Comisia de la Veneția dă dreptate Republicii Moldova: Interzicerea simbolurilor invaziei ruse în Ucraina este legitimă și proporțională

Data publicării:
steag rosu cu panglica sf gheroghe in forma de Z
Litera „Z” și panglica Sfântului Gheorghe sunt considerate simboluri ale agresiunii ruse din Ucraina și au fost interzise de Parlamentul Republicii Moldova Foto: Profimedia Images

Decizia adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în aprilie 2022 prin care s-au interzis simbolurile invaziei ruse în Ucraina, inclusiv litera Z și panglica Sfântului Gheorghe, respectă cerințele de legalitate, legitimitate și proporționalitate, au decis experții juridici și constituționali ai Comisiei de la Veneția.

Experții acestui organism care funcționează pe lângă Consiliul Europei au adoptat un aviz în acest sens în cadrul reuniunii plenare din 21-22 octombrie. Avizul a fost solicitat de Guvernul de la Chișinău după ce comuniștii și socialiștii din Parlament au contestat temeiul unei astfel de măsuri.

Comisia de la Veneția „consideră că este plauzibil” să se argumenteze că există o nevoie socială urgentă de a impune o astfel de restricție a libertății de exprimare și că afișarea unor astfel de simboluri folosite de armata rusă în actuala agresiune împotriva Ucrainei ar putea aduce un pericol real și imediat de dezordine și o amenințare la adresa securității naționale și a drepturilor altora, inclusiv a refugiaților ucraineni din țară. De asemenea, experții Comisiei de la Veneția au ajuns la concluzia că adoptarea rapidă a acestei interdicții - trecută prin Parlament în decurs de o săptămână - a fost justificată de urgența problemei din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Comisia de la Veneția găsește justificate și reglementările prin care Chișinăul a impus restricții în audio-vizual pentru preluarea unor programe  rusești de propagandă.

Legea nr. 143 urmărește să protejeze securitatea informațională în țară prin impunerea furnizorilor de servicii media și a distribuitorilor de condiții privind originea geografică a programelor audiovizuale și prin interzicerea difuzării de programe audiovizuale care constituie „discursuri care incită la ură, dezinformare, propagandă a agresiunii militare, conținut extremist, conținut de natură teroristă sau care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”.

Având în vedere faptul că Republica Moldova „este puternic expusă la sursele externe de informare și este o țintă constantă a activităților de dezinformare din surse externe”, Comisia de la Veneția consideră că Legea nr. 143 „urmărește un scop legitim și răspunde unei nevoi sociale urgente”, se arată într-un comunicat al Consiliului Europei.

Comisia de la Veneția subliniază însă că unele din amendamentele acestei legi nu sunt suficient de precise și ar putea avea un efect descurajator asupra presei din țară și, prin urmare, face o serie de recomandări.

Controversa interzicerii panglicii Sfântului Gheorghe, simbol al armatei ruse

În aprilie 2022, pe teritoriul Republicii Moldova au fost interzise simbolurile „Z”, „V”, precum și panglica „Sf. Gheorghe”, considerându-se că acestea reprezintă simboluri ale agresiunii Rusiei asupra Ucrainei și sunt semne folosite ca atare de susţinătorii preşedintelui rus Vladimir Putin şi de separatiştii proruşi din Ucraina. Persoanele care încalcă legea riscă amenzi usturătoare. 

Deputații socialiști și comuniști s-au opus votului din Parlamentul de la Chișinău și, în semn de protest, au părăsit sala de ședințe, iar ulterior au contestat-o la Curtea Constituțională. Deputații fracțiunii parlamentare ȘOR au declarat că se abțin de la vot și, la fel, nu au participat.

Fostul președinte prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a numărat printre cei mai aprigi critici ai legii și a amenințat că atât el, cât și alte zeci de mii de persoane vor ieși de 9 mai la Marșul Victoriei cu panglica Sfântul Gheorghe în piept. 

Președinta Maia Sandu a justificat aceste interdicții și a explicat că aceste simboluri divizează societatea, iar locul lor este la „coşul de gunoi” al istoriei. Ea a fost atacată apoi de la Moscova de oficialități ruse, care au reacționat vehement.

Pe de altă parte, parlamentul regional din Găgăuzia a nesocotit decizia de la centru și  a adoptat în unanimitate o decizie care permitea purtarea panglicii Sfântul Gheorghe cu prilejul festivităților din 9 mai, de Ziua Victoriei, în ciuda unui aviz contrar care fusese dat de justiție.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce a murit, de fapt, Silviu Prigoană. Medicii au mărturisit cauza decesului afaceristului
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce a aflat de moartea lui Silviu Prigoană: “S-a întâmplat la Brașov...
Pro FM
Ana Baniciu are o casă ca din reviste, veche de un secol. A arătat-o în detaliu, iar imaginile dinainte și...
Film Now
Angelina Jolie, despre posibilitatea ca cei șase copii ai ei să aleagă o carieră la Hollywood: „Sunt foarte...
Adevarul
Planul nebunesc pentru cel mai lung zgârie-nori din lume. Explicația din spatele formei sale neobișnuite
Newsweek
Trei mari bănci au virat pensia pe card aseara târziu. În ce orașe pensionarii pot ridica banii?
Digi FM
Dinastia Trump, sezonul 2. Ce roluri ar putea juca rudele lui Donald Trump în noua administrație...
loc reculegere atac sangeros china zhuhai profimedia-0933779565
Beijingul încearcă să cenzureze indignarea online, după atacul sângeros de la Zhuhai: un loc de reculegere a...
Digi Animal World
„Zâna Albă”, o veveriță cu blana albă extrem de rară. Un fotograf a așteptat ore bune să o surprindă
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ozana Barabancea face primele declaratii despre relatia fiului sau cu Naomi Hedman. „Exista soacra buna pe...