Dodon: România este „dornică să absoarbă oricând” Republica Moldova
Data publicării:
Preşedintele moldovean Igor Dodon a declarat într-un interviu pentru Russia Today, publicat luni, că majoritatea sutelor de mii de moldoveni care au obţinut cetăţenie română au cerut acest lucru pentru a ajunge în Europa fără viză. El a avertizat şi că România este pregătită în orice moment să „absoarbă” ţara sa.
„Majoritatea cetăţenilor noştri sunt pentru păstrarea statalităţii Moldovei. În ceea ce priveşte poziţia României, sunt prietenii şi vecinii noştri, bineînţeles, însă ne îngrijorează. Am spus de multe ori că vrem să fim prieteni cu România, sunt vecinii noştri şi nu avem probleme cu ei, cu excepţia uneia – tentativele lor de a submina statalitatea Moldovei”, a spus Igor Dodon, potrivit News.ro.
El a reiterat ideea de interzicere prin lege a oricărui partid moldovean care cere unirea cu România.
Igor Dodon a mai spus în interviu că nu crede că Republica Moldova va face vreodată parte din Uniunea Europeană, cu atât mai mult cu cât „mai mulţi politicieni din diferite ţări afirmă că vor părăsi Uniunea”.
„Dacă nu unificăm naţiunea, atunci ne vom confrunta cu riscul de a ne pierde statalitatea – avem România chiar lângă, dornică să ne absoarbă oricând”, a avertizat Dodon în interviu acordat cu ocazia vizitei la Moscova.
El a atras atenţia că părerile electoratului din ţara s-au schimbat în ultima perioadă şi că, dacă în urmă cu şapte ani, 70% dintre moldoveni susţineau ideea integrării europene, acum proporţia acestora este de 35%-40%.
Această tendinţă este provocată, pe de o parte, în urma acuzaţiilor de corupţie care vizează partidele proeuropene, iar pe de alta pentru că, în urma Acordului de Asociere cu UE, Chişinăul a pierdut accesul la piaţa rusă, care absorbea 50% din exporturi.
„Oficialii europeni nu ar fi trebui să ignore ce se întâmplă, urmându-şi numai scopurile lor geopolitice (…). Banii (europeni – n.r.) au fost oferiţi din aceleaşi motive geopolitice”, a subliniat el.
În aceste condiţii, liderul de la Chişinău a anunţat că, în cursul vizitei de la începutul lunii februarie, de la Bruxelles, va discuta posibilitatea unei platforme trilaterale Rusia-UE-Republica Moldova.
Dodon a exclus posibilitatea ca ţara sa să accepte refugiaţi din UE, în schimbul eliminării unora dintre restricţiile privind vizele.
„Cu siguranţă nu! Mă opun vehement ideii ca refugiaţi să vină în Republica Moldova. Majoritatea poporului nostru este de acord cu mine în acest domeniu. Vom bloca orice astfel de tentative”, a spus el.
În ceea ce priveşte NATO, Igor Dodon a subliniat că va face tot posibilul pentru a anula acordul pentru deschiderea unui birou al Alianţei la Chişinău.
„Eu am fost învestit în funcţie pe 23 decembrie anul trecut – iar ei (Guvernul – n.r.) au semnat acest acord la începutul lunii decembrie, pentru că şi-au dat seama că voi încerca să îl opresc. Cu siguranţă, voi încerca să anulez această decizie”, a spus el.
Dodon a precizat că le va cere liderilor NATO să susţină public şi să semneze un acord care să recunoască neutralitatea Republicii Moldova. “Pentru că, dacă nu sunt (de acord – n.r.) – trebuie să înţelegem la ce să ne aşteptăm în viitor”, a adăugat el.
Noul preşedinte moldovean a abordat în interviu şi dosarul transnistrean, insistând că a fost primul lider din ultimii nouă ani care s-a întâlnit cu reprezentanţii Tiraspolului.
„Am identificat problemele pe care trebuie să le rezolvăm, deci cred că avem o ocazie aici. Am trasat o foaie de parcurs pentru următoarele câteva luni. Sper că la sfârşitul lui februarie sau începutul lui martie vom avea o nouă întâlnire, în cursul căreia vom încerca să rezolvăm problemele oamenilor care locuiesc pe ambele maluri ale Nistrului”, a precizat el.