20 octombrie 2024 - data la care cetățenii Republicii Moldova sunt chemați să se pronunțe dacă vor ca viitorul țării lor să fie alături de democrațiile europene. Evenimentul, unul cu adevărat determinant în istoria zbuciumată a fostei Basarabii, este prezentat românilor de pe ambele maluri ale Prutului într-o campanie Digi 24, intitulată „Moldova, pe drumul european”.
În Republica Moldova nu se spune că mergi în vizită, se spune că mergi în ospeție. Turismul din această țară este într-o creștere continuă și în prezent, românii ocupă primul loc în topul vizitatorilor, dar Moldova este deschisă pentru oaspeții din toată lumea. 20 octombrie este data la care basarabenii își pot vota viitorul alături de Uniunea Europeană, iar după, europenii sunt așteptați să descopere plaiurile moldave.
"Brad Pitt" a fost în ospeţie în Republica Moldova. Din păcate vedeta americană nu a ajuns încă pe plaiurile moldave, dar asta nu i-a împiedicat pe basarabeni să îşi promoveze ţara folosind umorul specific zonei.
Moldova aşteaptă oricând oaspeţi, iar pentru asta se lucrează deja la o strategie care să dezvolte turismul la standarde profesioniste
”Acum suntem în elaborarea unei strategii de stat în domeniul turismului și când vorbim despre infrastructură, vorbim de infrastructură turistică și vorbim de infrastructură rutieră. Deci da, poate acuma pare un pic să fie mai proastă pentru cei care vin de peste hotare, dar ea s-a schimbat în comparație cu anii precedenți, când a fost reparație mai proastă. Acum, principalele artere, principalele trasee sunt destul de ok”, spune Sergiu Manea, președinte al Asociației Patronale a Industriei Turismului (APIT Moldova).
Sunt multe de văzut în Moldova, multe gusturi bune de încercat, iar pentru cei care vor să vadă ce a însemnat comunismul se organizează excursii chiar şi în regiunea separatistă Transnistria
”Avem multe obiective turistice inedite. Vorbim despre cramele noastre, cramele Cricova, Mileștii Mici, cele care sunt în Cartea Recordurilor Guinness și, într-adevăr, ca sursă sau prima sursă de turiști, România este pe primul loc. Noi avem și anumite muzee unde se acumulează aceste statui, aceste monumente Lenin, Stalin, Hrusciov sau cine mai a fost acolo pe timpuri sovietice.
Este o parte din istorie și avem așa un tip de turism, se numeşte turism nostalgic. Și atunci când vin cei din Europa, din Austria, din Germania, pentru ei e interesant să vadă cum a fost aici, acum 30-40 de ani în urmă și chiar aceste tururi spre Transnistria, unde încă a rămas acea, să zicem, orânduire spre care tindeau ei, orânduirea comunistă socialistă. , cam încă poți găsi acolo partea asta de muzee, de statui, de asa mai departe. Ca turism, zic, asta e un plusvaloare, nu trebuie să ne uităm istoria. Da, trebuie să tindem spre viitor”, afirmă Sergiu Manea.
Moldovenii se prezintă lumii cu umor. Dar foarte serios, Republica Moldova îşi continuă drumul spre Uniunea Europeană. Pe 20 octombrie basarabenii votează pentru un viitor sigur
”Uniunea Europeană, pentru noi, acum este un moment la care noi trebuie să tindem și toți, toate investițiile care vin sunt din partea Uniunii Europene. Am vorbit de drumuri, a vorbit de infrastructură. Este foarte important să ne schimbăm nu doar infrastructura, dar și mentalitatea. Și atunci mesajul meu pentru cetățenii moldoveni plecați peste hotare, în special din România, să voteze masiv pentru referendum, pentru aderarea la Uniunea Europeană. , deoarece este unica șansă să trăim bine aici, la noi acasă, împreună cu România, conchide Sergiu Manea, președinte al Asociației Patronale a Industriei Turismului (APIT Moldova).