Cel puțin 13 oameni au fost uciși, mulți alți răniți și peste 10.000 evacuați, după o dispută petrecută la frontiera disputată dintre Kirghizstan și Tadjikistan, informează BBC.
Ciocnirile au început miercuri, când oameni aflați de ambele părți ale graniței au început să arunce cu pietre, după montarea uner camere de supraveghere la o instalație de apă din provincia Batken din Kirghizstan, zonă peste care Tadjikistan susține că are jurisdicție.
O mare parte din granița dintre cele două foste republici sovietice a rămas nemarcată clar, alimentând conflictele legate de terenuri, pășuni și ape.
Bilanțul este doar din partea kirghiză, cifrele din Tajikistan fiind necunoscute.
Trupele de grăniceri s-au alăturat conflictului, iar joi și-au făcut apariția și trupele armate care au deschis focul. Ulterior, un acord de încetare a focului a fost anunțat, el urmând să intre în vigoare joi, de la ora 20, iar soldații s-au întors în bazele militare.
Poliția din Kirghizstan dă vina pe cetățenii din Tajikistan pentru escaladarea violențelor și spune că aceștia au deschis focul asupra unei patrule militare kirghize din satul Kok-Tash. Totodată, asupra satului kirghiz Ak-Sai ar fi fost deschis focul din partea tadjică.
În același timp, grănicerii din Tadjikistan resping această ipoteză, spunând că soldații kirghizi au fost primii care au tras, deschizând focul asupra lor în apropierea instalației de apă Golovnoi.
Un reprezentant al poliției din Batken a declarat pentru agenția AFP că focurile de armă au continuat pe parcursul nopții, însă cu o frecvență mai scăzută. Schimburile de focuri au fost atât între soldați, cât și între civili, a mai adăugat el.
Vineri, Tajikistan a recunoscut acordul de încetare a focului printr-un mesaj publicat de autorități.
Editor : V.M.