Maia Sandu anunţă o nouă reformă a justiţiei după alegerile prezidențiale din R. Moldova: „Sistemul se curăţă, dar prea încet”

Data publicării:
maia sandu sustine un discurs
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova. Foto: Profimedia

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, anunţă o nouă reformă în domeniul justiţiei, care va fi făcută „în consultare cu toată societatea”.

Lidera de la Chişinău a declarat duminică, într-o dezbatere electorală cu contracandidatul său din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, socialistul Alexandr Stoianoglo, că unii dintre judecători şi procurori „stau şi se uită cum ţara este trădată, şi nu acţionează”.

Ea a răspuns astfel unei întrebări venite din partea lui Stoianoglo, care a acuzat ameninţări ale autorităţilor de la Chişinău la adresa magistraţilor.

„Vorbiţi deschis despre represalii împotriva opoziţiei în cazul în care rămâneţi la putere. Ce consideraţi dumneavoastră ca fiind practică europeană? Este atunci când primul ministru ameninţă judecătorii, iar toată puterea de stat aparţine unor comisii excepţionale care, în lipsa unui proces judiciar, decide retragerea licenţelor mass-media? Numiţi măcar o ţară a Uniunii Europene în care Consiliul pentru Investiţii interzice canalele de televiziune!”, a fost întrebarea lui Stoianoglo.

„Domnule Stoianoglo, eu cred că dumneavoastră chiar nu ştiţi cine stă în spatele dumneavoastră. Şi eu vreau să vă întreb: Numiţi o ţară europeană unde se aduc bani şi unde se cumpără votul cetăţenilor, votul suveran al cetăţeanului! Despre ce democraţie vorbiţi dumneavoastră? Aşa arată democraţia dumneavoastră? Când cine are bani mulţi vine şi cumpără voturile cetăţenilor? Dumneavoastră credeţi că aşa se poate ajunge într-o funcţie publică”, a răspuns Maia Sandu.

„Noi vorbim acum despre apărarea democraţiei ţării noastre, pentru că noi, în 30 şi ceva de ani, am putut să avem alegeri libere şi cetăţenii au putut să decidă. Ce vedem noi acum? Noi vedem o situaţie când o grupare cu bani mari vine peste Republica Moldova şi cumpără, într-o dimensiune foarte mare, votul cetăţenilor. Nu mai vorbim că cetăţenii ăştia au fost sărăciţi tot de cei care acum atentează la votul lor. Care este democraţia? Dumneavoastră credeţi că este bine ca procurorii şi judecătorii, unii dintre ei, stau şi se uită cum ţara este trădată şi nu acţionează, cum votul cetăţeanului este furat? Cine trebuie să decidă pentru Moldova? Cine are banii sau trebuie să decidă cetăţeanul?”, a continuat ea.

„Justiţia este acolo ca să apere democraţia, legea, şi să apere votul cetăţeanului. Atunci când justiţia nu îşi face treaba, noi nu putem să stăm şi să admirăm ce se întâmplă. Noi avem obligaţia să găsim soluţii, soluţii democratice, legale, dar diferite de cele de până acum. Reforma noastră s-a pornit. Sistemul se curăţă, dar prea încet, şi de asta se folosesc forţele străine Republicii Moldova, ca până ajungem noi la capătul acestei reforme să vină şi să ne atace democraţia. De asta o să facem o altfel de reformă după alegeri. Şi o s-o facem în consultare cu toată societatea”, a subliniat Maia Sandu.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce Paștele Ortodox si cel Catolic pică în același timp în 2025. Explicația simplă pe care poate nu știai
Digi FM
Angelina Jolie, spectaculoasă la proiecția noului ei film, „Maria”, la AFI Fest. Fanii sunt de părere că...
Pro FM
Mama Selenei Gomez avea doar 16 ani când a născut-o pe celebra artistă: „Am crescut împreună”. Ce relație au...
Film Now
Frumoasa Ella Bleu Travolta, imaginea rafinamentului, pe covorul roșu, la brațul tatălui ei celebru
Adevarul
Cum ne-au păcălit sovieticii când au ocupat România: „În ’44 a fost un entuziasm general, lumea a înțeles că...
Newsweek
Ce au lucrat pensionarii care iau pensie crescută la MICA RECALCULARE? Șeful Casei de Pensii anunță
Digi FM
Angelina Jolie, spectaculoasă la proiecția noului ei film, „Maria”, la AFI Fest. Fanii sunt de părere că...
Digi World
Fructele care pot îmbunătăţi starea de spirit şi alunga oboseala mentală
Digi Animal World
Un veterinar a dezvăluit ce rase de pisici nu ar deține niciodată. A fost taxat imediat: „Cer să se facă...
Film Now
Hugh Jackman e îndrăgostit și are deja "o relație solidă"? Cine e colega de breaslă recent despărțită de...
UTV
CRBL a postat primele imagini dupa operatia de blefaroplastie. „Sper ca recuperarea sa fie usoara”