Miniştrii de externe din țările NATO vor încerca, cu ocazia unei reuniuni prevăzute pentru această săptămână la Oslo, să depăşească divergenţele în legătură cu o viitoare aderare a Ucrainei la organizaţie. Unele state aliate cer ca la Summitul de la Vilnius din luna iulie Kievul să primească o foaie de parcurs.
Ţări precum SUA şi Germania se tem că o eventuală aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică printr-o procedură accelerată ar face ca NATO să se apropie de intrarea într-un război activ cu Rusia.
Totuşi, atât Kievul, cât şi unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi din Europa de Est fac presiuni pentru ca NATO să facă cel puţin unii paşi concreţi pentru a aduce Ucraina mai aproape de statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice la Summitul de la Vilnius din 11-12 iulie, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.
„Ar fi foarte trist dacă cineva, în orice fel, ar vedea rezultatul Summitului de la Vilnius ca pe o victorie a Rusiei prin excludere aderării Ucrainei la NATO cândva”, a afirmat vineri şefa executivului lituanian Ingrida Simonyte.
Săptămâna trecută, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat clar că Ucraina nu va putea adera la Alianţă atât timp cât războiul contra Rusiei continuă.
„A deveni membru în plin război nu se află pe agendă. Întrebarea este ce se întâmplă atunci când se încheie războiul”, a spus Stoltenberg.
În marja reuniunii de la Oslo, ce va avea loc miercuri şi joi, miniştrii de externe din NATO vor avea posibilitatea de a face un schimb de opinii despre succesorul lui Jens Stoltenberg, al cărui mandat expiră la 30 septembrie acest an.
De asemenea, victoria lui Recep Tayyip Erdogan în alegerile prezidenţiale din Turcia a impulsionat eforturile pentru deblocarea procesului de ratificare a aderării Suediei la NATO, suspendat în ultimele luni de obiecţiile formulate de Ankara şi Budapesta.
Editor : B.P.