Procuratura Anticorupţie a Republicii Moldova a anunţat sâmbătă că a confiscat în total peste 4,5 milioane lei moldoveneşti în urma percheziţiilor efectuate la reprezentanţi ai Partidului ŞOR (populist, prorus) în dosarul privind finanţarea ilegală a acestei formaţiuni fondate de controversatul oligarh Ilan Şor, condamnat în 2017 la şapte ani şi sase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, care a fugit din ţară şi este dat în căutare internaţională, relatează TV8.md şi NewsMaker.
În acelaşi timp, după cum anunţă portalul Deschide.md, angajaţi ai Inspectoratului General de Investigaţii, în comun cu procurorii PCCOCS (Procuraturii pentru combaterea criminalităţii organizate şi cauze speciale), desfăşoară sâmbătă dimineaţă percheziţii la mai multe persoane într-o cauză penală care vizează pregătirea dezordinilor în masă în Republica Moldova. Percheziţiile au loc în mai multe localităţi.
Forţele de ordine au efectuat vineri mai multe percheziţii şi reţineri în nordul Republicii Moldova în dosarul ce vizează pregătirea dezordinilor în masă în timpul protestelor programate la Chişinău. Astfel, în urma percheziţiilor au fost ridicate sume importante de bani, inclusiv 11.000 dolari americani şi 400 euro. Banii ar fi fost destinaţi organizării dezordinilor în masă, a relatat Ziarul Naţional din Chişinău.
De asemenea, în cadrul percheziţiilor au fost depistate cătuşe, substanţe cu miros specific de marijuana, dispozitive de comunicare şi stocare a informaţiei.
Potrivit Poliţiei, persoanele cercetate sunt bărbaţi cu vârste cuprinse între 23 şi 50 ani, anterior judecaţi pentru escrocherii, trafic de droguri şi furturi. Printre suspecţii ale căror domicilii au fost percheziţionate se numără şi persoane care recent au revenit în din Turcia, unde au participat la instructaj „pentru provocarea dezordinilor în masă şi opunerea rezistenţei faţă de forţele de ordine, folosirea articolelor pirotehnice şi aplicarea armei, în timpul protestelor ce urmează a fi organizate”.
Procuratura Anticorupţie în comun cu Centrul Naţional Anticorupţie şi Serviciul de Informaţie şi Securitate au efectuat mai multe percheziţii la 9 martie în automobilele aşa-numiţilor „curieri” ai partidului, responsabili de recepţionarea şi transportarea banilor ilegali către preşedinţii şi vicepreşedinţii de oficii teritoriale, care, la rândul lor, urmau să achite transportul şi să remunereze participanţii la protestele organizate de partid, potrivit Radio Moldova.
În 20 februarie, tot în dosarul finanţării ilegale a Partidului ŞOR, opt persoane au fost reţinute. În octombrie anul trecut, procurorii şi agenţii de securitate au ridicat peste 4,2 milioane de lei şi 4 000 dolari de la reprezentanţii acestui partid, iar în noiembrie au fost depistate şi ridicate peste 320.000 de lei.
Procurorii spun că pe parcursul ultimilor luni, cu ajutorul mijloacelor tehnice speciale, au reuşit să documenteze mai multe episoade în care membri ai unui grup criminal organizat au transmis peste 3,3 milioane de lei, 61.000 euro şi 55. 000 dolari către reprezentanţi şi activişti ai Partidului ŞOR. Responsabilii formaţiunii ŞOR susţin că acest dosar este unul politic, conform postului de radio citat de Agerpres.
Aceste percheziţii au loc în contextul în care cu o zi în urmă Washingtonul acuzase Moscova că încearcă să destabilizeze Republica Moldova, potrivit Deschide.md.
Administraţia preşedintelui Joe Biden consideră că Moscova lucrează pentru a semăna dezinformare cu scopul de a destabiliza situaţia din Republicii Moldova, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Natională al Casei Albe, dând ca exemplu recentele declaraţii ale Ministerului rus al Apărării potrivit cărui „Ucraina planifică o invazie în Transnistria”.
Responsabilul american a calificat aceste acuzaţii ca „nefondate, false şi neîntemeiate”, conform media citate.
Rusia urmăreşte posibilitatea vulnerabilizării guvernului de la Chişinău cu scopul instalării probabile a unei administraţii mai prietenoase Federaţiei Ruse, a afirmat Kirby, adăugând că, pe moment, Washingtonul nu vede nicio ameninţare militară imediată la adresa Republicii Moldova.
„La fel ca preşedintele Maia Sandu nu vedem nicio ameninţare militara imediată pentru Moldova. Însă, în ultimele săptămâni, doamna Sandu a avertizat public că Rusia încearcă să destabilizeze Moldova. Noi avem aceleaşi îngrijorări”, a afirmat Kirby, citat de Deschide.md.
Potrivit acestuia, SUA urmăresc îndeaproape activităţile Rusiei în Republica Moldova, manifestând îngrijorare în legăturile cu eforturile continue ale Rusiei de a destabiliza Europa.
Editor : Liviu Cojan