În jur de 3.000 de georgieni au participat sâmbătă la un miting de susținere a fostului președinte Mihail Saakașvili chiar în fața închisorii unde acesta este deținut, în timp ce serviciile de securitate din Georgia susțin că protestele fac parte dintr-un plan de lovitură de stat conceput și condus de fostul șef al statului, relatează Reuters.
„Organizatorii protestelor intenționează să blocheze clădirile guvernamentale”, a declarat un purtător de cuvânt al securității statului, citat de agenția de știri rusă TASS. „Aceste acțiuni care vizează preluarea violentă a puterii sunt planificate de către condamnatul Mihail Saakașvili din închisoare”, a acuzat oficialul.
Deși totul era pregătit la fața locului ca pentru o confruntare potențial tensionată între forțele de securitate și susținătorii opoziției, mitingul din fața închisorii din Rustavi, oraș aflat la sud-est de capitala Tbilisi, a fost în mare parte pașnic.
Mihail Saakașvili, în vârstă de 53 de ani, se află în greva foamei de mai bine de o lună în închisoare, susțin avocații săi. Serviciul penitenciar georgian a dat însă publicității, sâmbătă, imagini filmate la începutul lunii noiembrie, care par să-l arate pe fostul președinte mâncând ceva cu o linguriță dintr-o cană.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Saakașvili, care a făcut o transfuzie de sânge la sfârșitul lunii octombrie, a declarat că medicii din închisoare i-au prescris o perfuzie din motive medicale începând cu 30 octombrie.
Instituția Avocatului Poporului, ai cărei reprezentanți l-au vizitat sâmbătă pe Saakașvili în închisoare, a respins afirmațiile serviciului penitenciar și a confirmat versiunea lui Saakașvili asupra evenimentelor.
Cine este Mihail Saakașvili
Mihail Saakașvili a condus „Revoluția Trandafirilor” din 2003, care l-a înlăturat de la putere pe fostul lider sovietic Eduard Șevardnadze. Saakașvili a fost apoi președinte din 2004 până în 2013, ducând o politică prooccidentală, în special apropiată de Washington. După ce nu a mai fost șef al statului, el a plecat din țară pentru a-și construi o nouă carieră politică, destul de controversată, în Ucraina.
După opt ani de exil, Saakașvili s-a întors în Georgia în această toamnă, înainte de alegerile locale, cu scopul declarat de a reuni opoziția și de a salva țara. A fost arestat însă la câteva ore de la revenirea în țară, după ce a publicat un clip în care anunța că se află pe teritoriu georgian. De atunci, susținătorii săi ies constant în stradă pentru a cere eliberarea lui.
El are de ispășit o pedeapsă cu șase ani de închisoare, după ce a fost condamnat în lipsă, în 2018, pentru abuz de putere și tăinuire de probe, acuzații care i se aduc pentru fapte din perioada în care a fost președinte și pe care el le respinge ca fiind motivate politic.
Alegerile locale din 2 octombrie s-au încheiat cu victoria partidului de guvernământ, Visul Georgian, și înfrângerea mișcării de opoziție fondată de Saakașvili.
Ce spun susținătorii lui Saakașvili
Cei câteva mii de georgieni care s-au adunat sâmbătă la Rustavi pentru a-şi arăta sprijinul pentru fostul preşedinte Mihail Saakaşvili au scandat numele fostului președinte și au spus că vor continua să manifesteze atâta timp cât el nu va fi transferat la un spital, aşa cum au recomandat medicii.
„Trebuie să salvăm viaţa lui Saakaşvili. Îi dăm guvernului 24 de ore pentru a-l duce la un spital civil”, a spus în faţa mulţimii Nika Melia, liderul celui mai mare partid de opoziţie, Mişcarea Naţională Unită (MNU), fondată de fostului preşedinte al Georgiei, relatează AFP, preluată de Agerpres. „Dacă această cerere nu este îndeplinită, toţi georgienii se vor aduna luni în Piaţa Libertăţii din Tbilisi”, a anunțat Melia.
Medicii au avertizat că Saakaşvili este în pericol de moarte, pentru că are probleme hematologice care fac ca greva foamei să fie deosebit de riscantă pentru sănătatea sa. Ministerul Sănătăţii din Georgia a respins însă recomandarea lor de a fi internat în spital.
Premierul Irakli Garibaşvili a dat asigurări că fostul preşedinte va fi transferat „dacă va fi nevoie” într-o unitate medicală penitenciară, însă Avocatul Poporului spune că nu ar corespunde criteriilor definite de corpul medical.
Garibaşvili a provocat recent un scandal declarând că fostul preşedinte are „dreptul de a se sinucide”. El a mai spus că guvernul a fost nevoit să-l aresteze pentru că fostul președinte a refuzat să renunţe la politică.
Încarcerarea lui Saakaşvili a exacerbat şi mai mult criza politică din ţară care a început odată cu alegerile parlamentare de anul trecut, pe care partidul Visul Georgian le-a câştigat la limită şi pe care opoziţia le-a considerat frauduloase, notează AFP.
Editor : Luana Pavaluca