Haos în Republica Moldova: instituțiile statului, în conflict. Cine ia deciziile valide?

Data actualizării: Data publicării:
igor dodon - kremlin.ru
Foto: kremlin.ru

A fost o nouă zi de haos în Republica Moldova, ţară cunoscută pentru instabilitatea sa politică. Curtea Constituţională l-a suspendat din funcţie pe preşedintele Igor Dodon şi a decis dizolvarea Parlamentului. L-a numit președinte interimar pe premierul în exercițiu Pavel Filip, care a convocat alegeri legislative anticipate pentru 6 septembrie.  Sâmbătă seară, Legislativul votase un nou premier, pe Maia Sandu, învestise un nou Executiv şi-l schimbase pe șeful serviciului de informații. Curtea Constițională a invalidat însă toate aceste decizii. Cu toate acestea, Maia Sandu a anunțat că noul guvern se va reuni luni, de la ora 11:00, în sediul Parlamentului.

ACTUALIZAREUniunea Europeană se declară gata să lucreze cu „guvernul legitimat în mod democratic” din R. Moldova. Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și comisarul UE pentru politica de vecinătate și extindere, Johannes Hahn, au dat publicității un comunicat comun în care cuvintele sunt alese cu foarte mare grijă: nu dau nume, dar fac apel la forțele politice să rezolve criza prin dialog.

ACTUALIZARE. Noul guvern al Republicii Moldova condus de Maia Sandu se va întruni luni şedinţă începând cu ora 11:00, informează Radio Chişinău şi Unimedia, citate de Agerpres.

Şedinţa se va desfăşura la sediul Parlamentului, a declarat Maia Sandu într-o conferinţă de presă. Ea nu a indicat de ce şedinţa guvernului se va desfăşura la Parlament, dar se pare că miniştrii noului executiv nu au acces în sediul Guvernului.

Totodată, Maia Sandu a precizat că o să meargă cu toţii luni la Guvern.

Maia Sandu a mai spus că nu beneficiază, în calitate de premier, de serviciile de pază din partea SPPS, ceea ce reprezintă o încălcare a legii, iar referitor la declaraţiile şefului IGP, Alexandru Pînzari, că nu îl recunoaşte pe Andrei Năstase în calitate de ministru de interne, ea a spus că ar fi o sfidare la adresa ordinii de drept.

Totodată, Maia Sandu a acuzat Partidul Democrat, formaţiunea lui Vlad Plahotniuc, că ar dirija blocajul din instituţiile publice.

LIVE VIDEO. Deputații revin duminică într-o nouă ședință a Parlamentului, după ce ieri deputații din PSRM și blocul politic ACUM au votat președintele Legislativului pe Zinaidei Greceanîi, Guvernul în frunte cu Maia Sandu și au votat demisia șefilor CNA și SIS. Parlamentul s-a reunit chiar dacă a fost emisă, duminică, o hotărâre prin care legislativul este dizolvat. Decizia a fost luată de Curtea Constituțională a Republicii Moldova, în urma unei solicitări depuse de Pavel Filip, devenit președinte interimar.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE. Maia Sandu, numită ieri premier al Republicii Moldova, dar invalidată de Curtea Consituțională, a ținut duminică un discurs prin care le-a transmis funcționarilor publici că noul Guvern dorește să elibereze instituțiile statului de controlul politic și a cerut susținerea acestora în perioada de transfer a puterii.

ACTUALIZARE. Guvernul României a făcut apel la toate forțele politice din Republica Moldova să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019.

ACTUALIZARE. Mii de oameni participă, la Chișinău, la un miting convocat de partidul controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, PDM. Acesta cere alegerea unui nou președinte.

ACTUALIZARE. Igor Dodon și-a petrecut noaptea la Ambasada Rusiei de la Chișinău.

ACTUALIZARE. Pavel Filip, președinte interimar al Republicii Moldova, anunță alegeri anticipate pentru 6 septembrie

ACTUALIZARE. Igor Dodon spune, după ce Curtea Constituţională l-a suspendat din funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, că singura opţiune este „mobilizarea externă şi internă, presiunea şi rezistenţa dură la uzurpatori”.

ACTUALIZARE. Curtea Constituţională a Republicii Moldova a invalidat sâmbătă decretele preşedintelui Igor Dodon privind desemnarea ca premier a liderei Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, şi numirea guvernului condus de aceasta, transmite Radio Chişinău.

ACTUALIZARE. Președintele Klaus Iohannis a adresat forțelor politice din Republica Moldova un „apel ferm pentru respectarea democrației și a statului de drept”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

ACTUALIZARE. Uniunea Europeană a îndemnat la calm. UEă aşteaptă ca Republica Moldova, ţară asociată cu Uniunea Europeană, să respecte statul de drept şi să garanteze democraţia, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului de Asociere, potrivit unei declaraţii semnate de purtătoarea de cuvânt a Comisiei pe teme de politică externă, Maja Kocijancic.

 


Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis, duminică, suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar şi este obligat să dizolve Parlamentul, transmite Unimedia.

Într-un parlament pe jumătate gol şi cufundat în întuneric, deputaţii pro-europeni din blocul ACUM şi pro-ruşii din Partidul Socialiştilor şi-au dat mâna ca să formeze o coaliţiei de guvernământ. Demersul a fost susţinut mai mult sau mai puţin activ de ambasadele Rusiei, Statelor Unite şi Uniunii Europene. Maia Sandu a fost propusă să conducă noul executiv. Această coaliţie, pe care pro-europenii au dat în scris înainte de alegeri că nu o vor face, are un singur scop: scoaterea din viaţa publică a lui Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat şi cel acuzat că, din umbră, controlează toată ţara.

Maia Sandu - lider ACUM: Dictatorul a căzut. Începând de astăzi, regimul oligarhic este în opoziţie.

Igor Dodon - preşedintele Republicii Moldova: Lucrurile întâmplate astăzi în Parlament dovedesc că putem găsi ceea ce ne uneşte.

Doar că sunt şanse mari ca toate deciziile din Parlament să fie doar de formă. Curtea Constituţională hotărâse înainte de şedinţă că legislativul trebuie dizolvat deoarece nu a ales în timpul prevăzut de legea fundamentală un guvern. În plus, tribunalul constituţional decisese şi că parlamentul nu mai poate lua nicio hotărâre. De aceea, a invalidat toate deciziile, inclusiv alegerea premierului. Partidul democrat, prin vocea lui Vladimir Plahotniuc, a acuzat coaliţia pro-europeană şi pro-Kremlin de lovitură de stat.

Vlad Plahotniuc - liderul PDM: Ceea ce au făcut Igor Dodon, PSRM şi ACUM este o evidentă lovitură de stat, au încălcat deliberat Constituţia şi prevederile Curţii Constituţionale. Este o încercare disperată a liderului de facto al Partidului Socialiştilor de a prelua puterea în Republica Moldova, în interesul lui sau al celor din spatele lui.

Liderul democrat a spus că a negociat cu socialiştii formarea unui guvern, dar că discuţiile au căzut atunci când Igor Dodon a propus federalizarea ţării, o mai veche dorinţă a Moscovei. O televiziune de la Chişinău, apropiată de Vlad Plahotniuc, a difuzat înregistrări ale negocierilor dintre acesta şi Igor Dodon, care susţin acuzaţiile liderului democrat.

Democraţii vor acum atât alegeri anticipate pentru Parlament, cât şi pentru preşedinte, deoarece consideră că Igor Dodon s-a delegitimat. Preşedintele moldovean, la rândul său, a spus că înregistrările sunt doar montaje audio-video, menite să-l compromită.

Moldovenii au votat pentru un nou parlament în februarie. Socialiştii au luat cele mai multe mandate, urmaţi de democraţi, blocul ACUM şi partidul Şor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...