Ministrul de Externe Bogdan Aurescu participă marţi şi miercuri la reuniunea miniştrilor de Externe din statele NATO, la sediul Alianţei de la Bruxelles, unde va pleda pentru continuarea ajutorului pentru Ucraina și va cere consolidarea prezenţei NATO în regiunea Mării Negre.
Ministrul Aurescu va solicita, în pregătirea Summitului de la Vilnius, implementarea integrală a deciziilor Summitului de la Madrid şi va face apel la consolidarea prezenţei Aliate în regiunea Mării Negre, în conformitate cu referirile din Conceptul Strategic la relevanţa strategică a acestei zone pentru securitatea euroatlantică, se arată într-un comunicat MAE, citat de Agerpres.
Șeful diplomației române va arăta aliaţilor că „este necesară transformarea şi consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic şi la Marea Neagră”, potrivit comunicatului.
Discuţiile din cele trei sesiuni de lucru ale ministerialei vor aborda principalele aspecte cu relevanţă pentru securitatea euroatlantică, la peste un an de la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.
Înainte de începerea lucrărilor, va avea loc ceremonia oficială de aderare a Finlandei la NATO.
Dmitro Kuleba, prezent la reuniune
Reuniunea miniştrilor de Externe aliaţi va debuta cu o reuniune a Comisiei NATO - Ucraina (NUC) cu participarea ministrului de externe ucrainean Dmitro Kuleba, în cadrul căreia vor fi discutate evoluţiile recente în ceea ce priveşte agresiunea Rusiei, consolidarea sprijinului Aliaţilor pentru Ucraina şi procesul de reformă internă din acest stat.
Lucrările vor continua miercuri, cu o sesiune a Consiliului Nord-Atlantic (NAC) în format aliat dedicată pregătirii Summitului de la Vilnius. În cadrul acestei sesiuni, şefii diplomaţiilor aliate vor trece în revistă implementarea deciziilor Summitului de la Madrid, cu accent pe consolidarea cooperării cu statele partenere, politica NATO a „Uşilor Deschise”, angajamentul aliat de partajare echitabilă a responsabilităţilor.
Totodată, ministrul Bogdan Aurescu va face apel la sprijinirea, în continuare, a statelor vecine Ucrainei, vulnerabile la acţiunile agresive ale Rusiei, precum Republica Moldova, confruntată inclusiv cu ameninţări hibride care urmăresc destabilizarea statului şi deturnarea parcursului său european, dar şi a Georgiei. Va solicita aliaţilor continuarea sprijinului pentru Ucraina şi Republica Moldova, prin pachetele de asistenţă NATO pentru consolidarea capacităţilor de apărare (Defense Building Capacity - DCB).
Editor : B.P.