Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak afirmă că orice ofertă de „înțelegere diplomatică” presupune doar ca Ucraina să se predea și să accepte ultimatumurile Rusiei.
Într-o postare pe twitter, Mihailo Podoliak a scris: „Orice ofertă de „înțelegere diplomatică” înseamnă doar: Ucraina trebuie să se predea și să accepte ultimatumurile Rusiei în timp ce agresorul evită pedeapsa. Asta înseamnă doar triumful lui Putin și prăbușirea dreptului internațional. Pentru ce? Contraofensiva Ucrainei merge eficient. Doar continuați să ajuți”.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
La începutul lunii, Podoliak a afirmat că Ucraina nu va negocia cu preşedintele rus Vladimir Putin, subliniind că nu este cazul de discuţii cu cei care „calcă pe cadavre”.
La finalul lunii septembrie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că nu va negocia cu Rusia atât timp cât Vladimir Putin se află la putere, imediat după ce liderul de la Kremlin a cerut Ucrainei să capituleze. Vladimir Putin a îndemnat vineri Ucraina ”să înceteze imediat” ostilităţile şi să „revină la masa negocierilor”.
Zelenski i-a răspuns că „Ucraina nu va negocia cu Rusia atât timp cât Putin este preşedintele Federaţiei Ruse. Vom negocia cu noul preşedinte”.
Citește și: Mihailo Podoliak: Rusia distruge infrastructura energetică a Ucrainei pentru a crea tensiuni și în Europa
La începutul acestei luni, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat într-un interviu că Rusia este dispusă să se angajeze cu Statele Unite sau cu Turcia pentru a găsi modalități de a pune capăt războiului, aflat acum în a opta lună, dar că nu a primit încă nicio propunere serioasă de negociere.
Săptămâna trecută, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat vineri că Washingtonul va lua în considerare toate mijloacele pentru a avansa în diplomația cu Rusia, dacă va vedea o deschidere, dar în acest moment Moscova nu dă semne de disponibilitate pentru a se angaja în discuții semnificative.
În ultimele săptămâni, armata Kievului - ajutată de arme occidentale - a avansat în Herson. Avansarea Ucrainei în sud vine după un contraatac de amploare în regiunea nord-estică Harkov, care a afectat grav rutele de aprovizionare și coridoarele logistice ale Rusiei în Donbas.
Citește și: Podoliak, la Digi24.ro: Rusia va exploda ca un butoi cu pulbere și se va ajunge la un scenariu revoluționar extrem de dur
Editor : M.D.B.