Peste 60% din bugetul de război al lui Putin a fost înghețat de sancțiuni, dar e nevoie de mai mult, a spus ministrul britanic de Externe, Liz Truss, citată de BBC.
Ea a adăugat că sancțiunile occidentale impuse Rusiei împing economia țării înapoi „în era sovietică”.
Peste 350 de miliarde de dolari din rezervele valutare de 604 de miliarde de dolari ale Rusiei nu pot fi folosiți de regimul de la Kremlin, a adăugat ea.
Solicitarea ei pentru mai multe sacțiuni vine în contextul condamnării publice a Rusiei, în urma masacrului de la Bucha, unde sute de civili au fost torturați și uciși.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că cele mai grave atrocități comise de forțele ruse nu au fost încă descoperite. Rusia a negat uciderea civililor, susținând, fără dovezi, că Ucraina a regizat astfel de scene.
Truss a cerut țărilor G7 ia în considerare noi sancțiuni, înaintea reuniunilor G7 și NATO din această săptămână. Măsurile pe care le solicită ea includ interzicerea navelor rusești din porturile occidentale, sancțiuni împotriva băncilor ruse și a unor industrii „care umplu cufărul de război al lui Putin”, cum ar fi comerțul cu aur, și convenirea unui calendar pentru eliminarea importurilor de petrol și gaze rusești.
Truss a spus că singura modalitate de a pune capăt războiului este ca președintele rus Vladimir Putin să piardă în Ucraina și că va sublinia urgența intensificării sancțiunilor, precum și cea a furnizării de arme Ucrainei pentru a se apăra.
„Deși trupele ruse au fost învinse în atacul inițial asupra Kievului, nu a existat nicio schimbare în intenția și ambiția lor”, a spus ea.
„Vedem că forțele lui Putin au pus ochii pe estul și sudul Ucrainei, cu aceeași lipsă de respect față de viețile civililor”, a adăugat ministrul.
„Până acum, sancțiunile noastre au avut un impact paralizant asupra celor care hrănesc și finanțează mașina de război a lui Putin”, a mai spus Truss.
Uniunea Europeană a anunțat că adoptă al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Printre sancțiuni se numără interzicerea importurilor de cărbune din Federația Rusă, sancționarea suplimentară a unor bănci din Rusia, interzicerea accesului navelor rusești și navelor operate de ruși în porturile UE, precum și interdicții suplimentare de export spre Federația Rusă a unor componente esențiale precum semiconductorii.
„Cu toții am văzut imaginile înfiorătoare din Bucha și din alte zone din care trupele ruse au plecat recent. Ieri, i-am transmis președintelui Zelenski condoleanțe și l-am asigurat de sprijinul deplin al Comisiei Europene în aceste vremuri groaznice. Aceste atrocități nu pot și nu vor rămâne fără răspuns. Făptuitorii acestor crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiți. UE a înființat o echipă comună de anchetă cu Ucraina. Sarcina sa este de a colecta probe și de a investiga crimele de război și crimele împotriva umanității din Ucraina”, a spus Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.
Editor : M.B.