenit din ce în ce mai incertă.

Dacă vehiculul Boeing se dovedeşte nesigur pentru a-i aduce înapoi pe cei doi astronauţi, NASA va trebui să găsească o altă modalitate de a-i aduce înapoi pe Pământ. Agenţia spaţială americană ar putea, de exemplu, să ia în considerare utilizarea unei nave spaţiale SpaceX, lăsând Starliner să se întoarcă goală.

Următoarea misiune cu echipaj uman a SpaceX este o rotaţie regulată a echipajului ISS. Cei patru membri ai acestei misiuni, numiţi Crew-9, erau iniţial programaţi să decoleze la jumătatea lunii august, pentru a-i înlocui pe cei patru membri ai Crew-8 aflaţi în prezent la bordul laboratorului zburător.

Dar Crew-9 ar putea pleca în cele din urmă cu doar doi astronauţi în loc de patru, pentru a-i putea aduce înapoi pe cei doi naufragiaţi spaţiali ai Boeing la întoarcere, potrivit presei de specialitate. Decolarea Crew-9 a fost acum amânată pentru 24 septembrie cel mai devreme, a precizat NASA.

"Această ajustare oferă mai mult timp (...) pentru a finaliza planificarea întoarcerii zborului de testare cu echipaj Boeing", a scris NASA, adăugând că analiza testelor efectuate pe Starliner este încă în curs.

După decolarea spre ISS, capsula a întâmpinat probleme cu sistemul de propulsie şi scurgeri de heliu.

"NASA şi Boeing continuă să evalueze gradul de pregătire al navetei spaţiale Starliner. Nu a fost luată nicio decizie cu privire la întoarcerea acesteia", a adăugat agenţia spaţială americană. NASA intenţionează să organizeze miercuri o conferinţă de presă privind atât Starliner, cât şi Crew-9.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri