Parteneriatul pentru Pace între Republica Moldova şi NATO „a contribuit la un mediu mai sigur pentru cetăţeni, la întărirea capacităţilor de apărare ale armatei şi la rezilienţa societăţii noastre în ansamblu", a declarat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei vizite la cartierul general al Alianţei Nord-Atlantice, unde a reafirmat angajamentul Chişinăului pentru pacea şi securitatea regională.
În cadrul vizitei, şefa statului a avut o întrevedere cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, se arată într-un comunicat de presă al preşedinţiei de la Chişinău.
Discuţiile s-au concentrat pe securitatea regională, ameninţările hibride - inclusiv interferenţa în alegeri şi corupţia electorală - şi pe necesitatea unor acţiuni comune pentru protejarea democraţiilor din regiune.
Adresându-se Consiliului Nord-Atlantic (NAC), principala structură decizională a NATO, formată din reprezentanţii celor 32 de state membre, preşedinta Maia Sandu a subliniat eforturile Republicii Moldova de a menţine pacea şi stabilitatea cu un război la graniţă şi de a-şi consolida rezilienţa în faţa ameninţărilor hibride.
Şefa statului a atras atenţia asupra tacticilor de interferenţă externă în procesele democratice, precum finanţarea ilicită a partidelor şi manipularea informaţiilor, care subminează democraţia şi încrederea cetăţenilor. Preşedinta a evidenţiat şi importanţa cooperării internaţionale pentru apărarea democraţiilor în lume şi promovarea păcii.
Vizita la cartierul general al NATO subliniază angajamentul Republicii Moldova de a coopera cu ţările partenere pentru a asigura securitatea cetăţenilor, de a proteja procesele democratice în Republica Moldova şi de a consolida rolul său ca partener de încredere în securitatea regională, se mai precizează în comunicat.
Editor : A.R.