Opozantul şi fostul magnat rus al petrolului, Mihail Hodorkovski, consideră că există o „opţiune reală” ca epoca preşedintelui rus Vladimir Putin să se încheie în următorii cinci ani, aşa cum declară într-un interviu acordat la sfârşitul săptămânii trecute în marja Conferinţei de securitate de la Munchen şi în care se referă la o carte a sa în care analizează ce se poate face în cazul în care asta se va întâmpla, relatează luni EFE.
„Cartea se axează pe ceea ce ar trebui făcut dacă epoca Putin se va încheia în următorii cinci ani, iar eu văd o opţiune reală în acest sens, în funcţie de succesele Ucrainei şi de angajamentul Occidentului în Ucraina”, a spus Hodorkovski.
Cu toate acestea, pentru fostul oligarh care a căzut în dizgraţia lui Putin şi a stat zece ani în închisoare, revoluţia este ceva ce trebuie să vină din interiorul Rusiei, notează Agerpres.
„Revoluţia trebuie să vină din interiorul Rusiei, fie din aparatul de securitate, fie din armată, nu ştim cine va putea să o facă. Dar Occidentul are un rol decisiv în ceea ce urmează”, a apreciat Hodorkovski.
Acesta s-a referit la sancţiuni şi la momentul în care acestea vor fi ridicate, avertizând în acest context că „trebuie să fie clar pentru Occident că, după dispariţia lui Putin, nu va fi posibilă organizarea imediată a alegerilor” în Rusia.
„Va fi nevoie de doi sau trei ani. Cu cine va putea vorbi atunci Occidentul? Fie Putin va fi înlocuit de o altă personalitate, fie regiunile şi guvernele acestora vor forma un executiv provizoriu”, a mai spus fostul magnat al petrolului din Rusia.
În acest context, Mihail Hodorkovski a avertizat că nu trebuie alimentate iluzii că sfârşitul luni Putin s-ar putea produce fără cel puţin o ameninţare de violenţă.
„Ucrainenii au avut noroc că în faţa revoluţiei lor predominant paşnice (preşedintele de la acea vreme Viktor) Ianukovici a fugit. Putin nu e Ianukovici şi el va riposta. De aceea, nu va exista nicio schimbare de regim fără o ameninţare credibilă de violenţă”, consideră fostul patron al Iukos.
Asta înseamnă, spune el, că revoluţionarii vor trebui să-i ofere lui Putin două opţiuni.
„Ori pleci, ori te spânzurăm de cel mai apropiat stâlp. Iar apoi se vor negocia condiţiile plecării sale. În acelaşi timp, ar fi important ca schimbarea să se producă cu cât mai puţină violenţă, în caz contrar, perspectiva democraţiei s-ar îndepărta”, apreciază el.
În ceea ce priveşte propriul rol în tranziţie, Hodorkovski s-a arătat sceptic, afirmând că a fost întotdeauna un manager ce prezintă un plan, care fie că este asumat, fie retras.
„Acesta nu este modul de lucru al unui politician”, a recunoscut el. Fostul oligarh, care trăieşte în prezent în exil, s-a arătat sceptic şi faţă de orice posibilitate de discuţii cu Putin.
„Astăzi, Putin ar putea fi dispus să negocieze şi ar putea chiar să oprească războiul şi, poate, chiar să negocieze în privinţa teritoriilor deja ocupate. Dar trebuie să fim conştienţi că următorul pas ar fi mobilizarea armatei în teritoriile ocupate şi întărirea ei”, a spus el. „Atunci se va spune că trebuie să facă ceea ce aşteaptă adepţii săi de la el şi războiul va începe mai devreme decât se aştepta”, avertizează Hodorkovski.
Editor : Marco Badea