Cancelarul german Angela Merkel a discutat miercuri la telefon cu președintele rus Vladimir Putin și i-a transmis că „instrumentalizarea migranților” de către Belarus este „inumană și inacceptabilă”, cerându-i acestuia să facă presiuni asupra guvernului de la Minsk pentru a stopa criza de la frontierea dintre Polonia și Belarus, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, notează Deutsche Welle.
Federația Rusă este un aliat apropiat al guvernului din Belarus, în timp ce Germania este o destinație favorită pentru migranții care ajung în Uniunea Europeană.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
În stenograma convorbirii telefonice publicată miercuri de Kremlin se precizează că Putin „a propus să se stabilească o discuție despre problemele apărute în contactele directe ale reprezentanților statelor membre ale UE cu Minskul”. Totodată, Moscova precizează că Vladimir Putin și Angela Merkel „au convenit să continue conversația pe această temă”.
La rândul său, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus că dialogul este singura opțiune pentru soluționarea crizei. „Belarus a sugerat deja în mod repetat să se facă consultări la frontieră, să se discute cazul și să se rezolve aceste probleme pe baza dreptului internațional”, a spus șeful diplomației ruse.
O declarație a venit și de la Minsk, unde ministrul de externe din Belarus, Vladimir Makei, a spus că „Nu Belarus este problema”.
Polonia acuză, Rusia se apără, iar Belarusul continuă operațiunea
Convorbirea telefonică dintre Merkel și Putin vine în momentul în care cea mai recentă confruntare dintre Polonia și Belarus intră în a treia zi, după ce mai multe grupuri mari de migranți sunt blocați la granița dintre cele două state.
Oficialii UE văd mobilizarea migranților la granița cu Polonia ca pe un „atac hibrid” coordonat asupra blocului comunitar, care este organizat de Alexander Lukașenko și regimul său pentru a se răzbuna față de sancțiunile care i-au fost impuse. UE subliniază că Belarus transportă migranți din străinătate cu vize speciale și îi duce în apropierea frontierei.
Marți seara, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki l-a acuzat pe Vladimir Putin de orchestrarea crizei refugiaților de la granița Uniunii Europene cu Belarusul și a spuns că Lukașenko este doar „un executant al sponsorului său de la Moscova”.
Kremlinul a răspuns și a spus că acuzațiile sunt „absolut iresponsabile și inacceptabile”. Atât Rusia, cât și Belarus au negat orice mișcare greșită. În schimb, cele două state susțin că Polonia și UE accentuează criza, refuzând să acorde ajutor potențialilor solicitanți de azil.
Germania îl avertizează pe Lukaşenko
Miercuri a dat o declarație pe acest subiect și șeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, care s-a poziționat în favoarea sancţionării Belarusului de către Uniunea Europeană şi l-a acuzat pe Aleksandr Lukaşenko de faptul că exploatează „fără scrupule” migranţii, pe care-i trimite la frontiera belaruso-poloneză.
„Noi îi vom sancţiona pe toţi cei care participă la traficul ţintit al migranţilor”, a declarat Maas într-un comunicat de presă, avertizând în același timp că UE „va extinde şi consolida sancţiunile impuse regimului Lukaşenko”.
„Lukaşenko trebuie să înţeleagă că aceste calcule ale sale nu funcţionează”, a mai spus Heiko Maas, catalogând drept „teribilă” situaţia de la frontera belaruso-poloneză şi l-a acuzat pe Lukaşenko de lansarea unei ”spirale infernale periculoase din care nu poate ieşi”.
El a dat asigurări că UE este pregătită să acţioneze şi împotriva altor ţări şi companii aeriene implicate în trimiterea de migranţi în Belarus. „Nimeni nu ar trebui să poată participa la activităţile inumane ale lui Luakeşenko”, a mai subliniat Mass.
Ce se întâmplă la graniță
Miercuri, Polonia a raportat o creștere a încercărilor de trecere a frontierei, forțele sale de securitate împingând sute de migranți înapoi în Belarus. Aproape 20.000 de polițiști de frontieră polonezi, sprijiniți de trupe militare, sunt acum dislocați într-o demonstrație de forță fără precedent. Până acum câteva zile, majoritatea migranților au fost împinși cu violență înapoi, însă unii au reușit să ajungă la Varșovia după ce s-au ascuns în pădurile dese.
Între 2.000 și 4.000 de migranți, despre care se spune că sunt în mare parte kurzi, și-au înființat o tabără în apropierea barierei după ce nu au reușit să spargă gardul de sârmă ghimpată care delimitează frontiera.
„Situația nu este deloc calmă. Acum avem de-a face cu grupuri mai mici, deși numeroase, care atacă simultan granița poloneză în mai multe locuri”, a declarat miercuri ministrul Apărării din Polonia, Mariusz Blaszczak.
Mulți dintre migranți sunt bărbați tineri, dar există și femei și copii, majoritatea din Orientul Mijlociu și Asia. În pădurile dintre cele două țări, unde temperaturile coboară noaptea sub zero grade Celsius, mii de familii irakiene, siriene și afgane sunt prinse între violența autorităților poloneze și promisiunile false ale regimului din Belarus. Încearcă să supraviețuiască în corturi mici ascunse între copaci și se încălzesc în saci de dormit umezi. Cel puțin opt persoane au murit în aceste condiții.
Citește și: Rusia a trimis bombardiere de sprijin în Belarus și amenință voalat UE: „Să nu permită să fie atrași într-o spirală periculoasă”
Editor : Marco Badea